Πολύπλευρα και πολυσήμαντα τα μηνύματα του φετεινού Δεκαπενταύγουστου

«ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΑ» Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!

Κυβερνώντες και πιστοί, ας ακούσουν προσεκτικά τον ελπιδοφόρο παρακλητικό και θεραπευτικό λόγο της Εκκλησίας, για να απαλυνθούν οι πολλές ανοικτές «πληγές» που ταλαιπωρούν τελευταία τη χώρα μας

MOLYBDOSKEPASTH

• H σημερινή ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως εύστοχα το χαρακτηρίζει ο λαός μας, περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά της χαρμολύπης.
Μας γεμίζει λύπη γι’ αυτό καθ’ εαυτό το μυστήριο του θανάτου, από το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει! Κατ’ αντιστοιχία, μας θυμίζει όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας. Ειδικά φέτος που τα τραγικά συμβάντα των πυρκαγιών και των πλημμυρών έχουν στοιχίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
Μας γεμίζει όμως και χαρά, για την τελική νίκη επί του θανάτου, την οποία πιστοποιεί και η Κοίμηση της Παναγίας. Μας οπλίζει με δύναμη και κουράγιο ότι οι δυσκολίες μπορεί να είναι πρόσκαιρες και ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια καλύτερη ημέρα, ένα καλύτερο αύριο, το οποίο οι Χριστιανοί, οι Έλληνες το εναποθέτουν στη μεσιτεία της Παναγίας, με το κλασσικό, το διαχρονικό κάλεσμα «βόηθα Παναγιά»!
Και όντως όπως τα καταφέραμε, στην κατάσταση που οδήγησε φέτος τη χώρα μας η σημερινή Κυβέρνηση, πρέπει η Παναγία να βάλει «το χέρι της» για να λυθούν και να ξεπεραστούν κατά τον πλέον ανώδυνο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα και οι «πληγές» που συσσωρεύονται στην πατρίδα μας.
Προβλήματα που αφορούν τη Θρησκεία, την Κοινωνία, την Οικονομία, τα εθνικά μας θέματα.
Σε πλήρη αντίθεση...
Σήμερα υπάρχει μια έντονη τάση αποχριστιανοποίησης της Ελληνικής Κοινωνίας, η οποία δρα αρνητικά στις οικογένειες. Την τάση αυτή δυστυχώς τροφοδοτεί η Πολιτεία και ειδικότερα η σημερινή Κυβέρνηση, που έχει αναγάγει σε ιδεολογικό εχθρό τις χριστιανικές αξίες. Διαδοχικές είναι οι αποφάσεις και οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και οι οποίοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διδαχές της Εκκλησίας. Επιχειρείται να εξοστρακιστούν τα Θρησκευτικά από τα σχολεία, οι εικόνες από τα δημόσια κτίρια και γενικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία, πράγμα που δεν συμβαίνει με τις άλλες θρησκείες και ομολογίες που υπάρχουν στην Ελληνική Επικράτεια. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει και ειδικά με τους Μουσουλμάνους, των οποίων σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους. Στην πραγματικότητα η Εκκλησία αντιμετωπίζεται ως φορέας κοινωνικής πρόνοιας και όχι ως Πνευματική εστία και φορέας της Ορθοδοξίας.
Με... ξύλινο λόγο!
Βέβαια πρέπει να επισημανθεί και μια άλλη «πικρή αλήθεια»: Οι σημερινοί εκκλησιαστικοί ταγοί, είναι κατώτεροι των περιστάσεων!
Έχουν εμπλακεί σε ένα ατελείωτο αλισβερίσι με την Πολιτεία, σε θέματα που δεν θα έπρεπε και δεν θα πρέπει να είχε καθοριστικό ρόλο σε αποφάσεις της Ιεραρχίας. Το πνευματικό ανάστημα των μητροπολιτών, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ανάλογο της εποχής.
Ο λόγος τους ξύλινος, η δράση τους περιορίζεται ή στρέφεται κυρίως σε δράσεις πρόνοιας, αντί η επιδίωξή τους να είναι η μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές του λόγου του Θεού, των μηνυμάτων της Εκκλησίας, ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο ανθρώπινη. Να καταλαγιάσουν τα πάθη, να περιοριστεί το μίσος και οι εχθρότητες. Εκλέγονται ανάξιοι μητροπολίτες, που προκαλούν και δεν παραδειγματίζουν με τον βίο τους.
Υπάρχουν όμως και άλλοι, καθ’ όλα άξιοι μητροπολίτες, που όμως με την πάροδο του χρόνου και το αναπόφευκτο βάρος που προσθέτει η ηλικία τους, δεν λένε να παραχωρήσουν τη θέση τους σε νέους, ικανούς και δυνατούς να «καλλιεργήσουν τον αμπελώνα του Χριστού», δίνοντας και αυτοί με τη σειρά τους λάθος μηνύματα.
Σκληρές αλήθειες...
Σήμερα, με τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές, την οικονομική κρίση παρούσα, μας έχουν διαφύγουν ορισμένες σκληρές αλήθειες. Ναι, υπάρχουν ανθρώπινες και προπάντων κυβερνητικές ευθύνες, όπως συνέβη και με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική πέρυσι. Αν όμως σε όλους κυριαρχούσαν τα μηνύματα της σημερινής ημέρας, αν δηλαδή δεν υπήρχε το ψέμα, ο ωχαδερφισμός, η πλεονεξία κατά της φύσης, το πρόσκαιρο ατομικό συμφέρον κ.α. τότε πολλά από αυτά θα είχαν προληφθεί και δεν θα ζούσαμε τέτοιες μέρες φρίκης, λύπης και πένθους. Χρειάζεται λοιπόν μέτρο, παντού και πάντα!
Για τα εθνικά θέματα
Υπάρχουν όμως και ανοικτά εθνικά θέματα: Αυτά που επιχειρεί να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες η Κυβέρνηση. Η Παναγία πάντα έδειχνε το δρόμο στους Έλληνες, όταν πράγματι αυτοί «ακουμπούσαν» πάνω της, με πίστη, ειλικρίνεια και όχι για να τους προβάλλουν οι τηλεοπτικές κάμερες. Η αρχή με το «Μακεδονικό» δεν είναι η καλύτερη, μακάρι – και εδώ να βοηθήσει όντως η Παναγία τους Κυβερνώντας- να υπάρξει πολύ καλύτερη συμφωνία με τη γειτονική Αλβανία.
Ο Έλληνες άλλωστε συνήθισαν να λένε: Η Παναγία δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να χαθεί! Αυτή είναι η μόνιμη ελπίδα μας. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση: Αν οι Έλληνες, αν οι Χριστιανοί, αν οι πολιτικοί μας, δεν ομονοήσουν, αν δεν σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του κόσμου και της χώρας, με ειλικρίνεια, πίστη και συνεργασία, τίποτε δεν μας σώζει.
••••••••
Συμπέρασμα: Ναι, υπάρχουν πληγές, πόνος δυστυχία, αθεία. Όλα όμως μπορούν να θεραπευτούν από τον παρακλητικό, τον θεραπευτικό λόγο της Εκκλησίας, της Παναγίας, η οποία όπως λέει και το απολυτίκιο είναι η «χαρά των θλιβομένων», η «προστάτις των Χριστιανών», η μεγάλη θεραπεύτρια των Ελλήνων Ορθοδόξων που την τιμούν με τα χιλιάδες εξωκλήσια, μοναστήρια και ναούς. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!