ΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!

- Έρευνες ξεκίνησε η Εισαγγελία για λάθη και κακούς χειρισμούς  την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατ. Αττική. 

- 88 οι νεκροί, 43 οι τραυματίες και άγνωστος ακόμα ο αριθμός των αγνοουμένων

PYRKAGIA ATTIKH 1

• Καθώς ο κατάλογος των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής μεγαλώνει με κάθε αναγνώριση σωρού να χτυπάει σαν… μαχαιριά όλη τη χώρα κι ενώ έχουν σβήσει πια οι ελπίδες για εντοπισμό επιζησάντων στο Μάτι και τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, αυξάνουν οι φωνές που ζητούν να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες για την τραγωδία.
Κάθε μέρα που περνάει έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τα τραγικά συμβάντα, απ’ τα οποία προκύπτει ότι έγιναν τελικά και λάθος εκτιμήσεις και κακοί χειρισμοί κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, για τα οποία κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Τα ερωτήματα που θέτουν ειδικοί εμπειρογνώμονες σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης όπως το πώς η φωτιά «διέσχισε» τη Λεωφόρο Μαραθώνος και το γιατί δεν έγιναν ρίψεις νερού από καναντέρ είναι κυριολεκτικά «καυτά» και ζητούν απαντήσεις που πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν.

Έρευνα σε εξέλιξη
Μπορεί την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην ανατολική Αττική όμως τίποτε δεν τελειώνει εδώ. Έχει φτάσει η στιγμή και για την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Ήδη η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει τις έρευνες, έχουν ληφθεί καταθέσεις και το ζητούμενο πλέον είναι αν υπάρχουν υπαίτιοι για την έκταση που πήρε η πυρκαγιά, τι λάθη έγιναν και ποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Για λάθη και κακούς χειρισμούς τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς κάνουν πάντως λόγο όχι μόνο κάτοικοι της περιοχής που έχουν χάσει τα πάντα, αλλά και εμπειρογνώμονες, πυροσβέστες, άνθρωποι που έχουν ζήσει στο πεδίο της μάχης ανάλογα περιστατικά ή καθηγητές που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο της φωτιάς.

Εμπρησμός ή κάτι άλλο;
Τα ερωτήματα που θέτουν οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, όπως τα παραθέτει σε σχετικό του δημοσίευμα το «In.gr».
Kαταρχήν, ποια τελικά είναι η αιτία που ξέσπασε η φωτιά; Η κυβέρνηση μιλά για ενδείξεις, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας πήραν πάνω τους το σενάριο του εμπρησμού, όμως, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία ενός κατοίκου στο Νταού Πεντέλης ο οποίος προσπάθησε να κάψει ξερόχορτα το απόγευμα της Δευτέρας με τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Εικάζεται ότι έχουν βρεθεί σωροί από χόρτα που προσπάθησε μάλιστα στη συνέχεια να καλύψει ο συγκεκριμένος κάτοικος ο οποίος είναι γνωστός στις αρχές. Αν αυτό αποδειχθεί τότε καταρρέει το σενάριο της κυβέρνησης περί εμπρησμού, αν και αυτό λίγη σημασία έχει έπειτα από τέτοια τραγωδία.

Μαραθώνος και Καναντέρ
Κατά δεύτερον, τι ακριβώς έγινε στη Λεωφόρο Μαραθώνος; Πώς χάθηκε η μάχη; Γιατί η Πυροσβεστική δεν επιχείρησε με κάθε τρόπο ώστε να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο; Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, «εάν είχε κρατηθεί η φωτιά στην Νταού Πεντέλης, δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν η κακή εκτίμηση του αξιωματικού, ο οποίος βρισκόταν στην Νταού Πεντέλης και δεν έκανε την κλήση να έρθουν εναέρια μέσα Καναντέρ. Για όσο διάστημα η φωτιά ήταν στη χαράδρα, μπορούσε άνετα να καλυφθεί, εάν μπορούσαν με το Καναντέρ να κάνουν ρίψεις».
Πάντως, ρίψεις με Καναντέρ δεν έγιναν και εστάλη ελικόπτερο. Για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούσαν λόγω ανέμων να επιχειρήσουν τα Καναντέρ, θα πρέπει να δώσουν τα στοιχεία.
Ωστόσο, μέλη εθελοντικών ομάδων διάσωσης λένε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη τηλεφωνήσαμε αμέσως στους αρμόδιους φορείς και μας είπαν κατά λέξη ‘μην πάτε, δεν χρειάζεται να πάτε στην Καλλιτεχνούπολη και στον Νέο Βουτζά. Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο’. Τα άτομα αυτά δεν ήταν από την Πυροσβεστική». Και συνεχίζουν: «Όταν βλέπαμε πώς εξελισσόταν η κατάσταση αποφασίσαμε να παρακάμψουμε την οδηγία που μας είχαν δώσει και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας περίπου 40 άτομα. Όταν έχεις 9 μποφόρ η φωτιά τρέχει με απίστευτη ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».
Ερωτηματικό υπάρχει και για το τι ακριβώς συνέβη με τη διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος. Η Κυβέρνηση και η Αστυνομία λένε ότι αν δεν το έκαναν αυτό θα είχαμε πιο πολλούς νεκρούς κι ότι ο δρόμος μπλοκαρίστηκε συνολικά για 10 μόνο λεπτά.
Οι επίσημες καταγγελίες κατοίκων κάνουν λόγο για τραγικό λάθος που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας. Λένε ότι η Αστυνομία έκανε εκτροπή κυκλοφορίας προς το Μάτι εγκλωβίζοντας χιλιάδες κατοίκους αλλά και εποχούμενους που δεν ήξεραν τους δρόμους με αποτέλεσμα να συμβεί το μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους.

Περί εκκένωσης…
Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι αν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, ειδοποίησης των κατοίκων ή έκτακτες εντολές και υπηρεσίες που θα τις εκτελούν σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή. Απ’ ότι αποδεικνύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρχε απολύτως τίποτε και τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας έμειναν στα χαρτιά.
Οι κάτοικοι έφυγαν σε έξαλλη κατάσταση από τα σπίτια τους και χάθηκαν στους δρόμους της φωτιάς. «Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση, δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό, τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος». Αυτό λέει ο επικεφαλής του κλιμακίου εθελοντών δασοπυρόσβεσης Νέας Μάκρης, τονίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο Ξενοκράτης για την εκκένωση των περιοχών, ενώ η αστυνομία έκανε επίσης λάθος εκτίμηση, στέλνοντας τον κόσμο μέσα από το Μάτι, με δραματικές συνέπειες.

Στους 88 οι νεκροί
Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, όμως, στο μεταξύ, ο κατάλογος των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την ανατολική Αττική μακραίνει, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες που παραμένουν στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δέκα εγκαυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από το σύνολο των 43 ενηλίκων τραυματιών. Την ίδια ώρα ένα παιδάκι παραμένει για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με την κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται ομαλά. Υπενθυμίζεται ότι, τα θύματα της πυρκαγιάς ανέρχονται πλέον σε 88, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.