Η Πολιτική Προστασία έγινε «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών» αλλά…

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ!

Εξαγγελίες με πολλά κενά και ερωτηματικά χθες από τον Αλ. Τσίπρα στη σκιά των 93 νεκρών της Ανατ. Αττικής

  Ούτε λέξη για τον αντιπυρικό σχεδιασμό

• Τώρα η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει δεσμευμένα 500 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις

FOTIES ATTIKH 2018

• Με τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά να αυξάνουν συνεχώς (έφτασαν τους 93 χθες), με την Εισαγγελική έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών να βρίσκεται σε εξέλιξη και την Κυβέρνηση να «παραπαίει», ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε χθες την αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών».
Η κίνηση αυτή, αν και επιχειρήθηκε να ενταχθεί στους επικοινωνιακούς χειρισμούς ώστε να μετριαστεί το αρνητικό κλίμα για την Κυβέρνηση, κινείται κατ’ αρχήν σε θετικό πλαίσιο, καθώς στόχος της, σύμφωνα με δήλωση του Πρωθυπουργού, είναι «να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή». Το βάρος όπως δείχνουν οι δηλώσεις Τσίπρα, δίνεται στην διαχείριση των αναγκών και όχι στην πρόληψη, που είναι και το βασικό ζητούμενο για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ακραίων φαινομένων, είτε πλημμυρών, είτε πυρκαγιών.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να οχυρωθεί στις επικρίσεις και στην κατακραυγή για την αδυναμία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, ειδικό στις πυρκαγιές, κ. Γκόλνταμερ, τη διερεύνηση των αιτιών της προεξοφλώντας ότι αυτό θα γίνει «αντικειμενικά και αδιάβλητα». Ωστόσο, οι απόψεις του εν λόγω καθηγητή Γκόλνταμερ για την τραγωδία είναι ήδη γνωστές και συνάδουν απολύτως με το κυβερνητικό αφήγημα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που είχε δώσει λίγα 24ωρα πριν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η νέα Υπηρεσία
Η νέα Υπηρεσία θα είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, που θα υπόκειται στο Υπουργείο Εσωτερικών- όπως και η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- και επικεφαλής της θα τοποθετηθεί Διοικητής, ο οποίος «θα είναι πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας και επάρκειας».
Η επιλογή του επικεφαλής θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Λείπει ο σχεδιασμός
Από τις χθεσινές ανακοινώσεις Τσίπρα, δεν προκύπτει κανένας άμεσος σχεδιασμός για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το υπόλοιπο χρόνο της αντιπυρικής περιόδου και όλα φαίνεται να εναποτίθενται στη νέα Εθνική Υπηρεσία. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ: «Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για τον αναγκαίο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή, που παραμένει ακέραιος και για την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης, για τη δασική υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα».
Αναπάντητα ερωτήματα
Τα όσα ανέφερε όμως ο κ. Τσίπρας προκαλούν νέα ερωτήματα και μεγεθύνουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τις φονικές πυρκαγιές. Η επιλογή τόσο του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όσο και σε Πυροσβεστική- Αστυνομία, είναι αποκλειστικά δικές του και αν μετά από 3½ χρόνια δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες που τώρα «διαπιστώνει» είναι αδικαιολόγητοι και δεν μπορεί να τους καλύψει καμία αποπομπή ή παραίτηση. Αλλά και ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, που καλείται να συντονίσει το έργο της πρόληψης στο αμέσως επόμενο διάστημα, κάθε άλλο παρά έχει τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που περιέγραψε για το Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, είναι ένα ακόμη ακραιφνές κομματικό στέλεχος, με «σκοτεινό» μάλιστα παρελθόν όπως κατήγγειλε η Αντιπολίτευση.
Η Νέα Δημοκρατία
Στις κομματικές επιλογές για θέσεις ευθύνης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, που εισαγωγικά, σημειώνει ότι «Είναι ενθαρρυντικό που ο Πρωθυπουργός, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασία, με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια».
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Αν αυτή, ωστόσο είναι η βούληση του κ. Τσίπρα ας εξηγήσεις γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν τους την κομματική τους προσήλωση στο ΣΥΡΙΖΑ».
Το «Κίνημα Αλλαγής»
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της νέας Υπηρεσίας εκφράζει το «Κίνημα Αλλαγής» με δήλωση της υπεύθυνης Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Εύης Χριστοφιλοπούλου: «Μετά από 24 νεκρούς στη Μάνδρα και 93 στο Μάτι, αποφάσισαν στην Κυβέρνηση ότι κάτι πρέπει να κάνουν με την Πολιτική Προστασία. Όποιες αλλαγές όμως και αν προτείνουν, η ανικανότητά τους είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη και δεν προδικάζει τίποτε καλό για το μέλλον», σημείωσε.
Ο Στ. Θεοδωράκης
Αιχμηρή ήταν όμως και η τοποθέτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη. «Κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κ.Τσίπρα ότι δεν αναλαμβάνει σήμερα πρωθυπουργός. Όπως επίσης η παράταξη που ηγείται είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που ξαφνικά ανακάλυψε και ζητάει, θέλει αλλά μυαλά και όχι ανίκανους κομματάρχες, γεμάτους ιδεοληψίες».
Τώρα που βρήκαν το μισό δισ.;
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι για το νέο σχεδιασμό υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωση που γεννά νέα ερωτηματικά για το πώς ξαφνικά βρέθηκαν τώρα τόσα κονδύλια και αυτά δεν είχαν αξιοποιηθεί πριν θρηνήσουμε τους 93 νεκρούς. Και βέβαια καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα για την ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής και για ενίσχυση των δομών πρόληψης. Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα θα κριθούν στην πράξη και σε βάθος χρόνου, αν η νέα Υπηρεσία δεν εκφυλιστεί σε ένα γραφειοκρατικό «μόρφωμα» και εφόσον η επόμενη Κυβέρνηση αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στην πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.