ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ!

- Τώρα θα εξηγήσει και θα πείσει (;) τους «θεσμούς» γιατί δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις... 

- Μόνο υποσχέσεις και «θα» είχε το καλάθι του Πρωθυπουργού, ενώ σε Παιδεία και Υγεία τα βρήκε όλα καλά...

TSIPRAS DETH 2018

• Όλα για όλα τα έπαιξε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης. Τόσο στην κεντρική ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της χώρας, μιλώντας για σταθεροποίηση της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα.
Μάλιστα, θέλοντας να προϊδεάσει τους ακροατές ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι η «πρώτη Διεθνής Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας». Προσπέρασε βέβαια το γεγονός ότι ήδη από σήμερα στην Αθήνα θα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» για την πρώτη αποστολή εποπτείας στην μεταμνημονιακή εποχή, προκειμένου να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την κατάρτιση του προσχέδιου του προϋπολογισμού.
Για τις συντάξεις
Όπως ήταν αναμενόμενο όλοι περίμεναν να ακούσουν τι θα συμβεί με τις συντάξεις, καθώς ως γνωστόν η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Και στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας δεν δεσμεύθηκε ότι δεν θα κοπούν, εξέφρασε ωστόσο την βεβαιότητά του ότι θα πείσει τους δανειστές να μην προχωρήσει το μέτρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν».
Ας σημειωθεί ότι την καλή πορεία της οικονομίας επικαλέστηκε και χθες ο Αλ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την μείωση του αφορολόγητου από το 2020. Όπως είπε «εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο για 3,5% και το 2020 και άρα δεν θα χρειαστούμε περικοπές».
Το «καλάθι» Τσίπρα
Και μπορεί όσον αφορά τις συντάξεις απλώς να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τελικά θα αποφευχθεί το «ψαλίδι», ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά αργά η γρήγορα οδεύουμε προς εκλογές, άνοιξε το πουγγί μοιράζοντας υποσχέσεις προς διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μίλησε για αύξηση κατώτατου μισθού, για μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, για μείωση του ΦΠΑ από το 2021, για επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών, σε ορίζοντα διετίας (50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20), για μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19, για επιδότηση ενοικίου, για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (αλλά και αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας).
Μέχρι και την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018,παρουσιάσε ως δική του πρωτοβουλία, αν και πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις!
Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι μέσα σε 5 χρόνια θα πέσει η ανεργία στο 10%, ενώ μίλησε για κίνητρα που θα φέρουν τους ξενιτεμένους νέους πίσω στην Ελλάδα! Στην Παιδεία και την Υγεία τα βρήκε όλα καλά, ενώ χθες απάντησε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι όλα εφικτά, προσθέτοντας ότι «προς το τέλος του 2018 θα δούμε αν υπάρχει επιπλέον χώρος για μέρισμα και νομίζουμε ότι θα υπάρχει. Πάει καλά η οικονομία και υπερβαίνει τους στόχους που είχαμε θέσει»!
«Γρίφος» οι εκλογές!
Απαντώντας σε ερώτηση για εκλογές ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν και ο σχεδιασμός του είναι να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών, ενώ σε επόμενη ερώτησή του με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή απάντησε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων».
Για το Μακεδονικό
Και χθες ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, παρά τη διαφωνία του. «Έχουμε μια λύση που δίνει μια προοπτική για τη χώρα. Η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από σχεδόν όλες τις χώρες ως Μακεδονία και μοιάζει λες και εμείς έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Σήμερα βγαίνουν σλαβικά γράμματα αν πατήσεις στο google Μακεδονία. Αυτό θα τελειώσει. Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτη­ρι­στικά.
Κριτική Αντιπολίτευσης
- «Η αδιάφορη ομιλία του σε μία σιδηρόφρακτη πόλη με 5.500 αστυνομικούς ήταν το κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού που εξαπάτησε, ταπείνωσε, φτωχοποίησε και δίχασε του Έλληνες. Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι: «κανείς πλέον δεν τον ακούει, γιατί απλούστατα κανείς δεν τον πιστεύει».
- Βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα εκτόξευσε με ανακοίνωσή του και το Κίνημα Αλλαγής. «Αμετανόητος και προκλητικός για την κοινή λογική ο κ. Τσίπρας, στην τελευταία του παράσταση ως πρωθυπουργός», αναφέρει σχετικά και προσθέτει: «Οι εξοντωτικοί στόχοι και φόροι παραμένουν. Κλείνει ο κύκλος του με τεράστια ζημιά για τη χώρα και με επώδυνες δεσμεύσεις για το μέλλον. Τίποτα πια δεν περιμένει ο ελληνικός λαός από τον ίδιο και την καιροσκοπική ομάδα με την οποία κυβερνά».
- Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για τη ομιλία και τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, άσκησε με ανάρτησή του στο Facebook και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκη.
«Άγνωστο γιατί ο κ. Τσίπρας θεωρεί – από την πρώτη στιγμή θεώρησε – τη Θεσσαλονίκη ως μια παραμυθούπολη. Προπύργιο μιας παραμυθοχώρας με νάνους πολίτες, που μαγεύονται από ένα νέο πριγκιπόπουλο που καταφθάνει φορτωμένο με χρυσό και διαμάντια. Και τι ζητάει; Μόνο τη γεροντοκόρη την Εξουσία», αναφέρει μεταξύ άλλων.
- Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα μπορούσε να είχε τίτλο "τα μνημόνια τώρα δικαιώνονται" και υπότιτλο "νέο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού". Όλα τα υπόλοιπα, που περιέχονται στις βαρύγδουπες εξαγγελίες, αποδείχτηκαν "άνθρακες"».
- Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αρχικά δήλωσε ότι δεν έχει να μοιράσει παροχές, αλλά όραμα. Στη συνέχεια αυτοδιαψευδόμενος άρχισε να μοιράζει παροχές που αφορούν την επόμενη κυβέρνηση και έδωσε μία εικόνα γελοία, γιατί εμφανίστηκε σαν να ήταν στην αρχή της τετραετίας του».