Θα καταφέρει να πείσει τους «θεσμούς» ώστε να μη κοπούν οι συντάξεις;

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ!

Μίλησε χθες αόριστα για στήριξη μεσαίων στρωμάτων, για αύξηση του κατώτατου μισθού και για αξιοπρεπείς αμοιβές…

Σκληρή κριτική από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

TSIPRAS YPOYRGIKO

• Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας, χθες κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση, να μην έφτασε στο σημείο να διακηρύξει ότι «λεφτά υπάρχουν», τώρα που βγήκε τυπικά η χώρα από τα Μνημόνια, ωστόσο προετοίμασε το έδαφος για μια σειρά προεκλογικών κοινωνικών παροχών, που θα αποκωδικοποιήσει κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Με την φράση «έχει κλείσε ο κύκλος της επιτροπείας, ο κύκλος των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον ν’ ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων», περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κι αυτό γιατί στην πράξη οι «θεσμοί», δυστυχώς, έχουν ακόμη λόγο και θα παρακολουθούν στενά την δημοσιονομική πορεία της χώρας μας.
Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
Έκλεισε ο κύκλος των περικοπών, είπε χθες ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς βέβαια να κάνει την παραμικρή αναφορά για τις συμφωνημένες μειώσεις από 1η Ιανουαρίου 2019, αν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις τους επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών. Βέβαια, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θίξει χθες ένα θέμα που καίει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την Κυβέρνηση, ενόψει εκλογών, σημαίνει ότι δεν έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των «θεσμών». Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος, λίγο πριν αρχίσει η προχθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα» ότι «η απόφαση για τις συντάξεις έχει ληφθεί, είναι ξεκάθαρη και έχει ήδη συμφωνηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση». Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το «τι μέλλει γενέσθαι» με τις συντάξεις δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς στην Αθήνα οι «θεσμοί» φτάνουν δυο ημέρες μετά την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.
«Παιχνίδια» παροχών!
Το πακέτο παροχών για την Κυβέρνηση δεν εξαντλείται βέβαια στις συντάξεις (αν και δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά για «πάγωμα» μειώσεων). Αν και η χθεσινή ομιλία Τσίπρα μόνο γενικόλογη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ωστόσο η Κυβέρνηση μετά τις 21 Αυγούστου, παίζει στα… δάχτυλα το «παιχνίδι» των παροχών, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας και επιχειρώντας να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Επειδή όμως η αγανάκτηση των φορολογούμενων έχει χτυπήσει «κόκκινο» από την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας, για να πείσει ο Αλ. Τσίπρας ότι το κλίμα πράγματι αλλάζει, θα πρέπει να παρουσιάσει χειροπιαστές αποδείξεις.
Αοριστίες…
Χθες πάντως μίλησε αόριστα περί στήριξης των μεσαίων στρωμάτων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, αύξησης του κατώτατου μισθού και γενικότερα περί ανάκτησης της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. Μάλιστα παρουσίασε την μείωση της ανεργίας ως μέγα κατόρθωμα της Κυβέρνησής του, μένοντας απλώς στους αριθμούς και όχι στην ουσία, που είναι ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου!
Μίλησε ακόμη για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων (!) ενώ υποσχέθηκε ότι θα ακούσει τα «σήματα και τα αιτήματα της αγοράς», των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των μεσαίων επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων «πνέει τα λοίσθια»!
Η κριτική της Αντιπολίτευσης
Η ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο προκάλεσε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
- «Ο χρόνος του κ. Τσίπρα τελείωσε», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «ο Πρωθυπουργός των φόρων, που διέλυσε τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες, ο άνθρωπος που με τις ιδεοληψίες του γέμισε με ανασφάλεια τους πολίτες και βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τα εθνικά συμφέροντα, ανέβασε άλλη μια παράσταση με τίτλο “από σήμερα παριστάνω ότι κυβερνώ”».
- «Τελειώσατε» ήταν και το σχόλιο της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, ήταν πάλι αλλού. Για ποια προστασία των αδύναμων μιλάτε κ. Τσίπρα, όταν 35χιλ. παιδιά μένουν σήμερα εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, όταν η καθημερινότητα των πολιτών επιδεινώνεται συνεχώς. Όσο για τις «αλλαγές» και τις «μεταρρυθμίσεις» σας μόνο σαν απειλή ακούγονται. Δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε θετικό από εσάς οι πολίτες»!
-«Θα... θα... θα. Ο κ. Τσίπρας απαγγέλει το νέο προεκλογικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υποσχέσεις για όλους. Όμως ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν πια παρελθόν και όλοι ξέρουν την αξία όσων τάζει» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.
- «Οι πραγματικές διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα δεν αφορούν τον λαό, αλλά τους εταίρους του σε ΕΕ, ΔΝΤ, όπως και την εγχώρια ολιγαρχία, που ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τη μεταμνημονική περίοδο. Γι’ αυτό εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως», αφού ο πραγματικός καβγάς του με τη ΝΔ αφορά στο ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που τσακίζουν τα δικαιώματα των πολλών για τα κέρδη των λίγων» τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχόλιο του ΚΚΕ.
-«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ξέχασε τον παλιό «κακό» του εαυτό. Με τα «θα» και τα ψέματα κέρδισε την εξουσία, με τις υποσχέσεις και τα ρουσφέτια προσπαθεί να κερδίσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.