Ξεκίνησε και στην Ήπειρο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ…ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ!

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρόντες για ν’ αξιολογηθούμε για το έργο μας… Με απάντηση Βλέτσα η συνέχεια στο σήριαλ των «8» της Ν.Δ.

- Διεργασίες στο Δήμο Ιωαννιτών και οι απόψεις του Μωυσή Ελισάφ - Τα κόμματα βολιδοσκοπούν και αξιολογούν υποψηφιότητες…

EKLOGES PERIF DHMOT

• Μπορεί το διάστημα που μεσολαβεί ως τις εκλογές του Μαΐου του 2019 σε Περιφέρειες και Δήμους να είναι μεγάλο, εννέα ολόκληροι μήνες, όμως η «αυλαία» του προεκλογικού αγώνα στην Ήπειρο άνοιξε ήδη και αυτός προβλέπεται… μαραθώνιος για εκείνους που στήνονται στην εκκίνηση!
Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες «αψιμαχίες», ειδικά όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, για την οποία χθες ο Αλέκος Καχριμάνης άνοιξε να χαρτιά του ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, κάτι εξάλλου που είχε κάνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την πλευρά Ριζόπουλου, κάνοντας λόγο για υπόγειες διαδρομές και πορείες που φτάνουν μέχρι τον… Παναμά (η πλήρης δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στη σελίδα 4)!
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απάντησαν ο Σάκης Βλέτσας και τα υπόλοιπα επτά στελέχη της Ν.Δ. στον Γραμματέα Π.Ε. της παράταξης Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή τη διαγραφή τους από τα τοπικά κομματικά όργανα και την παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Πάντως, τα κόμματα συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν και να αξιολογούν υποψήφιους, κάτι που θα κάνει το ΚΙΝΑΛ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι ζυμώσεις εντείνονται και στους Δήμους, με αυτόν των Ιωαννίνων να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εδώ, ενώ ο Θωμάς Μπέγκας ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, ο Μωυσής Ελισάφ σε άρθρο του καταθέτει την άποψή του για τη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Βολές» Καχριμάνη
Το ότι ο Αλέκος Καχριμάνης θα είναι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι γνωστό από καιρό. Χθες πάντως το επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο, τονίζοντας πως δεν μπορεί να επιτρέψει πισωγύρισμα της περιοχής μας, ούτε να αποτελέσει αυτή «πειραματόζωο στα χέρια γυρολόγων της πολιτικής και προσώπων με σκοτεινή διαδρομή από τα υπόγεια κάποιων γραφείων μέχρι το κράτος του Παναμά». Ο Περιφερειάρχης «φωτογράφισε» έτσι τόσο τον επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια, όσο και τον πρώην δήμαρχο Σάκη Βλέτσα!
Σε ένα δεύτερο σκέλος της συνέντευξής του, παρουσίασε ένα σύντομο απολογισμό των έργων που έγιναν κατά την παρούσα θητεία της Περιφερειακής Αρχής σ’ όλη την Ήπειρο, τα οποία, όπως τόνισε, οι πολίτες γνωρίζουν. «Θέλω να με στηρίξουν όλοι οι Ηπειρώτες και θέλω μεγαλύτερο ποσοστό από την άλλη φορά», σημείωσε. Ευχαρίστησε τη Ν.Δ. για τη στήριξη στο πρόσωπό του, τόνισε ωστόσο ότι την υποψηφιότητά του στηρίζουν πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς ο ίδιος δεν τους αντιμετώπισε ποτέ με βάση την κομματική τους προέλευση.
Νέα επιστολή των «οκτώ»!
Με μία ακόμη επιστολή απάντησαν οι οκτώ της Ν.Δ. στον Γραμματέα της παράταξης Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή την παραπομπή τους στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, στην οποία μάλιστα χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.
Οι «οκτώ» χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη την κλήση τους από τον κ. Αυγενάκη σε ακρόαση, κατηγορώντας τον ότι δε σέβεται τη θεσμικότητα των διαδικασιών, επαναλαμβάνουν την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη περί του να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες μόνες τους για την τύχη τους και προσθέτουν με νόημα: «Ως Νεοδημοκράτες, συνεχιζόμενα και όχι όπως εσείς και πολλοί άλλοι στη ΝΔ με κομματικές παλινδρομήσεις, έχοντες σειρά αγώνων πολλών ετών, εκπλησσόμαστε όταν διαπιστώνουμε άλλα να δηλώνει ο Πρόεδρος και άλλα να κάνει το κόμμα, επιθυμώντας να επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ‘εκλεκτός’. Συμπεριφέρεστε ως «πολιτικός δουλέμπορος», αφαιρώντας το δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής και δημιουργώντας την αίσθηση ότι τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ ανήκουν σε ένα σύστημα ‘πολιτικού ραγιαδισμού’».
Οι «οκτώ» στρέφουν τα βέλη τους και κατά του Αλέκου Καχριμάνη, τονίζοντας πως ο Περιφερειάρχης «τελευταία παρέλαβε την Ήπειρο και τελευταία θα την παραδώσει, πρωταθλήτρια μάλιστα στην ανεργία και στις απευθείας αναθέσεις»!
Βολιδοσκοπήσεις
Μια γενικότερη κινητικότητα παρατηρείται και εκτός Ν.Δ. όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό, το Περιφερειακό Γραφείο Ηπείρου του ΚΙΝΑΛ θα συνεδριάσει τελικά την ερχόμενη Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου με βασικό θέμα τις περιφερειακές εκλογές και την εκδήλωση ενδιαφέροντος προσώπων που επιθυμούν να ηγηθούν του ψηφοδελτίου που θα στηρίξει.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, παίρνει όμως μικρή μετάθεση λόγω της παρουσίας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στην Θεσσαλονίκη που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Οικονόμου δεν διέψευσε ότι θα τον ενδιέφερε να τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο!
Στον Δήμο Ιωαννιτών
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, οι προεκλογικές «ζυμώσεις» ξεκινούν και στον Δήμο Ιωαννιτών. Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας πρόκειται ν’ ανέβει στη ΔΕΘ ώστε να παρακολουθήσει τις ομιλίες Τσίπρα – Μητσοτάκη, ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με αυτή την αφορμή, έκανε δηλώσεις με προεκλογικό «άρωμα», τονίζοντας πως ένα χρόνο μετά το αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο μείζονα ζητήματα της περιοχής μας, το Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα και η επέκταση της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά.
Στο μεταξύ, ο Μωυσής Ελισάφ ο οποίος προετοιμάζεται να διεκδικήσει τον Δήμο Ιωαννιτών, σε άρθρο του στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» προτάσσει την ανάδειξη παρατάξεων μέσα από το σώμα της πλειονότητας των δημοτών αντί της ανάδειξης αρχηγών μέσα από κλειστές ομάδες! Αποστροφή που έρχεται ως απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις του Αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Ελισάφ δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος αν κάτι τέτοιο δεν προκύψει μέσα από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, στην οποία ωστόσο ο Καθηγητής διευκρινίζει ότι δεν ανήκει ήδη από το 2014!
Κι άλλη κίνηση…
Μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς ο δρόμος και όλα δείχνουν ότι θα προκύψουν και νέες υποψηφιότητες, τουλάχιστον για τον Δήμο Ιωαννιτών. Μία από αυτές είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του γνωστού Γιαννιώτη πολιτικού μηχανικού Γιάννη Ρούκα, ο οποίος ετοιμάζει κίνηση για να διεκδικήσει τον Δήμο. Ο κ. Ρούκας είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία, παλιότερα μάλιστα ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ. για την Ευρωβουλή.