Το μέλλον θα δείξει αν ήταν καλή ιδέα η… σύμπραξη Πανεπ. Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου

ΤΟΜΗ ή… ΑΣΤΟΧΙΑ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ;

- Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο • «Μουδιασμένη» η Ακαδημαϊκή Κοινότητα στα Γιάννενα

- Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Αρχίζει μία δύσκολη και περίπλοκη περίοδος… • Ποιες νέες Σχολές και Τμήματα ιδρύονται…

PANEPISTHMIOYPOLH IOANNINON

• Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, θα μπορούσε κανείς να το πει και πείραμα με αβέβαιο αποτέλεσμα, είναι η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία ψηφίστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.
Και μπορεί η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη να έκανε λόγο κατά την παρέμβασή της για «μεγάλη τομή», ή ο Γιάννης Στέφος, εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, να το υπερασπίστηκε με πάθος, όμως μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η συγχώνευση των δύο τοπικών ανώτατων ιδρυμάτων πετύχει, αφού υπάρχουν διαδικασίες που έχουν τύχει έντονης κριτικής από πλευράς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι, όπως, για παράδειγμα η μετακίνηση μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ στο νέο ίδρυμα.
Μένει να φανεί λοιπόν πώς θα αντιδράσει η τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα στον νέο νόμο, που από το φθινόπωρο θα δημιουργήσει στην Ήπειρο ένα μεγάλο ίδρυμα 35.000 φοιτητών! Πάντως, ένα «μούδιασμα» υπάρχει στα Γιάννενα, ενώ και τα κόμματα πλην αυτών της συγκυβέρνησης, στάθηκαν αρνητικά απέναντι στο σ/ν με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να το χαρακτηρίζει «πρόχειρο».
Ένα πείραμα!..
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Βουλή το νομοσχέδιο που οδηγεί στη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο καταργείται (και όχι στη «συνέργεια» των δύο ιδρυμάτων όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από τον κ. Γαβρόγλου σε πρώτη φάση). Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που προωθείται μία τέτοια διαδικασία η οποία θα γίνει παράλληλα και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο που συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οπότε κανείς δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την κατάληξη του «πειράματος»! Θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο τα αντίστοιχα νομοσχέδια για τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας.
«Δύσκολη περίοδος…»
Τις δυσκολίες του εγχειρήματος παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «τώρα αρχίζει για τα δύο ιδρύματα μία δύσκολη σύνθετη και περίπλοκη περίοδος σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο, με βάση τον προγραμματισμό μας, θέλαμε να συμπέσει με τη νέα περίοδο που αρχίζει για τη χώρα μας».
Ως προς την επόμενη μέρα των δύο νέων ιδρυμάτων ανέφερε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Πολλή δουλειά στο στήσιμο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, στα νέα προγράμματα σπουδών, πολλή δουλειά -με ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια- στις κρίσεις για τους καθηγητές των ΤΕΙ και πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην προκήρυξη και πλήρωση των νέων θέσεων. Είναι αυτό στο οποίο θα είμαστε αμείλικτοι». Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου για τον αριθμό θέσεων των καθηγητών και για την έκτακτη χρηματοδότηση θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Μουδιασμένη…
Από τη μεριά της, εμφανώς… μουδιασμένη η Ακαδημαϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων παρακολουθεί τις εξελίξεις και, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει δημόσια αντίδραση, είναι σαφές ότι υποβόσκουν προβληματισμός και έντονη ανησυχία, σχετικά με το πώς θα κυλήσει η διαδικασία της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων.
Εξάλλου, από πλευράς ενός μεγάλου τμήματός της εκδηλώθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο έντονες αντιδράσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα, οι οποίες τελικά, όπως προκύπτει από το τελικό σχέδιο νόμου που ψήφισε η Βουλή, δεν έχουν ληφθεί υπόψη!
Για παράδειγμα, το «πέρασμα» των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ Ηπείρου, θα γίνει αυτοδικαίως σε αντίστοιχες θέσεις στο Πανεπιστήμιο, παρόλο που η Σύγκλητος είχε ζητήσει να υπάρξει αξιολόγηση όλων των βαθμίδων (επίκουροι και αναπληρωτές), με την ίδια διαδικασία που θα αξιολογηθούν οι καθηγητές α΄ βαθμίδας. Επίσης, το Φ.Π.Ψ. «σπάει» και μετονομάζεται σε Τμήμα Φιλοσοφίας, χάνοντας τον Τομέα Ψυχολογίας, ο οποίος μετατρέπεται σε ανεξάρτητο τμήμα, σε αντίθεση με όσα έχει ζητήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τελικά δεν ιδρύεται Τμήμα Ειδικής Αγωγής, το οποίο αποτελούσε αίτημα των Πρυτανικών Αρχών Ιωαννίνων.
Πρόχειρο το Σ/Ν
Την έντονη αντίθεσή της έναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, χαρακτηρίζοντάς το «πρόχειρο» και χωρίς ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Ώπως υποστήριξε μάλιστα, αυτό οδηγεί στην συγχώνευση, απορρόφηση και την κατάργηση των ΤΕΙ, χωρίς αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς καμία πρόνοια για τα τεχνολογικά ιδρύματα.
Νέες Σχολές και Τμήματα
Με βάση τον νέο νόμο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται από την 1η Οκτωβρίου τέσσερις νέες Σχολές, η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει από το 2019 - 20. Πρόκειται για τις Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την Άρτα (αφαιρέθηκε από τον τίτλο η λέξη «Εφαρμογών»), Γεωπονίας, με έδρα την Άρτα, Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τα Γιάννενα και Μουσικών Σπουδών, με έδρα πάλι την Άρτα. Στο μεταξύ, η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.
Όσο για τα Τμήματα που ιδρύονται, αυτά είναι τα εξής: Νοσηλευτικής (Γιάννενα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Λογοθεραπείας (Γιάννενα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Γιάννενα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Μουσικών Σπουδών (Άρτα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Γεωπονίας (Άρτα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας. Ψυχολογίας (Γιάννενα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Άρτα), το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας. Μηχανολόγων Μηχανικών (Γιάννενα), το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.