Ξεκίνησε χθες η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας

«Μισόλογα» Γαβρόγλου στη Βουλή για τη συνένωση Πανεπ. Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου  

Μίλησε γενικά για «συνέργειες» ιδρυμάτων και απέφυγε να δεσμευτεί για τον αριθμό διδασκόντων στα νέα Τμήματα • «Προβληματική» η διαδικασία Πανεπιστημιακής μετάβασης των μελών ΔΕΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων

PANEPISTHMIO DYO FOTO

• Με… μισόλογα και αοριστολογίες από πλευράς του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ξεκίνησε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, αφορά και στη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο Υπουργός επέλεξε να τονίσει ιδιαίτερα τον όρο «συνέργειες» για τα ανώτατα ιδρύματα, ο οποίος ουσιαστικά έρχεται σε αντιδιαστολή με τη διαδικασία συνένωσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ που προωθείται, προκειμένου αυτά να αποτελέσουν ένα ενιαίο ίδρυμα.
Παράλληλα, απέφυγε σε πρώτη φάση να δεσμευτεί για τον αριθμό διδακτικού προσωπικού που θα στελεχώσει τα νέα Τμήματα, ζήτημα που «καίει» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ η διαδικασία ένταξης του διδακτικού προσωπικού του ΤΕΙ στις Πανεπιστημιακές σχολές που περιέγραψε είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα!
Συνέργειες ή συνενώσεις;
«Η συζήτηση είναι για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Τι είδους Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θέλουμε για την επόμενη 20ετία. Συνέργειες δεν σημαίνει ενσωματώσεις, συνέργειες δεν σημαίνει αυτόματες πανεπιστημιοποιήσεις. Και έχει σημασία να κατανοήσουμε τη διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Έχουμε συγκροτήσει ομάδες εργασίας οι οποίες απαρτίζονται από άτομα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και συζητάνε και το θέμα των συνεργειών και το μέλλον τους», τόνισε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας!
Η αποστροφή του αυτή περί «συνεργειών» προκάλεσε νέα ερωτήματα, αφού αυτό που προωθείται από το υπουργείο είναι ουσιαστικά η συνένωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας σε ενιαία ιδρύματα, κάτι που πρόκειται να συμβεί και στην Ήπειρο.
Ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε δε ως… ιδανική τη λειτουργία των επιτροπών που εισηγούνται προτάσεις για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει τέτοιες συναινέσεις σε αυτές τις επιτροπές. Και αυτό έχει σημασία γιατί το πιστώνεται η κοινωνία μας»! Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τη λειτουργία της επιτροπής που επεξεργάστηκε τις προτάσεις συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου, αυτή ούτε… ανέφελη ήταν, ούτε έλειψαν οι διαφωνίες, οι ενστάσεις μελών και οι αντεγκλήσεις!
Τμήματα και προσωπικό
Αναφερόμενος στη λειτουργία των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και σ’ αυτό του Ιονίου, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως και στα δύο ιδρύματα «υπάρχει πρόταση αναβάθμισης συγκεκριμένων τμημάτων στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου, προτάσεις για ίδρυση εντελώς καινούργιων τμημάτων και αυτό θα πρέπει να περιβληθεί σε ένα διοικητικό πλαίσιο που δεν έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Αύγουστο και έχει τις δικλείδες για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς». Όπως είπε, όλα τα νέα τμήματα ιδρύονται τον Οκτώβριο και η λειτουργία τους αρχίζει από το 2019 και μετά. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων θα αποφασίσουν αν θα αρχίσουν τη λειτουργία το 2019 ή το 2020, όχι όμως αργότερα, δηλαδή μετά από 5 ή 10 χρόνια.
Για το «καυτό» θέμα του διδακτικού προσωπικού παρέπεμψε σε ανακοίνωση που θα γίνει στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή χωρίς περισσότερα στοιχεία. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι «θα δεσμευτούμε για συγκεκριμένο αριθμό διδακτικού προσωπικού», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Το διδακτικό προσωπικό
Εκεί που αναμένεται να υπάρξουν προστριβές είναι όσον αφορά στην ένταξη του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ζητήσει η διαδικασία κρίσης που ακολουθείται στην περίπτωση των καθηγητών α΄ βαθμίδας του ΤΕΙ να ακολουθηθεί και σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες διδασκόντων του. Ωστόσο, ο Υπουργός έχει άλλη άποψη, καθώς χθες ανέφερε τα εξής: «Τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο σε προσωποπαγείς θέσεις, οι επίκουροι και αναπληρωτές γίνονται αυτόματα επίκουροι και αναπληρωτές του Πανεπιστημίου και οι καθηγητές α’ βαθμίδας εντάσσονται στα τμήματα σε προσωποπαγείς θέσεις και με αίτησή τους κρίνονται από μια επιτροπή που συγκροτεί η Σύγκλητος. Άρα, υπάρχει μια διαδικασία ένταξης που δεν είναι μια εκλογή από την αρχή»!
Όσο για τους φοιτητές που είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ, αυτοί θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών και μετά να δηλώσουν αν θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου σύμφωνα με τους όρους που θα θέσει το κάθε τμήμα.
Οι υπόλοιπες δομές
Ο Κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την άποψη πως τα διετή προγράμματα σπουδών που θα προσφέρει το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και στο Ιόνιο, «θα αποτελέσουν έναν σημαντικό και επιτυχημένο θεσμό», ενώ χαρακτήρισε καινοτομία την ίδρυση Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου που θα έχει από κάτω τα ερευνητικά ινστιτούτα με διδακτικό προσωπικό και ερευνητές από διαφορετικά τμήματα.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός σημείωσε πως «η Ήπειρος αποκτά ένα πλέγμα λειτουργιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης στενά συνδεδεμένο με τις αναπτυξιακές ανάγκες, πρωτοβουλίες και προτεραιότητές της, όχι μόνο λόγω την νέων Τμημάτων και των νέων Σχολών -όπως είναι π.χ. η Γεωπονική- αλλά και λόγω των διετών προγραμμάτων σπουδών, των ερευνητικών ινστιτούτων και των συνεργειών που θα ανακοινώνουμε σιγά – σιγά και που θα συνοδεύονται με αντίστοιχες δραστηριότητες, όπως η αναβάθμιση του Αγροδιατροφικού Πάρκου του ΤΕΙ Ηπείρου που εντάσσεται και αυτό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».