Σε «πυρετό»  οι κομματικές οργανώσεις, ενόψει αναμετρήσεων σε Αυτοδιοίκηση και Βουλή

ΣΕ… ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

- Άνοιξαν οι προεκλογικές διαδικασίες καθώς εντείνονται τα σενάρια για κάλπες το Φθινόπωρο Στα Γιάννενα, Αθ. Μανταλόβας, Ευ. Πήχας, Στ. Ζούμπας κ.α. θέτουν ευατούς στη διάθεση του ΚΙΝΑΛ

- Ποια ονόματα «παίζουν» σε Άρτα- Πρέβεζα- Θεσπρωτία

KALPH EKLOGES XERI

• Τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τόσο από τα νέα επώδυνα οικονομικά μέτρα που έχει ψηφίσει και τα οποία θα εφαρμόζονται από τις αρχές του νέου χρόνου, όσο και από τη συμφωνία με τους «Σκοπιανούς», ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, να σχεδιάζουν την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και μέσα στο Φθινόπωρο.
Το πιθανό αυτό ενδεχόμενο έχει προκαλέσει «πυρετό» διαβουλεύσεων στα κομματικά επιτελεία, που «τρέχουν» για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τουλάχιστον τις βασικές διαδικασίες, ώστε να μην πιαστούν «στον ύπνο» από τον Αλέξη Τσίπρα, που μπορεί να δηλώνει ότι οι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», πλην όμως οι δεσμεύσεις του δεν έχουν πλέον καμία αξιοπιστία.
Ταυτόχρονα όμως με τις βουλευτικές εκλογές, η ψήφιση του «Κλεισθένη1» και η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τις αρχικές της ανακοινώσεις για εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους τον ερχόμενο Οκτώβριο, θέτει πλέον σε έντονη κινητικότητα και όσους θέλουν να καταθέσουν υποψηφιότητα, είτε για την Περιφέρεια Ηπείρου, είτε για τους «Καλλικρατικούς» Δήμους.
Ψάχνει «λύσεις» ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύγκλιση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία των βουλευτών, με αντικείμενο το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη1» και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ειδική μνεία γίνεται σε θέματα που η Κυβέρνηση έλυσε για το Δήμο Ιωαννιτών, που σηματοδοτεί ίσως και το βασικό ενδιαφέρον της Νομαρχιακής Επιτροπής για την υποψηφιότητα που μπορεί να στηρίξει. Είναι γεγονός ότι ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της παράταξης που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών Λάζαρος Νάτσης δεν προσφέρει τη λύση που θέλει η Κυβέρνηση, ώστε να θέσει υπό τον έλεγχό της τον μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου.
Στήριξη σε Μπέγκα;
Υπό το πρίσμα αυτό σκέψεις γίνονται και για στήριξη του νυν Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, που αναμένεται να δεχθεί πιέσεις τόσο από τυχόν υποψηφιότητα του Μωϋσή Ελισάφ, που φαίνεται να έχει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, όσο και από το ενδεχόμενο αποχώρησης ορισμένων στελεχών του, Μανταλόβα, Γκόλα και Νάστου που εξέφρασαν το ενδιαφέρον για να θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτές, επίσης με το Κίνημα Αλλαγής.
Στην Κεντροδεξιά…
Στην αντίπερα όχθη, από το χώρο της Κεντροδεξιάς, φαίνεται οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον γνωστό γιατρό Γιάννη Γιαννακάκη, να μην έχουν αποδώσει και το τελευταίο διάστημα να έχουν πέσει στο «τραπέζι» δύο ονόματα: Του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λ. Γεωργόπουλου και του δικηγόρου Χάρη Λαζάνη. «Κλειδί» βέβαια στην υπόθεση είναι η πρόθεση του σημερινού επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκου Γκόντα. Νυν δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Γρηγόρης Γκίκας έχει δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της ανανέωσης της ηγεσίας, χωρίς όμως μέχρι τώρα ο πρώην Δήμαρχος να έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να δοκιμάσει για μια ακόμη φορά την τύχη του στις εκλογές, με δεδομένο μάλιστα ότι η απλή αναλογική ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα.
Το ΚΚΕ θεωρείται σίγουρο ότι θα κατεβάσει, όπως και σε άλλους δήμους δικά του ψηφοδέλτια, ενώ αυτόνομη, όπως έχει ειπωθεί, θα κατέλθει η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα, που θα επιδιώξει να είναι ο ρυθμιστής της μετεκλογικής κατάστασης.
Στην Άρτα
Ρευστότητα επικρατεί και στους άλλους δήμους των πρωτευουσών των νομών της Ηπείρου. Στην Άρτα, το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος ενδεχομένως να βρει μια ομάδα πρώην συμβούλων του, που ωστόσο αναζητά «επικεφαλής». Ισχυρό ψηφοδέλτιο επιθυμεί να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την καταγωγή από την Άρτα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Γεροβασίλη-Τόσκα.
Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα, ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει εσωπαραταξιακά προβλήματα και ήδη στο προσκήνιο έχει εμφανιστεί το όνομα του πρώην Νομάρχη Βασίλη Ιωάννου, ο οποίος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας, με την προϋπόθεση ωστόσο ευρύτερης στήριξης, που να περιλαμβάνει ακόμη και το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Στην Ηγουμενίτσα
Στην Ηγουμενίτσα, ο σημερινός Δήμαρχος και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Γιάννης Λώλος θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ υπάρχει και η πρώτη δημόσια ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Γιάννη Γόγολου, που κινείται κυρίως στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, όντας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Ο πρώην δήμαρχος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διαδραματίσει κάποιο ρόλο μετεκλογικά Ανδρέας Νταής, ανακοίνωσε την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, οπότε θα πρέπει οι της Κυβέρνησης να αναζητήσουν νέο υποψήφιο.
Βουλευτικές «υποψηφιότητες»
Εξίσου μεγάλη, αν όχι και μεγαλύτερη, είναι η κινητικότητα που παρατηρείται ήδη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Οι «μηχανές» άρχισαν να δουλεύουν στο «φουλ» και ήδη το Κίνημα Αλλαγής, άρχισε τη συγκέντρωση δηλώσεων υποψηφιοτήτων. Στα Γιάννενα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ενώ στην Άρτα για σήμερα έχει προγραμματιστεί εκδήλωση εγκαινίων των γραφείων του Κόμματος, παρουσία του Γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, που αναμένεται να δώσει το «σύνθημα» της άτυπης έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Αυξάνονται οι υποψήφιοι
Στο ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων, χθες ανακοινώθηκαν τρεις – ακόμη- υποψηφιότητες: Του νυν Αντιδημάρχου Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα, του πρώην Δημάρχου Παμβώτιδος Βαγγέλη Πήχα και του πρώην Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ζούμπα. Σε αυτούς θα πρέπει να υπολογίζονται ακόμη ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής, ο νυν Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας, ο δημοτικός σύμβουλος (πρώην Αντιδήμαρχος) Δημήτρης Νάστος, αλλά και στελέχη νέας γενιάς όπως ο Σωτήρης Ζαρπαλάς. Δεν αποκλείεται σήμερα, τελευταία ημέρα αυτοπροτάσεων, να προκύψουν και κάποια νέα ονόματα- εκπλήξεις. ενώ όπως έχει ανακοινωθεί στην πορεία θα γίνουν και προτάσεις για άλλα πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.
Στη Νέα Δημοκρατία
Κινητικότητα, σε χαμηλότερους τόνους, υπάρχει και στη Νέα Δημοκρατία, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σε ανύποπτο χρόνο δημιουργήθηκε το Μητρώο Στελεχών, από το οποίο θα επιλεγούν ενδεχομένως και κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές. Η μία θέση, όσον αφορά το Νομό Ιωαννίνων, αυτοδικαίως ανήκει στον νυν βουλευτή Κώστα Τασούλα, ενώ ανοικτές είναι οι άλλες. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου. Στην Άρτα, εκτός του νυν βουλευτή Γ. Στύλιου, ακούγονται έντονα ως πιθανοί υποψήφιοι – χωρίς να επιβεβαιώνεται όμως από τα κεντρικά της Ν.Δ.- του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Κατέρη και του νυν Δημάρχου Νικ. Σκουφά Στάθη Γιαννούλη. Πιθανός υποψήφιος εκ νέου θεωρείται και ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρ. Παπάζογλου. Στην Πρέβεζα, εκτός του σημερινού βουλευτή Στ. Γιαννάκη, προς το παρόν δεν υπάρχει ονόματα που να θεωρούνται ότι κλείδωσαν θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ αντίθετα στη Θεσπρωτία ο νυν βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νικόλας Κάτσιος, αποτελούν μια τριάδα που δύσκολα θα αλλάξει μέχρι τις εκλογές.
Τα άλλα κόμματα
Εξίσου «θολό» είναι το τοπίο με τις υποψηφιότητες των άλλων κομμάτων στην Ήπειρο, καθώς εκτός των νυν βουλευτών, για τις άλλες θέσεις όλα είναι ανοικτά. Στην Άρτα οι Γεροβασίλη- Τσίρκας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν είναι αν θα διατηρήσουν τη θέση τους στη Βουλή, καθώς σε περίπτωση της αναμενόμενης εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό να μπουν στην κατανομή των εδρών και άλλα κόμματα.
Ενδεχόμενη πάντως υποψηφιότητα στην Άρτα του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Δέδε (που φαίνεται να προτιμά άλλη εκλογική περιφέρεια), θα ανέτρεπε για τα καλά το σκηνικό. Καθοριστικό ρόλο στην κατανομή των εδρών θα παίξει η δυναμική του ΚΙΝΑΛ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόγκας.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το Νομό Πρέβεζας, καθώς δημοσιεύματα θέλουν τον Υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, να σκέφτεται για εκεί τη «μετακόμιση», ώστε με δεδομένο ότι είναι διεδρική να «κλειδώσει» σίγουρα την εκλογή του, λογαριάζοντας βέβαια χωρίς τον νυν βουλευτή Κ. Μπάρκα. Η Θεσπρωτία, προς το παρόν παραμένει εκτός άμεσου σχεδιασμού των κομμάτων, αλλά και αυτό δεν θα αργήσει καθώς πρόκειται για μια ακόμη διεδρική εκλογική περιφέρεια, στην οποία επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να χάσει την έδρα που κατέχει με τον Μάριο Κάτση.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι ανατροπές να είναι ίσως και καθημερινές…