«Ήξεις – αφίξεις» κυβερνητικών στελεχών για το εάν, πότε και πόσο θα περικοπούν…

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

- Ανοιχτό αφήνει το θέμα η Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο  Ανοιχτό αφήνει το θέμα η Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Φ. Κουτεντάκης της Βουλής λέει «όχι» σε μονομερείς ενέργειες

- Για πολλοστή φορά εξαπατά χιλιάδες συνταξιούχους, καταγγέλει ο πρ. Υπουργός Ι. Βρούτσης

- Σε 33,8 δισ. τα χρέη • Δύο στις τρεις ρυθμίσεις «χάθηκαν»!

SYNTAKSEIS TAMEIO

• Εμπαιγμού συνέχεια, τόσο με τις παλιές όσο και με τις νέες συντάξεις, για εκατομμύρια συνταξιούχους, αφού κάθε λίγο και λιγάκι κυβερνητικά στελέχη… εκτοξεύουν και νέα πυροτεχνήματα, γύρω από το πολύ καυτό αυτό θέμα, κορυφώνοντας έτσι την αγωνία στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά τάξεις.
Λένε και…ξελένε για πιθανή ή όχι περικοπή τους, χωρίς να αναφέρουν επακριβώς το πότε και πόσο αυτές ανά ταμείο θα μειωθούν, αλλά και τι θα γίνει με όσους εδώ και περίπου τρία χρόνια (και είναι χιλιάδες!) υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, παίρνουν κάποιο μηνιαίο ποσό έναντι, αλλά ανησυχούν μήπως με τους «μυστικούς» κυβερνητικούς υπολογισμούς, τους ζητήσουν και τα… ρέστα!
Η Υπ. Εργασίας
Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτό το κυβερνητικό αλαλούμ, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δεν διστάζει –χωρίς καν να έχει κάποιο πράσινο φως από τους «θεσμούς»- ν’ αφήνει… ανοιχτό το ενδεχόμενο (!) να μην πραγματοποιηθούν οι νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, ενώ για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού έριξε τον πήχυ των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει μία αύξηση, εντός της κυβερνητικής θητείας…
Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η Υπουργός επισήμανε ότι η θέση της Κυβέρνησης εδώ και μία διετία, σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ήταν ότι το μέτρο «δεν είναι σωστό». .
Οι εκκρεμείς συντάξεις
• Όσο για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η λίστα αναμονής αριθμεί πλέον λιγότερες από 50.000 κύριες συντάξεις, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του έτους η διαδικασία πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, έχουν απομείνει λιγότερα από 60.000 εφάπαξ σε εκκρεμότητα. Η Υπουργός υποστήριξε ότι με το τέλος του μνημονίου, η Κυβέρνηση θα έχει περισσότερο χώρο για να υλοποιήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Μέτρα που γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν στον προϋπολογισμό του 2019.
Όχι μονομερώς…
Αντίθετη γνώμη από την Υπουργό Εργασίας έχει ο κ. Φραγκίσκος Κουντετάκης Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (τον διόρισε πρόσφατα η Κυβέρνηση), ο οποίος εξέφρασε «την ανησυχία του για μονομερείς ενέργειες με στόχο τη διατήρηση των συντάξεων, παρά τα συμφωνηθέντα, αλλά και γενικότερα για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας», επισημαίνοντας ότι τυχόν μονομερής αναστολή της περικοπής στις συντάξεις θα δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές…
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουντετάκης επεσήμανε ότι «αν γίνει μονομερώς (σ.σ. η αναστολή της περικοπής) θα υπάρξει πρόβλημα, θα δοθεί μήνυμα ρήξης, κακής συνεννόησης, ότι αρχίζουν να γίνονται πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί»!
«Χωρίς όριο στο ψέμα…»!
Στο μεταξύ, κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει ότι «η νέα δήλωση της Υπουργού Εργασίας, με την οποία παραδέχεται ότι μεταθέτει για άλλη μία φορά την απονομή των εκκρεμών συντάξεων, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει όριο στο ψέμα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
»Τη στιγμή που εκατομμύρια συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις συντάξεις τους, η Κυβέρνηση –για πολλοστή φορά- εξαπατά χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν την απονομή της σύνταξής τους», τονίζει ο κ. Βρούτσης, αφού όπως λέει, ο εμπαιγμός τους είναι συνεχής από πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν το Υπ. Εργασίας διαβεβαίωνε ότι «μέχρι τον Οκτώβρη του 2018 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης». Όμως στις 9/10/2017 έδινε άλλη… παράταση, λέγοντας ότι: «Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε (!) μέχρι τον Ιούνιο του 2018», ενώ το Μάρτιο του 2018 η Κυβέρνηση έδινε και νέα παράταση στον… εαυτό της, ανεβάζοντας στα ύψη την αγωνία των συνταξιούχων για την πολύχρονη αυτή εκκρεμότητα, αναφέροντας ότι τελικά η εκκαθάριση θα γίνει έως τον Αύγουστο του 2018!
Ο Αύγουστος βέβαια πλησιάζει στο τέλος του, αλλά η κ. Αχτσιόγλου, κατά τη συνήθη πρακτική της μεταθέτει με νέα δήλωσή της τον χρόνο απονομής των συντάξεων.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θύματά της είναι:
- Οι εργαζόμενοι που θα απωλέσουν έναν μισθό από τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020.
- Οι φτωχοί εργαζόμενοι της μερικής απασχόλησης των 317 ευρώ.
- Οι νέοι συνταξιούχοι που μετά τον Μάιο του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται τουλάχιστον κατά 35% σε σχέση με το 2014.
- Οι παλαιοί συνταξιούχοι που βρίσκονται σε παρατεταμένη αγωνία, περιμένοντας τη νομοθετημένη μείωση της σύνταξής τους από 1/1/2019.
Το Υπ. Εργασίας...
Το Υπουργείο Εργασίας απαντώντας στον Γιάννη Βρούτση, τον κατηγορεί για… «θράσος» και υπογραμμίζει ότι «τα ψέματά του πρέπει να τελειώσουν!». Και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ίδιος και η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τους συνταξιούχους στο κοινωνικό περιθώριο».
Οι συντάξεις σήμερα…
Σταθερά χαμηλές συντάξεις παρέχει σε 2,8 εκατ. συνταξιούχους το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έπειτα από 8 χρόνια μνημονίων και περικοπών, όπως καταγράφει η τελευταία έκθεση του συστήματος «Ήλιος» για τον μήνα Μάιο, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εργασίας.
Κύριες συντάξεις γήρατος, που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 372,06 ευρώ λαμβάνουν περισσότεροι από 600.000 συνταξιούχοι, ενώ το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις διατηρήθηκε τον Μάιο πέριξ των 723 ευρώ τον μήνα.
Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα Ταμεία ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ και το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 723,85 ευρώ. Αντίστοιχα, το μέσο εισόδημα από επικουρικές συντάξεις ήταν 172,10 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα ήταν 97,92 ευρώ.
Έτσι, το μέσο μηνιαίο εισόδημα σε όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη έφτασε τον Μάιο του τρέχοντος έτους στα 895,95 ευρώ.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική, καθώς σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2018, τα χρέη άγγιξαν το δυσθεώρητο ποσό των 33,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι μόλις 26,14 εκατ. ευρώ, που αφορούν 15.816 νέες οφειλές. Το ποσό αυξήθηκε κατά 1,99 δισ. ευρώ μέσα σε 3 μήνες (από 31,8 τον Μάρτιο) κυρίως λόγω των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών, καθώς και της ένταξης στο ΚΕΑΟ 204,635 οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 1,06 δισ. ευρώ.
Απογοητευτική παραμένει, τέλος, η πορεία των ρυθμίσεων, καθώς από τις συνολικά 382.650 αιτήσεις για ένταξη σε κάποια ρύθμιση οφειλών που έγιναν εντός των τελευταίων ετών, μόλις 133.270 είναι πλέον ενεργές. Οι υπόλοιπες 205.318 έχουν «χαθεί» ενώ υπάρχουν και 44.062 που έχουν ολοκληρωθεί.