Πιο πολύ τώρα «σφίγγει το ζωνάρι» για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΟΙ ΦΟΡΟΙ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

- «Πέταξαν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εφιάλτης οι κατασχέσεις

- Η καταιγίδα φόρων το επόμενο έτος ακόμα πιο σφοδρή, λέει η ΕΣΕΕ

KOMPIOYTERA LEFTA

• Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανάλυση, ούτε ειδικές γνώσεις οικονομικών για να καταλάβει ο καθένας ότι το επόμενο διάστημα το «ζωνάρι» για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα σφίξει ακόμη περισσότερο! Χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων κι έτσι ένας νέος Γολγοθάς ξεκινά το επόμενο διάστημα, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν τουλάχιστον κι από ένα χαράτσι!
Οι επιπτώσεις από μια τέτοια ασφυκτική κατάσταση αλυσιδωτές: πέφτει η κατανάλωση, «γονατίζει» η αγορά, αυξάνονται τα πάσης φύσεως χρέη, με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να απειλούν όλο και περισσότερους!
Βέβαια, το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού, δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τους «φωστήρες» του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μπροστά τους έχουν μόνο νούμερα, προκειμένου να προκύψουν τα εικονικά πλεονάσματα, τα οποία και θα «πουλήσουν» στους εταίρους, δείχνοντάς τους «καλή διαγωγή»!
Νέες οφειλές
Τα 428 εκατ. ευρώ έφτασαν οι απλήρωτες οφειλές μόνο τον Ιούνιο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας πόσο δύσκολο είναι – ακατόρθωτο για τους περισσότερους – να πληρώνουν τις υποχρεώσεις στην ώρα τους. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο τέλος Ιουνίου, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 5,192 δισ. ευρώ έναντι 4,764 δισ. τον Μάιο. Παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται πλέον στα 101,359 δισ. ευρώ (!) με τον εισπρακτικό μηχανισμό να πατάει συνεχώς το… γκάζι των κατασχέσεων.
Στα 1.137.235 ( από 1.128.203) ανήλθαν τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες του δημοσίου που έχουν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά 9.032 άτομα μέσα στον Ιούνιο.
Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τον Ιούνιο σε 3.727.416 φορολογούμενους.
Καμπανάκι από ΕΣΕΕ
Καμπανάκι κρούει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ημέρα του “φορολογαριασμού” για τους Έλληνες και η ώρα της “λυπητερής” για τα νοικοκυριά έφτασε με το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων»!
Παράλληλα σημειώνει ότι στα 1.246 ευρώ είναι ο μέσος φόρος για μήνα έως και τον Ιανουάριο 2019, ενώ από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να πληρώνουμε δύο ή και τρεις φορολογαριασμούς με το συνολικό ποσό για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας να υπολογίζονται στα 10,8 δισ. ευρώ!
Χωρίς ανάσα!
Τα «e-ραβασάκια» πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους – προσθέτει η ΕΣΕΕ – ξεκίνησαν, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κάνουν λογαριασμούς και να διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών. Κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δύο με τρεις φορολογαριασμούς, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Χθες έφτασε η πρώτη «λυπητερή», αφού ήταν η τελευταία ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος αγγίζει τα 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο.
Καταιγίδα φόρων!
Η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ακόμη ότι, κανείς δεν είχε καταλάβει το μέγεθος της καταιγίδας των φόρων και δυστυχώς το επόμενο έτος θα είναι ακόμα χειρότερο. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος αντί του 85% σήμερα, εξέλιξη που θα περιορίσει ακόμα περισσότερο αυτά που τελικά απομένουν στους φορολογουμένους.
Όπως αναφέρει, μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, ενώ χθες έληξε η προθεσμία και για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων και του ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα η ΕΣΕΕ αναφέρεται και στους απανωτούς φόρους που έρχονται τα επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα:
- Τον φόρο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και 2,65 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Από τις σχεδόν 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, 2.415.413 φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα περσινά εισοδήματα. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος 435 εκ. ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1 δις ευρώ και η προκαταβολή φόρου 100%.
- Τον ΕΝΦΙΑ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η… καμπάνα θα χτυπήσει για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ με την πρόσθετη επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμη και τα 200 ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μεσαία περιουσία. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2019.
- Τα τέλη κυκλοφορίας 2019 θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Δήλωση Β. Κορκίδη
Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του δήλωσε, μεταξύ άλλων: «…Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α’ εξάμηνο του 2018 ξεπέρασαν ήδη τα 5 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που παραμένουν είναι δύο, αφενός κατά πόσο τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν και αφετέρου εάν οι επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται ώστε να καταβάλουν εγκαίρως τους 6 φόρους, τους επόμενους 6 μήνες. Ήρθε η ώρα της «λυπητερής» για τους συνεπείς και η ημέρα του «ταμείου» για το κράτος με αποτέλεσμα, να «γονατίσει» η αγορά από τη στασιμότητα της κατανάλωσης λόγω υπερφορολόγησης...».