Αλλαγή σκυτάλης χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΝΕΑ «ΣΕΛΙΔΑ»…ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ!

- Στο στοίχημα της ομαλής ενοποίησης του Ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρθηκε ο νέος Πρύτανης Τριαντ. Αλμπάνης

- Αναλυτικός απολογισμός θητείας από τον Γ. Καψάλη - Λαμπρή η τελετή παράδοσης - παραλαβής στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς»

PANEPISTHMIO KOSMOS

• Το «τιμόνι» του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρατάει από χθες στα χέρια του ο νέος Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος το παρέλαβε χθες επίσημα σε ειδική τελετή από τον Γιώργο Καψάλη, παρουσία σύσσωμων των τοπικών Αρχών αλλά και στελεχών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Η συγκυρία, ωστόσο, κατά την οποία ξεκινάει η θητεία των νέων Πρυτανικών Αρχών δεν είναι εύκολη. Μεγάλο στοίχημα είναι η ομαλή ολοκλήρωση της ενοποίησης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου, στην οποία εξάλλου αναφέρθηκε χθες και ο κ. Αλμπάνης, παρουσιάζοντας παράλληλα και τις προγραμματικές του αρχές για τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο πρ. Πρύτανης έκανε έναν αναλυτικό απολογισμό έργου για την τετραετία που βρέθηκε στη διοίκηση του Ιδρύματος, ευχόμενος να συνεχιστεί και στο μέλλον η θετική του πορεία.
Πολλές οι προκλήσεις
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναλαμβάνει το «τιμόνι» ο νέος Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθώς ξεκινάει η κυρίως φάση της ενοποίησής του με το ΤΕΙ Ηπείρου και τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και σημαντικά. Το επόμενο διάστημα λοιπόν ο κ. Αλμπάνης θα έχει πολλή δουλειά, ωστόσο διαθέτει την εμπειρία ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων.
Κλείνοντας τη χθεσινή εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς», έκανε λόγο για μετασχηματισμό του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο και σημείωσε πως τα νέα Τμήματα που θα ιδρυθούν μετά τη συνένωση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ πρέπει σε βάθος πενταετίας να αποκτήσουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή δυναμική.
Ο κ. Αλμπάνης σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι από τα μεγαλύτερα περιφερειακά ιδρύματα της χώρας και κατέχει περίοπτη θέση σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η οικονομική κρίση τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχει περικοπεί κατά 60% περίπου η τακτική του χρηματοδότηση από το 2010 και μετά.
Προγραμματικές αρχές
Σαφής στόχος για τη νέα Πρυτανική Αρχή είναι «ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου με κυρίαρχα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, ανοιχτό στην κοινωνία», όπως τόνισε χθες ο νέος Πρύτανης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υπό ίδρυση Ερευνητικό Κέντρο και στα νέα Ινστιτούτα, τα οποία, όπως επισήμανε, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των νέων ερευνητών του, προσθέτοντας πως το δίκτυο με ερευνητικές ομάδες που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο Κέντρο.
Επιγραμματικά, οι προγραμματικές αρχές της νέας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως τις παρουσίασε ο Τριαντ. Αλμπάνης είναι οι εξής: Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ιδρύματος με επαρκή χρηματοδότησή του, η διοίκηση με διαφάνεια, η ενίσχυση και αναβάθμιση της ακαδημαϊκής του λειτουργίας, η εκπόνηση πενταετούς προγράμματος αναδιοργάνωσης των υποδομών, η ορθολογική κατανομή του προσωπικού του, η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων και η αναζήτηση και πρόσθετων, η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, η προστασία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, η ποιότητα των πτυχίων με την παράλληλη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους του, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και η ενίσχυση της έρευνας.
Απολογισμός θητείας
Ανοίγοντας τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό πεπραγμένων της δικής του Πρυτανικής Αρχής, αναφερόμενος παράλληλα στις δυσκολίες που συνάντησε στην τετραετή αυτή πορεία, με βασικότερη το «ψαλίδισμα» του τακτικού προϋπολογισμού των ιδρυμάτων, εξαιτίας του οποίου δημιουργήθηκαν σοβαρές λειτουργικές δυσκολίες.
Όσο για τις επιτυχίες της απερχόμενης Πρυτανικής Αρχής, ο κ. Καψάλης χαρακτήρισε ως ιστορικής σημασίας γεγονός την ίδρυση και λειτουργία της πολυπόθητης Πολυτεχνικής Σχολής, με βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τη σύσταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και την καθιέρωση σπουδών πενταετούς διάρκειας, παράλληλα με την εξασφάλιση από το ΤΕΕ επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Τμημάτων που την απαρτίζουν.
Εξάλλου, οι Πρυτανικές Αρχές υπό τον κ. Καψάλη κλήθηκαν να διαχειριστούν το μεγάλο εγχείρημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου, κυρίως το κομμάτι της προετοιμασίας του, καταφέρνοντας να διατηρήσουν, εν πολλοίς, τις ισορροπίες και να πετύχουν, μέσω της διαπραγμάτευσης, αρκετές θετικές αποφάσεις για το Ίδρυμα.
Ο πρ. Πρύτανης χαρακτήρισε ως μεγάλη μελλοντική πρόκληση την ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων, σημειώνοντας πως απαιτείται η διαρκής στήριξη της Πολιτείας σε επίπεδο προσωπικού και δαπανών, ενώ ανέφερε πως το όλο εγχείρημα δεν πρέπει να έχει καμία επίπτωση στο επιστημονικό επίπεδο του Ιδρύματος.
Οικονομικά στοιχεία
Όσον αφορά στον οικονομικό απολογισμό που έκανε χθες ο πρώην Πρύτανης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ταμειακό υπόλοιπο από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος ήταν 2.341.000 ευρώ στα τέλη του 2017 και άλλες 180.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ έκανε γνωστό πως έχει εξοφληθεί οφειλή προς τη ΔΕΗ ύψους 1.872.000 ευρώ. Συνολικά έγιναν 887 έργα συνολικού προϋπολογισμού 37,6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Καψάλης έκλεισε ευχαριστώντας τους Αντιπρυτάνεις του, όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και τις τοπικές Αρχές για την καλή συνεργασία που ανέπτυξαν μέσα στην τετραετία.
Οι παρουσίες
Στη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Πανεπιστήμιο παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, οι βουλευτές Άρτας Γιώργος Στύλιος και Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δη­μή­τρι­ος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιωάννης Λώλος, ο πρ. υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι απ’ όλη την Ήπειρο, στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.