Σε πολύ υψηλά επίπεδα (24,4%) παραμένουν τα ποσοστά στην περιοχή μας

ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ…ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ!

- Χιλιάδες φτωχοποιημένα νοικοκυριά ζουν με επιδόματα, συσσίτια εκκλησιών και τρόφιμα που διανέμει η E.E.

- Οι 9 στους 10 πιστεύουν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί

ANERGIA HPEIROS OAED

• Πυρετωδώς προετοιμάζεται η Κυβέρνηση για την «φιέστα» του Αλ. Τσίπρα αυτό το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται ν’ ανοίξει το… πουγκί για να μοιράσει παροχές, προτάσσοντας παντού την τυπική «έξοδο» από τα μνημόνια, την οποία χρησιμοποιεί συχνά σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκειμένου να κατευνάσει την έντονη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από την συνεχιζόμενη σκληρή πολιτική λιτότητας!
Βέβαια, η υποδοχή του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη αναμένεται ιδιαίτερα… θερμή από εργαζόμενους, συνταξιούχους, επαγγελματίες και ανέργους, που δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να περάσει στους πολίτες ότι έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει τέλος λιτότητας, γι’ αυτό και ετοιμάζονται «μαζικά» να διαδηλώσουν κατά των νέων υποσχέσεων!
Έχει δρόμο ακόμη…
Και πώς να πιστέψουν το κυβερνητικό αυτό έωλο αφήγημα, όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία για να ανακάμψει έχει πολύ δρόμο ακόμη; Σίγουρα πάντως αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα διάφορα επιδόματα που μοιράζει η Κυβέρνηση, ούτε με τα συσσίτια των εκκλησιών ή τα τρόφιμα που συχνά διανέμει το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Ούτε όμως με τα προγράμματα περιορισμένης απασχόλησης που εξαγγέλλει κάθε τόσο ο ΟΑΕΔ θα λυθεί το οξύ πρόβλημα της ανεργίας. Βέβαια, μπορεί τα ποσοστά να μειώνονται, όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μείωσης αυτής είναι δυστυχώς αποθαρρυντικά. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είτε είναι εποχικές, είτε μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, για την Κυβέρνηση, η οποία βλέπει μόνο τους αριθμούς - ανεξάρτητα εάν πρόκειται για μισθούς πείνας ή δουλειά με ημερομηνία λήξης - η όποια αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας αποτελεί λόγο για θριαμβολογίες!
Αυτό έκανε και η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε χθες πως «το γεγονός ότι περισσότεροι από 300.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά τα τελευταία τρία χρόνια, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε».
«Πρωταθλήτρια»… μονίμως η Ήπειρος
Κι ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 19,1%, τα ποσοστά της Ηπείρου εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, κατατάσσοντας την περιοχή μας στην πρώτη θέση με 24,4%!
Βέβαια, τα επίσημα αυτά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δεν προκαλούν έκπληξη στους Ηπειρώτες, οι οποίοι βιώνουν από «πρώτο χέρι» τις επιπτώσεις της κρίσης.
Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι οι τάξεις που ακόμη αντέχουν, με πολλά όμως προβλήματα καθώς οι δεύτεροι αναγκάζονται να συντηρούν με τις κουτσουρεμένες συντάξεις όλη την οικογένεια. Από την άλλη, όσοι μικρομεσαίοι δεν έχουν βάλει οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, παλεύουν να διευθετήσουν τα συσσωρευμένα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία
και Τράπεζες, ελπίζοντας στις εκτός πραγματικότητας κυβερνητικές εξαγγελίες για ρύθμισή τους!
Ενδεικτικά εξάλλου είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 101,7 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,7 εκατ. οφειλετών είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Η λιτότητα θα συνεχιστεί…
Την ίδια ώρα, παρά το τυπικό τέλος των μνημονίων, την άποψη ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχισθούν, λόγω των υφιστάμενων συμφωνιών, εξέφρασε το 89% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Η γενικότερη αίσθηση για την πορεία της χώρας παραμένει αρνητική, με το 67% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.
Πιο θετικοί για την πορεία της χώρας εμφανίζονται, με βάση την απασχόληση, σε ποσοστό 40%, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και πιο αρνητικοί, οι γεωργοί (74%).
Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Στο μεταξύ, αρνητικό πρόσημο διατηρούν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων στο επόμενο εξάμηνο, στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με τη Marc. Το 37,6% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση, το 17,5% βελτίωση, ενώ το 36,8% των επιχειρήσεων δεν αναμένει καμιά μεταβολή.
Στον κύκλο εργασιών των ΜμΕ καταγράφεται κάμψη για το 47,7% (αύξηση 17,6%) των επιχειρήσεων. Το εμπόριο και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τις υψηλότερες απώλειες (58,8% και 58,6% αντίστοιχα). Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίου.
Επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας δηλώνουν 1 στις 2 επιχειρήσεις, ενώ το 30,6% των εργοδοτών δυσκολεύεται να πληρώσει εγκαίρως τους μισθούς!
Και σε αυτή την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επαληθεύονται τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών αλλά και επίσημων στατιστικών (Μηνιαία Δελτία ΕΡΓΑΝΗ) για την ύπαρξη υψηλού ποσοστού ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι περισσότερες από τις νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης με μια αναλογία περίπου 52% με 48% αντίστοιχα.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, υπογράμμισε σχετικά με τον κατώτατο μισθό ότι «η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα από μια διαδικασία που κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι αλλά η αύξηση αυτή για να μην είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και για να έχει όφελος η πραγματική οικονομία, πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα όπως η αύξηση αφορολόγητου για τους μισθωτούς, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και στα επισιτιστικά επαγγέλματα και να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων».