Πρακτικά ανεφάρμοστο το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Α/βάθμια Φροντίδα

ΟΧΙ ΑΛΛΑ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

- Απρόθυμοι οι γιατροί να πλαισιώσουν ΤΟΜΥ και ΕΟΠΥΥ, ενώ πολλές παραμένουν οι ελλείψεις και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα

- Καμπανάκι κινδύνου από τον πρ. Υπουργό Αντ. Μπέζα για το Νοσοκομείο Φιλιατών

NOSOKOMEIO FILIATON

• Τον δικό του… Γολγοθά ανεβαίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μαζί μ’ αυτό χιλιάδες ασφαλισμένοι που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα προβλήματα, αφού αντί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να γίνεται πιο συμβατή, ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ανησυχητικά.
Ο ιατρικός κόσμος έχει εκφράσει εγκαίρως τις ενστάσεις του πάνω στο νέο σύστημα, ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία ότι οι πολίτες θα δυσκολεύονται ακόμη και να γράψουν τα φάρμακά τους!
Την ίδια ώρα, τα δημόσια Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ελλείψεις, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις τουριστικές περιοχές. Ήδη προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων επεσήμανε τις ελλείψεις στις Υγειονομικές Μονάδες στις ακτές του Ιονίου, ενώ και ο Θεσπρωτός πρ. Υπουργός Υγείας ½με δήλωσή του κρούει το καμπανάκι κινδύνου και για το Νοσοκομείο Φιλιατών. Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλει ως καταστροφική για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, διάταξη που τίθεται προς ψήφιση!
Πρεμιέρα με ελλείψεις!
Χθες ήταν η επίσημη πρεμιέρα για τον θεσμό του «οικογενειακού γιατρού» και το νέο σύστημα παραπομπών. Οι νέες συμβάσεις όμως, σύμφωνα και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, είναι μόνο 465 για όλη τη χώρα, αφού οι περισσότεροι γιατροί αρνούνται να συνάψουν νέα σύμβαση κρίνοντας τους όρους αποτρεπτικούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις τόσο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όσο και για τον ΕΟΠΥΥ συνολικά, μόλις υπερβαίνουν τους 1.000.
Τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν (εάν φυσικά καταφέρουν να βρουν), καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.
Είχαν προειδοποιήσει!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιατρικός κόσμος είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την Κυβέρνηση για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν με την εφαρμογή του νέου συστήματος. Μάλιστα μέσα Ιουλίου με ανοιχτή επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ σε μια ύστατη προσπάθεια, ζητούσαν να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που εμποδίζουν την λειτουργία ενός βιώσιμου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα.
Στην επιστολή (την υπέγραφαν ο Πρόεδρος Π. Ψυχάρης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπακούλας) περιέγραφαν την υπάρχουσα κατάσταση, τονίζοντας ότι σήμερα εργάζονται 2.500 γιατροί στις Δημόσιες Δομές, ενώ το 40% των Μονάδων Υγείας έχουν κλείσει.
«Όλες οι Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες π.χ. παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Αρκετά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Πρόταση για νέο σχέδιο
Γι’ αυτό και πρότειναν την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη, που να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Σήμερα, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία, γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο. Και προσθέτουν «ο κάκιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός από το Υπουργείο Υγείας, ενός σημαντικού θεσμού, του Οικογενειακού Γιατρού και η αναμενόμενη απροθυμία των γιατρών είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα να στελεχώσουν το Σύστημα, δημιουργεί δυσλειτουργία στο υπάρχον Σύστημα....»!
Και διευκρινίσεις…
Ωστόσο, σε διευκρινίσεις προχώρησε χθες το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τους οικογενειακούς γιατρούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.
Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Ακόμη επισημαίνει ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).
Το Νοσοκομείο Φιλιατών
Δυστυχώς η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουν κατανοήσει ότι ο χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται για πειραματισμούς, ειδικά σε μια περίοδο που οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν υποστεί τεράστιο ψαλίδι, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω κρίσης, όλο και περισσότεροι στρέφονται στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Σε διάλυση τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας οδηγεί διάταξη που τίθεται προς ψήφιση, όπως καταγγέλλει ο πρώην Υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνης Μπέζας, αναφερόμενος στο μέλλον του ΓΝ Φιλιατών.
Σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 29 του ν. 4461/2017) έδωσε τη δυνατότητα σε ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία άγονων Α΄ περιοχών, (όπως το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών), όταν συμπληρώνουν πραγματική υπηρεσία πέντε ετών να μετατίθενται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νοσοκομείου που υπηρετούν, σε άλλο νοσοκομείο οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας ή σε αποκεντρωμένη οργανική Μονάδα των ΔΥΠε, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση.
»Η φωτογραφική αυτή μεθόδευση έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί μαζικές αιτήσεις μεταθέσεων ιατρών, από τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων (όπως Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κλπ), οι οποίες επιφέρουν υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και αναστολή λειτουργίας κλινικών, λόγω έλλειψης ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
»Σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών έχουν ήδη μετατεθεί τρεις ιατροί (αναισθησιολόγος, βιοπαθολόγος και παθολογοανατόμος) και οι βιοψίες των ασθενών στέλνονται σε νοσοκομείο των Αθηνών. Επιπλέον, σε εννέα ιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων (νεφρολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι κλπ) έχει εγκριθεί η μετάθεση αλλά έχουν λάβει τρίμηνες μετακινήσεις που λήγουν το Σεπτέμβριο, με κίνδυνο τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Τέλος, είναι άγνωστος ο συνολικός αριθμός των ιατρών που έχουν ζητήσει μετάθεση, αφού οι αιτήσεις τους υποβάλλονται κεντρικά».
Τι ζητά
Ο Αντ. Μπέζας ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας:
- Να ολοκληρώσει κατά προτεραιότητα τη διαδικασία επιλογής για τις 11 θέσεις ιατρών ΕΣΥ που έχουν προκηρυχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόοδος
- Να προκηρύξει τις υπόλοιπες θέσεις ιατρών που έχουν ζητήσει μετάθεση για να καλυφθούν πλήρως τα κενά που δημιουργούνται.
- Να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη ώστε να προβλέπεται ότι καμία μετάθεση από περιφερειακά νοσοκομεία άγονων περιοχών δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης (προκήρυξη, αξιολόγηση, επιλογή και τοποθέτηση) της θέσης που εκκενώνεται.