Ενώ οι σχολικές μονάδες στα Γιάννενα γιγαντώνονται χρόνο με το χρόνο…

«ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ» ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ!

- Χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι και στην Ήπειρο, το οποίο βρήκε κλειστά κι άλλα σχολεία σε Τσεπέλοβο, Βοβούσα, Ματσούκι

- Δηλώσεις Δημάρχων για τη φθίνουσα πορεία του μαθητικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

AGIASMOS PAIDIA

• Το… πρώτο κουδούνι ήχησε ξανά επίσημα χθες και στα σχολεία όλης της Ηπείρου, με χιλιάδες μαθητές να επιστρέφουν μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα στα θρανία και στα σχολικά τους καθήκοντα.
Η ημέρα περιλάμβανε φυσικά αγιασμό που τελέστηκε παρουσία των Αρχών του τόπου, οι εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν τις καθιερωμένες ευχές.
Από νωρίς ετοιμάστηκαν ο Δήμος Ιωαννιτών και οι υπόλοιποι της Περιφερειακής μας Ενότητας για το άνοιγμα των σχολείων που έγινε χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αναδεικνύεται για μία ακόμη χρονιά είναι σκληρή, όσον αφορά στα ορεινά της περιοχής μας, τα οποία, όσο περνάει ο καιρός, απογυμνώνονται από μαθητικό πληθυσμό.
Ο κίνδυνος πια είναι ορατός. Σε βάθος μίας δεκαετίας, ίσως και λιγότερο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων θα υπάρχουν σε λειτουργία ελάχιστα σχολεία πλην αυτών του Λεκανοπεδίου κι αυτά μόνο σε κωμοπόλεις όπως το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Δολιανά! Αντίθετα, τα Γιάννενα «σφύζουν» από μαθητικό πληθυσμό, με τις ανάγκες σε στέγη να είναι αυξημένες!
Κλείνουν σχολεία…
Συνολικά 19.188 μαθητές έκατσαν ξανά χθες στα θρανία των σχολείων σε όλη την Π.Ε. Ιωαννίνων. Η συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκεται στα Γιάννενα. Στην ύπαιθρο λιγοστεύουν φέτος τα σχολεία, ακολουθώντας την αρνητική «παράδοση» των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά, έκλεισαν φέτος το Δημοτικό Σχολείο στο Ματσούκι Βορ. Τζουμέρκων, οι μαθητές του οποίου θα μεταφέρονται στα Πράμαντα καθώς και το Δημοτ. Σχολείο Τσεπελόβου. Στο μεταξύ, προσωρινή αναστολή λειτουργίας ισχύει για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Βοβούσας καθώς και για το Νηπιαγωγείο στο Τσεπέλοβο. Έτοιμα προς κλείσιμο είναι και τα σχολεία τόσο στα Πράμαντα όσο και στους Μηλιωτάδες που έχουν μόλις από τρεις μαθητές, ενώ σε όλο τον Δήμο Ζαγορίου λειτουργούν σήμερα μόλις τέσσερα σχολεία, με 17 μαθητές (!) στο σύνολο!
«Φουλ» τα Γιάννενα!
Στον αντίποδα, όσο η ύπαιθρος… στερεύει από παιδιά, τόσο αυξάνει ο μαθητικός πληθυσμός στα Γιάννενα, τα σχολικά συγκροτήματα των οποίων σφύζουν από ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη γενικότερη μείωση των μαθητών λόγω υπογεννητικότητας, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου λειτουργούν σήμερα ακόμα και 18θέσια σχολεία (!), οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αντί για μόνιμο προσωπικό.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μαθητών στην Π.Ε. Ιωαννίνων, περίπου 8.500 παιδιά, φοιτούν σε Δημοτικά, λίγο παραπάνω από 7.000 μαθητές είναι Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ στα Νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν περίπου 2.500 μαθητές.
Οι χθεσινοί αγιασμοί
Σε τρεις αγιασμούς, στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στο 7ο Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο Κουτσελιού παραβρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Ιω­αννίνων Θωμάς Μπέγκας.
Στους χαιρετισμούς του τόνισε πως η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα, ενώ στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο Δήμος, υπό αντίξοες μάλιστα συνθήκες, για να διατηρήσει σε ένα καλό επίπεδο τα σχολικά του κτίρια. «Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να διατηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε τους μαθητές να σέβονται τα σχολεία όπως το σπίτι τους.
Η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Παρασκευή Τσίλη σημείωσε πως από τη Δημοτική Αρχή δε σταματάει η προσπάθεια για καλύτερα σχολικά κτίρια, ενώ ο Πρόεδρος της αντίστοιχης Επιτροπής Α/θμιας Βασίλης Τσαμπαλάς μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας τόνισε πως «κάθε μέρα στο σχολείο αποτελεί μια νέα ευκαιρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».
Μέσα σε όμορφη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννινων, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του Δ/ντη του σχολείου Θαν. Τσάνη (φωτό), των καθηγητών, γονέων και όλων των μαθητών. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό και τις ευχές για μια «καλή και δημιουργική σχολική χρόνια», τα παιδιά πήραν τα βιβλία τους και το πρόγραμμα των μαθημάτων.
Ανακοίνωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξέδωσε και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η επένδυση στη γνώση είναι επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, η οποία τα τελευταία χρόνια δυστυχώς όλο και αιμορραγεί προς άλλες χώρες».
Θερμές ευχές με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, για υγεία και πρόοδο σε όλα τα μέλη της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς επίσης και στους γονείς των μαθητών, απηύθυνε και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωση ότι «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου μέσω του θεσμικού της ρόλου, χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος, καθώς επίσης και ότι δεν θα διστάσει να απονείμει τα εύσημα όταν και όπου αυτό απαιτείται».
Στον Δήμο Ζίτσας
Αυξημένος είναι φέτος ο μαθητικός πληθυσμός στο Γυμνάσιο Ελεούσας, στον αγιασμό του οποίου παραβρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος (φωτό). Όπως ανέφερε, «φέτος, οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο Ελεούσας αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Βουτσαρά επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επισημάνσεις του Μετσόβειου Πολυτεχνείου πως ο Δήμος Ζίτσας είναι ένας Δήμος με δυναμική και προοπτικές. Τα παραπάνω μας γεμίζουν με αισιοδοξία και ταυτόχρονα με περισσότερες ευθύνες για να ανταποκριθούμε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες».
Χαιρετισμό και ευχές για καλή σχολική χρονιά απεύθυνε επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος.
Ελάχιστοι στο Ζαγόρι!
Με λιγοστούς μαθητές και χωρίς άλλα προβλήματα έγινε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε δύο νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία στο Ζαγόρι. Το μαθητικό δυναμικό ακολουθεί την τελευταία δεκαετία πτωτική πορεία, συνέπεια της δραματικής συρρίκνωσης και γήρανσης του μόνιμου πληθυσμού και της ερήμωσης των περισσοτέρων χωριών κατά τους χειμερινούς μήνες. Όλα αυτά, παρόλο που καταγράφεται σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας στην περιοχή!
Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί κανένα σχολείο Δευτεροβάθμιας σε όλο το Ζαγόρι και οι μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια ή και σε Δημοτικά να μεταφέρονται σε σχολικές μονάδες όμορων Δήμων.
Αρνητικό γεγονός χαρακτηρίζει και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου σε δήλωσή του τη φθίνουσα πορεία του μαθητικού δυναμικού που μοιραία οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας ή και κατάργηση σχολικών μονάδων. «Η αναστροφή αυτής της κατάστασης με τη δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων παραμονής οικογενειών στον τόπο τους αποτελεί τον μεγάλο στόχο μας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Δωδώνη, Πωγώνι, Μέτσοβο
- Λίγο περισσότερα είναι τα σχολεία στον Δήμο Δωδώνης, όπου λειτουργούν φέτος τρία Νηπιαγωγεία στη Μουσιωτίτσα, το Κρυφοβό και το Ρωμανό και έξι Δημοτικά Σχολεία, στο Επισκοπικό, το Αβγό, το Κρυφοβό, τη Μου­σιωτίτσα, το Κουκλέσι και το Ρωμανό.
Όπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, «ο μαθητικός πληθυσμός χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται. Πρόκειται για μία οδυνηρή πραγματικότητα, αποτέλεσμα του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και της εγκατάλειψης της υπαίθρου». Παράλληλα, σημείωσε πως ο Δήμος κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να διατηρεί τις σχολικές υποδομές σε υψηλό επίπεδο και να διασφαλίζει την ομαλή τους λειτουργία καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
- Στον αγιασμό που έγινε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δολιανών, τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα του Δήμου Πωγωνίου παραβρέθηκε χθες ο Κώστας Καψάλης. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στους μαθητές η νέα σχολική χρονιά να τους προσφέρει τα εφόδια που χρειάζονται για το μέλλον, προσθέτοντας πως για τον Δήμο του η νεολαία είναι το αύριο του τόπου.
- Στον αγιασμό που έγινε στο Γυμνάσιο – Λύκειο Χρυσοβίτσας βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει πως «ο Δήμος Μετσόβου βασιζόμενος στην ελπίδα του αύριο, τα παιδιά μας, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος σε επίπεδο υποδομών και σε λειτουργικό επίπεδο».