15.000 σ’ όλη τη χώρα προς πώληση από Eurobank και Alpha

ΣΤΟ…«ΣΦΥΡΙ» ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Περιήλθαν στην κατοχή τους από αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων

- Μικρή αύξηση τιμών στην Κτηματαγορά, χαμηλή όμως η ζήτηση...

- Αυστηρότερο στο εξής το πλαίσιο ρύθμισης δανείων

POLYKATOIKIES

• Στο «σφυρί» άρχισαν να βγάζουν οι ελληνικές τράπεζες εκατοντάδες ακίνητα, που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους από πλειστηριασμούς μικρομεσαίων νοικοκυριών, που τα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους.
Το πρώτο στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο με ακίνητα, βγάζει προς πώληση η Eurobank. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δοθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 650 ακίνητα, τα οποία είναι ανακτημένες από την τράπεζα εξασφαλίσεις δανείων. Η εκτιμώμενη αξία τους ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για κατοικίες, εμπορικά και οικόπεδα, που είναι διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα, καθώς μόλις το 30% των 650 κατοικιών βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Και η Alpha Bank
Ταυτόχρονα η Alpha Bank πουλά, μαζί με χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ακίνητα ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ, το 70% των οποίων βρίσκεται στην Αττική.
Οι πωλήσεις ακινήτων διενεργούνται, μετά τις αυστηρές συστάσεις της ΕΚΤ προς όλες τις εγχώριες τράπεζες, να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων και να σταματήσουν να τα διακρατούν 8-9 μήνες μετά τον πλειστηριασμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες, όταν παίρνουν το ακίνητο το διακρατούν για 8-9 μήνες, μέχρι να το «καθαρίσουν» από τα βάρη που φέρει, όπως απλήρωτοι φόροι (ΕΝΦΙΑ, τέλος ακίνητης περιουσίας) και υλικές ζημιές, με στόχο να το πουλήσουν σε καλύτερη τιμή.
Προς πώληση 15.000 ακίνητα!
Με βάση τις εκτιμήσεις, το 2018 οι συστημικές τράπεζες απέκτησαν αθροιστικά περίπου 15.000 ακίνητα, τα οποία καλούνται πλέον να αρχίσουν να πωλούν. Αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων αναμένεται να επιδείξουν ξένα funds και εταιρείες real estate, αλλά και οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.
Όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα «nextdeal», οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων αποτελούν μια τακτική που διευκολύνει τις τράπεζες, λόγω της ισχνής ακόμη ζήτησης από πλευράς ιδιωτών για τα οικιστικά ακίνητα. Όσοι αγοράσουν τα δύο χαρτοφυλάκια που βγάζουν ήδη προς πώληση οι δυο τράπεζες, θα επιδιώξουν να τα εκμεταλλευτούν με συμβάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ή να τα μεταπωλήσουν σταδιακά στην αγορά.
Χαρακτηριστικό της άνθησης που γνωρίζει η βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2018 χορηγήθηκαν 5.000 νέα επισκευαστικά δάνεια, στο πλαίσιο της ίδιας συμμετοχής που απαιτεί το πρόγραμμα «εξοικονομώ» και περίπου 3.600 νέα στεγαστικά δάνεια ανεξάρτητα από το «εξοικονομώ».
Η φρενήρης αύξηση της ενοικίασης διαμερισμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει οδηγήσει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα γκισέ των τραπεζών για χορήγηση επισκευαστικού δανείου.
Οι τάσεις στην αγορά…
Ανάκαμψη της μισθωτικής συναλλακτικής δραστηριότητας παρατηρείται στον κλάδο επαγγελματικών ακινήτων και η σταθεροποίηση των ζητούμενων αποδόσεων, αναμένεται το 2018 να επιφέρει μικρή αύξηση των τιμών.
Ο τομέας των γραφείων ηγείται των θετικών τάσεων σε αξίες και ενοίκια, καθώς παρατηρείται αυξανόμενος ρυθμός απορρόφησης του αποθέματος σύγχρονων κτιρίων, υψηλών προδιαγραφών.
Η νέα ζήτηση προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του χρηματοπιστωτικού (εταιρείες διαχείρισης δανείων), φαρμακευτικού και τεχνολογικού τομέα.
Ο τομέας των καταστημάτων είναι ο κλάδος που, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, είχε επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά από το 2008, τόσο σε επίπεδο αξιών όσο και μισθωμάτων (τα περισσότερα στα Γιάννενα είναι άδεια).
Ωστόσο η επάνοδος της κατανάλωσης σε θετικούς ρυθμούς, σηματοδοτεί ότι είναι ο τομέας με τις μεγαλύτερες προσδοκώμενες υπεραξίες.
Για το λιανεμπόριο…
Οι πολυεθνικές αλυσίδες, κυρίως από τον κλάδο ένδυσης, μετά την επιτυχημένη εγκατάστασή τους στα υφιστάμενα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, επιστρέφουν στους κύριους εμπορικούς δρόμους, προσφέροντας κυρίως μισθώματα ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους. Οι κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, με μέση ζήτηση ακινήτων 50-150 τ.μ. έχουν ολοκληρώσει την επιστροφή στους βασικούς εμπορικούς άξονες, ενώ συχνά εκδηλώνουν και ενδιαφέρον αγοράς των ακινήτων της δραστηριότητάς τους.
Πιο αυστηρό πλαίσιο...
Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζουν και θα εφαρμόσουν εφεξής οι τράπεζες σε όσα ρυθμισμένα δάνεια, μετά την πάροδο κάποιων μηνών, περνούν εκ νέου στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο έχουν μπει δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά), τα οποία ρυθμίσθηκαν στο παρελθόν (είτε παλαιότερα είτε πρόσφατα) και βρέθηκαν σε κάποια φάση εκ νέου σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι η κατάσχεση των οφειλόμενων (σ.σ. των δόσεων σε καθυστέρηση) από τυχόν καταθετικό λογαριασμό που διαθέτει ο δανειολήπτης στην τράπεζα. Το μέτρο δεν έχει – έως τώρα -καθολική εφαρμογή από όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ήδη συμβαίνει από τουλάχιστον δύο εξ αυτών. Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων μιας τράπεζας, τόσο πιο επιθετικά είναι τα μέτρα που εφαρμόζει. Εφόσον υπάρχει καθυστέρηση σε συνδυασμό με το βαθμό αρρυθμίας που εμφανίζει ή έχει εμφανίσει στο παρελθόν το δάνειο, μπορεί να γίνει «κατάσχεση» του οφειλόμενου ποσού από καταθετικό λογαριασμό, είτε του δανειολήπτη είτε του εγγυητή!. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο καταθετικός λογαριασμός διατηρείται στην ίδια τράπεζα.