Σε κλοιό διαδηλωτών σήμερα στη ΔΕΘ η ομιλία του Πρωθυπουργού…

ΑΛΕΞΗ, ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ!

Με παροχές άνευ αντικρίσματος κρύβει την πραγματική κατάσταση στην οικονομία

Ξεσηκωμός των Παμμακεδονικών οργανώσεων για τη συμφωνία με Σκόπια

ENSTOLOI DIAMARTYRIA 7 9 18

• Κάτω από ασφυκτικό κλοιό διαδηλωτών και με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτά απεικονίζουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τη λαϊκή αγανάκτηση που υπάρχει για την ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με αυτά που υπόσχονταν ο Αλέξης Τσίπρας, πριν αναλάβει την εξουσία, αλλά και στη συνέχεια με αποφάσεις που έλαβε.
Φέτος, δεν είναι μόνο η αγανάκτηση για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια, είναι και οι έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες που προκαλεί στους Βορειοελλαδίτες, αλλά και σε όλους τους Έλληνες η εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας με τα Σκόπια.
Νύχτα στη Θεσσαλονίκη
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Πρωθυπουργός είναι το γεγονός, ότι έφτασε στη Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αν και είχε προγραμματίσει να μεταβεί χθες το μεσημέρι.
Τα αστυνομικά μέτρα είναι πρωτοφανή: 67 Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ, 5500 αστυνομικοί συνολικά, ελικόπτερα, drones, πράκτορες του FBI, ελεύθεροι σκοπευτές, έχουν σχηματίσει ένα αστυνομικό τείχος προστασίας του Αλέξη Τσίπρα, των άλλων κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και των Αμερικανών αξιωματούχων, όπως του Υπουργού Εμπορίου, καθώς οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη φέτος χώρα της Δ.Ε.Θ..
«Νεκρή» πόλη!
Στη Θεσσαλονίκη, η οποία από χθες ουσιαστικά είχε «νεκρώσει», έχουν προγραμματιστεί για σήμερα τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η μια οργανώνεται από τις Μακεδονικές οργανώσεις και οι άλλες τρεις από συνδικαλιστικούς φορείς για τα οικονομικά ζητήματα.
Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν σήμερα στα συλλαλητήρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την Ήπειρο, καθώς έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, από εργατικά κέντρα και σωματεία από τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Μεμονωμένα αναμένεται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και Γιαννιώτες προκειμένου να μετάσχουν στο Παμμακεδονικό συλλαλητήριο. Χθες προηγήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ένστολων, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με εργασιακά και οικονομικά αιτήματα.
«Τελευταίο χαρτί…»
Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται πλέον σε δυσχερή θέση και πνέει τα λοίσθια ετοιμάζεται σήμερα και αύριο να παίξει το «τελευταίο χαρτί» της, που δεν είναι άλλο από αυτό της ακατάσχετη παροχολογίας. Οι πολίτες όμως έχουν πλέον «πικρή εμπειρία» από τις «δεσμεύσεις» Τσίπρα και την οδυνηρή κατάληξη που είχαν, γι΄ αυτό και σήμερα απαιτούν να μην επαναλάβει την ίδια κοροϊδία, να μην καταφύγει και σε άλλα ψέματα και ωραιοποίηση της αλήθειας, πίσω από την «έξοδο από τα μνημόνια», που συνοδεύεται όμως από δυσβάσταχτες δεσμεύσεις και μέτρα σε βάρος του συνόλου της Ελληνικής Κοινωνίας.
Τέλειωσαν οι δικαιολογίες
Η Κυβέρνηση για κάθε λάθος, για κάθε παράλειψη και φορομπηχτικό μέτρο που πήρε, έχει και μια δικαιολογία. Όμως οι δικαιολογίες δεν επαρκούν για να «καλύψουν» το πραγματικό πρόβλημα. Η φετινή ΔΕΘ, π.χ. μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων, μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές προοπτικές της συμφωνίας, να ξεδίπλωνε η κυβέρνηση το πρόγραμμά της και να εξηγούσε πως σχεδιάζει να το υλοποιήσει.
Ποιός τον πιστεύει;
Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προσφέρει και να προετοιμάσει ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης. Αντί αυτών ετοιμάζεται να «χαϊδέψει» τα αυτιά κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληρώσει «βαρύ τίμημα» όλη την προηγούμενη περίοδο. Όσες όμως παροχές και να ανακοινώσει, δεν μπορεί να μειώσει τη δυσαρέσκειά τους για αυτό και σήμερα ετοιμάζονται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με τις διαδηλώσεις κλπ. Στη «μέγγενη» της λιτότητας βρίσκονται μεγάλες κατηγορίες μισθωτών που είναι εγκλωβισμένοι σε πολύ χαμηλούς μισθούς, ως επίσης και οι συνταξιούχοι που έγιναν «μπαλάκι» για τη μείωση ή όχι των συντάξεών τους.
Έντονα δυσαρεστημένοι είναι και οι αγρότες, ενώ «πυρά» δέχεται η κυβέρνηση για την ανασφάλεια, το «ξήλωνε- ράβε» στην εκπαίδευση, την καταβαράθρωση των δημοσίων επενδύσεων κ.α. Νωπές είναι και οι μνήμες από τον απαράδεκτο τρόπο διαχείρισης των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Το «Μακεδονικό»
Η ανησυχία για τον τρόπο που χειρίζεται η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου τα εθνικά θέματα, ήταν έκδηλη σχεδόν από την πρώτη ημέρα ανάληψης εκ μέρους τους την εξουσία. Κορυφώθηκε όμως με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις που ακολούθησαν του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για επικείμενη συμφωνία με την Αλβανία, που επίσης περιλαμβάνει πολλές «γκρίζες ζώνες» όσον αφορά υποχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδος.
Οι εξελίξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών βρίσκονται στην κορύφωσή τους: Οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν και ξένοι ηγέτες ο ένας μετά τον άλλον τους συγχαίρουν και τους αποκαλούν χωρίς περιστροφές «Μακεδόνες», με το «Βόρεια Μακεδονία» να έχει ήδη εξοστρακιστεί από τη διεθνή ορολογία. Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εμφανιστεί αφίσες κατά του Αλέξη Τσίπρα, με την Κυβέρνηση να καταφεύγει στην εύκολη λύση: Τον χαρακτηρισμό όσων διαμαρτύρονται συλλήβδην εθνικιστών!
Για χάρη των Αμερικανών!
Κανείς βέβαια από την Κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι η επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος, όπως το «Σκοπιανό», απαιτούσε ουσιαστική συζήτηση στην κοινωνία, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και όχι «εν κρυπτώ» διαπραγματεύσεις. Αντίθετα- όπως σημειώνει το In. gr- η συμφωνία των Πρεσπών ήρθε απλώς και μόνο επειδή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσκολληθεί στις ΗΠΑ, ενώ έσπευσε να προχωρήσει, αρχικά με όρους μυστικής διπλωματίας, σε αυτή τη συμφωνία, πυροδοτώντας και αντιδράσεις στο εσωτερικό και προβλήματα στο εξωτερικό.
Καταφύγιο στη «λασπολογία»
Tην ίδια επιθετικότητα που δείχνει η Κυβέρνηση προς όσους αμφισβητούν την πολιτική της στο «Σκοπιανό», τη δείχνει και προς όσους δεν συμμερίζονται την … αισιοδοξία της για την οικονομία. Αντί να παρουσιάσει και να εκθέσει στους πολίτες την πραγματική κατάσταση, τους αναγκαστικούς περιορισμούς των μνημονίων, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που θα συνεχίζονται για χρόνια, καταφεύγει σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και σε επιθέσεις κατά όσων τεκμηριωμένα αποδομούν την προπαγάνδα της. Κι όταν η τακτική αυτή δεν έχει αποτέλεσμα, τότε «επιστρατεύεται» η λασπολογία και η συκοφάντηση των πολιτικών της αντιπάλων, με ιδιαίτερη έφεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που όπως όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες θα είναι εκείνος που διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύνδρομο καταδίωξης
«Αυτό το ιδιότυπο σύνδρομο καταδίωξης της κυβέρνησης, έκφραση του οποίου είναι και η εικόνα μιας σιδερόφρακτης και καθόλου «γιορτινής» ΔΕΘ, είναι στην πραγματικότητα η άλλη όψη της αποκοπής της από τα ίδια τα κοινωνικά στρώματα τα οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί», ήταν το σχόλιο του In. gr, που αποδίδει την πραγματικότητα που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, που αδυνατεί πλέον να πείσει ακόμη και τους εναπομείναντες φανατικούς υποστηρικτές της.