ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κανονική Αστυνομία για να ελέγχεται η διακίνηση προσφύγων

ΝΕΑ «ΑΣΠΙΔΑ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!

Στην Ήπειρο περιπολικά με άνδρες της FRONTEX ελέγχουν τις ακριτικές περιοχές μας, τονώνοντας έτσι και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τους…

PROSFYGES SYRMATA

• Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων με μια «κανονική» αστυνομία, προκειμένου να ελέγχουν τη διακίνηση των προσφύγων και να αυξήσει τις επιστροφές εκείνων των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο, προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η πρόταση αυτή θα πρέπει βέβαια να υιοθετηθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που έστω και με δυσκολία αναμένεται να γίνει δεκτή.
«Εποπτεία» από Frontex
Η εξέλιξη αυτή και κυρίως η εφαρμογή της, θα έχει θετικό αντίκτυπο στους κατοίκους της ακριτικής Ηπείρου, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες με την παρουσία της μικρής, έστω, μονάδας αστυνομικών της FRONTEX, αισθάνονται μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας.
Τα περιπολικά της Frontex κινούνται συνεχώς στην παραμεθόρια περιοχή, πότε με Έλληνα αστυνομικό συνοδό και πότε όχι. Οι εμφανίσεις τους είναι διακριτικές και παρά το γεγονός ότι αποφεύγουν συστηματικά τις επαφές με ντόπιους κατοίκους ή επισκέπτες έχουν ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης διακίνησης είτε προσφύγων προς Αλβανία, είτε ακόμη και εισόδου Αλβανών προς την Ελλάδα που συχνά γίνεται και με χρήση πλαστών διαβατηρίων ή αδειών παραμονής.
Λιγότεροι για Κακαβιά!
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μια τετραμελής ομάδα της FRONTEX έχει εγκατασταθεί στο Α. Τ. Δελβινακίου, ενώ ενδεικτικό της νέας δομής που έχει τεθεί σε λειτουργία, είναι η διαπίστωση ότι τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα έχουν μειωθεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πεζοί επιχειρούν να φτάσουν από τα Γιάννενα στην Κακαβιά, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές.
Ένας πρόσθετος λόγος που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης της Frontex στο νομό Ιωαννίνων, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πόλη έχει εγκατασταθεί πλέον ένας σχετικά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν σε μισθωμένα διαμερίσματα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συνήθως πρόκειται για πολυμελείς οικογένειες, οι οποίες προς το παρόν και όσο τα επιδόματα που εισπράττουν τους βοηθούν να συντηρηθούν, παραμένουν σε στάση αναμονής. Μόλις όμως σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους και «εντοπιστούν» δυνατότητες φυγής θα ξεκινήσουν και πάλι το ταξίδι προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που όμως είναι αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική.
«Λύνονται τα χέρια»της ΕΛ.ΑΣ.
Με την περαιτέρω στελέχωση της «Ευρωπαϊκής αστυνομίας συνόρων», όπως την έχει κατά νου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναμένεται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα σε άλλους τομείς εισαγόμενης και όχι μόνο εγκληματικότητας.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατέστησε βέβαια σαφές «η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ ένα φρούριο. Δεν μπορεί, διότι περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας, από την Τυνησία ως την Ουκρανία», όπως είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι στα hotspots σε χώρες όπως η δική του, η Ελλάδα, «κάνουν τη δουλειά τους τέλεια, διότι τώρα το 95% και σε ορισμένες περιπτώσεις το 100% εκείνων που περνάνε τα σύνορά μας, δίνουν άμεσα δακτυλικά αποτυπώματα, καταγράφονται και ταυτοποιούνται. Η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη όπως πριν».
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «κινδυνεύουν οι στοιχειώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οράματος» ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης και της ανόδου των λαϊκιστών. «Κάθε μέρα έρχομαι στο γραφείο μου και προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτονται και τι λένε», είπε.
Οι Ιταλικές απειλές
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι θα στείλει πίσω μισό εκατομμύριο μετανάστες, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Ο κ. Σαλβίνι είναι έξυπνος άνθρωπος και οι έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να παράγουν πάντα έξυπνες ιδέες - αλλά αυτές οι ιδέες πρέπει πάντα να βασίζονται σε αρχές, όραμα και αίσθηση του καθήκοντος… Ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν στην επιστροφή σε εθνικές πολιτικές αλλά αυτό δεν αποδίδει. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε ή όχι, ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο... Είναι πολύ σημαντικό, ορισμένοι ηγέτες να το ξεκαθαρίσουν αυτό στο μυαλό τους: Ποιον θέλουν να υπηρετήσουν; Διότι ως τώρα, όλες αυτές οι προτάσεις από πολιτικούς ηγέτες δεν με βοηθούν να ανοίξω έναν νέο δρόμο, προκειμένου να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε ο Επίτροπος. «Απλά αρνούνται. Απορρίπτουν. Το σημαντικότερο και το δυσκολότερο είναι να προτείνουν κάτι».