O αριθμός των νεκρών ώρα με την ώρα αυξάνεται ανησυχητικά…

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ!

- Σπαρακτικές σκηνές γονέων και συγγενών που αναζητούν απεγνωσμένα προσφιλή τους πρόσωπα…

- Η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, είναι η  δεύτερη πιο φονική στον κόσμο τον 21ο αιώνα

PYRKAGIA ATTIKH AYTOKINHTA

• Τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη καταστροφική πυρκαγιά που «έλιωσε» την Ανατολική Αττική, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων και το εύρος των ζημιών.
Επίσημα οι νεκροί μέχρι χθες βράδυ είχαν ανέλθει στους 81, οι τραυματίες στους 187 εκ των οποίων τα 23 παιδιά, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων, αφού τόσο η Πυροσβεστική, όσο και οι άλλες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να δώσουν τον ακριβή τους αριθμό!
Σπαρακτικές είναι οι εικόνες εκείνων που αναζητούν είτε τα παιδιά τους, είτε τους γονείς τους, είτε άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, τρέχοντας πότε στα νεκροτομεία και πότε στις αρμόδιες υπηρεσίες για μια πληροφορία, για ένα σημάδι ζωής. Συγκλονισμένοι μπροστά στα δράματα που αντιμετωπίζουν είναι και οι ιατροδικαστές που έχουν επωμιστεί τον άχαρο ρόλο ταυτοποίησης των σορών.
Η δεύτερη πιο φονική στον κόσμο
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική, είναι η δεύτερη πιο φονική στον κόσμο τον 21ο αιώνα, αμέσως μετά από εκείνη που είχε προκληθεί το 2009 στην Αυστραλία, στερώντας τη ζωή σε 173 ανθρώπους.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τη χορήγηση επιδόματος 5.000 ευρώ στους πυρόπληκτους, διευκολύνσεις για πληρωμή λογαριασμών σε ΔΕΗ, Εφορία κλπ, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να μετριάσουν το κακό, ούτε και να αποσείσουν από τα κυβερνητικά στελέχη τις ευθύνες τους για την αδυναμία που έδειξαν να διαχειριστούν αρχικά την εξάπλωση της πυρκαγιάς και στη συνέχεια την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.
Τους …διέγραψαν!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ακόμη αναζητούνται θύματα μέσα στα αποκαΐδια, όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί ούτε ένας υπουργός, ή έστω η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που «κρυβόταν» τα τελευταία 24ωρα, αλλά αντίθετα υπάρχουν υπουργοί, που αυτοδιαφημίζουν το… έργο τους! Όπως ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, δηλώνει ότι «επαγρυπνούμε και συνεχίζουμε»! Υποστηρίζει ότι αυτός ήταν 36 ώρες στο «πόδι», για να καταλήξει σε μια μάλλον κυνική διατύπωση: «Τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω, να σταθούμε δίπλα στους τραυματίες και στους συγγενείς τους και σε όλους τους πυρόπληκτους και να απαλύνουμε τον πόνο τους και να ξαναφτιάξουν το βιός τους Μπορούμε και θα το κάνουμε».
Χαμένοι στον συντονισμό
Οι διαστάσεις της τραγωδίας για πολλούς είναι ανεξήγητες καθώς η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, ήταν 100 περίπου φορές μικρότερη από την πυρκαγιά της Ηλείας το 2007, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού . Υπάρχει το ζήτημα των οδικών προσβάσεων, των κατοικιών μέσα σε δασικές εκτάσεις, και άλλα που μπορεί να προκύψουν. Αδιαμφισβήτητο γεγονός – όπως επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές αποκαλύψεις- είναι η έλλειψη συντονισμού και η αρχική υποβάθμιση του κινδύνου επέκτασης της πυρκαγιάς.
Οι επισημάνσεις και οι διαπιστώσεις που γίνονται, επιβεβαιώνουν και τα όσα χθες τόνιζε ο «Πρωινός Λόγος» για τη γενική χαλαρότητα που υπάρχει στην πιστή εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων που ισχύουν, ως επίσης και την ατιμωρησία που υπάρχει και η οποία έμμεσα ενθαρρύνεται από την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης.
Δεν παραδειγματίστηκαν!
Συγκεκριμένα, πρόσωπα που έχουν εμπειρία στις δράσεις αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών εξέφραζαν χθες πολλές απορίες για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι δεν ελήφθη υπόψη ως παράδειγμα η περυσινή τραγωδία στην Πορτογαλία, ώστε σε συνδυασμό με την πυρκαγιά του 2007 στην Ηλεία, να προχωρούσε η Κυβέρνηση σε αναβάθμιση των σχεδίων αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που ναι μεν επικαιροποιήθηκαν πριν λίγους μήνες, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε.
Ακαθάριστα χωράφια
Επίσης υποστηρίζεται ότι παρέμειναν (και παραμένουν) σε πολλές περιοχές της χώρας, «κενό γράμμα» οι διατάξεις για συμμόρφωση των πολιτών και τον καθαρισμό χωραφιών και οικοπέδων από ξηρά χόρτα ή και από σκουπίδια. Ευθύνη που αφορά και τους Δήμους που δεν παρεμβαίνουν αποφασιστικά για την εφαρμογή όσων προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για την πυρασφάλεια.
Χωρίς σχέδιο εκκένωσης!
Τεράστιες ευθύνες επιρρίπτονται σε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Περιφέρεια Αττικής, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν μικρότερος εάν υπήρχε ένα σχέδιο έγκαιρης εκκένωσης περιοχών ή έστω οδηγίες διαφυγής τους προς ασφαλέστερο σημείο. Οι γενικές οδηγίες πολιτικής προστασίας περιλαμβάνουν την ανάγκη τέτοιων σχεδίων, αλλά παραμένει άγνωστο αν υπήρξε προετοιμασία για χώρους και διαδρομές που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν.
Έλλειψη συντονισμού…
Ένα άλλο ζήτημα που έχει τεθεί προς διερεύνηση, είναι το κατά πόσον υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός υπηρεσιών και δημόσιων φορέων, ενώ τη δική της σημασία - αν και όχι στη συγκεκριμένη τραγωδία η βασική- έχει η «κραυγή αγωνίας» των πυροσβεστών για σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.
Εκείνο που όσο περνάει ο χρόνος γίνεται σαφές, είναι ότι η Κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο ακόμη και όταν η φωτιά στην Κινέττα έδειχνε ότι θα είχαμε πολύ δύσκολες ημέρες. Αποτέλεσμα της υποτίμησης αυτής, ήταν και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Βοσνία, για μια βράβευση μικρής σημασίας. Αλλά και όταν επέστρεψε και ενόσω δεν είχαν εντοπιστεί ακόμη νεκροί, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να στήσουν ένα ακόμη επικοινωνιακό σώου, με τον πρωθυπουργό στην αίθουσα επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κλπ. Και όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής, δια στόματος Τσίπρα άρχισαν τις δικαιολογίες περί «ασύμμετρης απειλής».
Τώρα μιλούν για… πρωτοβουλίες!
Από το «κάδρο» των ευθυνών δεν απουσιάζει ούτε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που είχε «εξαφανιστεί» από τα Μέσα Ενημέρωσης, αφήνοντας το δύσκολο έργο της «απολογίας» στην εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας. Εμφανίστηκε τελικά χθες πριν τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι: «Με αίσθηση καθήκοντος όλοι, οι δήμαρχοι, οι υπουργοί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό παρόντα, δεν έχουμε απλά τις σκέψεις μας δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, αλλά προχωρούμε με σοβαρή δράση και πρωτοβουλίες». Δράση και πρωτοβουλίες όμως που δεν μπορούν να φέρουν πίσω τα αθώα θύματα (και) της δικής της πολιτικής.
«Προκλητική αστοχία…»
Εν τω μεταξύ χθες τα μέλη της Επιτροπής για την Πυροπροστασία των Δασών του ΔΕΣ, που αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίων Ελληνικών και Ξένων, εκπαιδευτικούς κ.α. με ανοικτή τους επιστολή αναφέρονται σε ευθύνες της Πολιτείας και των πολιτών, ενώ προτείνουν δράσεις για την πυροπροστασία των δασών. Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «προκλητική αστοχία» των Ελληνικών Κυβερνήσεων, την αφαίρεση της αρμοδιότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία και την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης αποκλειστικά στην Πυροσβεστική, διάταξη που ψηφίστηκε το Μάιο του 1998 (Κυβέρνηση Κ. Σημίτη). Όπως αναφέρουν αβασάνιστα επιλέχτηκαν συστήματα της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών στις οποίες επικρατούν διαφορετικές συνθήκες. Μεταξύ των βασικών αιτιών πρόκλησης πυρκαγιών, αναφέρουν τα απορρίμματα που πετιούνται ή εγκαταλείπονται στο δάσος και τα οποία με τον καυτό ήλιο γίνονται εστίες φωτιάς.
Βοήθεια από τους γείτονες
Μετά τις 97.000 ευρώ που προσφέρει η Κυβέρνηση των Σκοπίων για τους πυρόπληκτους, το ποσό των 100.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ότι θα διαθέσει η Αλβανία για την Ανατολική Αττική. Αυτά θα προστεθούν στα 10.000.000 ευρώ που θα διαθέσει η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης.