Με στόχο την ανάπτυξη της χώρας, χωρίς όμως συνεχή επιβολή φόρων

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ» ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ!

- Προτεραιότητα των Μικρομεσαίων η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, κατά τον Βασ. Κορκίδη της ΕΣΕΕ

- «Μας ικανοποιούν εν μέρει και υπό προϋποθέσεις οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού…», τονίζει ο Ι. Μήτσης, Πρ. Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

 BIOTEXNIA ERGAZOMENES GAZOTRIES

• Για να μην μείνει μόνο στα λόγια η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, για την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει από την 21η Αυγούστου, απαιτούνται πολιτικές που θα δίνουν έμφαση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για να καταστεί και πάλι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας!
Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα σε πολύ οριακό σημείο, γι’ αυτό και οι άνθρωποι της αγοράς αναμένουν από την Κυβέρνηση καίριες παρεμβάσεις, που θα δώσουν «ανάσες» για να μπορέσουν αρχικά να επιβιώσουν!
Τα όσα εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ για τον επιχειρηματικό κόσμο σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ι. Μήτσης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι περιμένει αυτά να γίνουν πράξη!
Από την πλευρά της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κατέθεσε τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου για τη μεταμνημονιακή περίοδο σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των «θεσμών», οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται στην χώρα μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Νέο παραγωγικό μοντέλο!
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας, αφού απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός αναφορικά με αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται νέο παραγωγικό μοντέλο και αφορά τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις». Και τόνισε ότι «προτεραιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θα επιτρέψει την εφαρμογή των 2 δισ. ευρώ «αντίμετρων» της μεταμνημονιακής περιόδου».

Ανασταλτικός παράγοντας…
Στην συνέχεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών και στο γεγονός ότι αυτό αναδεικνύεται σε ανασταλτικό παράγοντα νέων επενδύσεων.
Παράλληλα, ανέλυσε με λεπτομέρειες την ιδιαίτερα οξεία φορολογική επιβάρυνση, την οποία καλούνται να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τονίζοντας πως σκοπός θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η συνεχής επιβολή νέων φόρων. Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της ανάγκης να επανεξεταστεί με ελαστικότερα κριτήρια ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων.

Για τις συλλογικές συμβάσεις
Η συζήτηση περιστράφηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού. Ο κ. Κορκίδης είπε ότι η ΕΣΕΕ καλωσορίζει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του μη μισθολογικού κόστους, προτείνοντας μια ανακατανομή σε όφελος του καθαρού μισθού. Όπως εξήγησε, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει ευθέως στην αύξηση της απασχόλησης. Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι η ΕΣΕΕ υποστηρίζει το μοντέλο της Πορτογαλίας, ενώ στο θέμα του υποκατώτατου είπε ότι αποδεδειγμένα δεν συνέβαλε καθόλου σε μια περίοδο έξι ετών στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας των νέων.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων
Καλές εν μέρει ήταν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά το αν όσα είπε θα υλοποιηθούν, καθώς συνήθως οι πολιτικοί άλλα λένε και άλλα κάνουν!
Με αυτό τον εύγλωττο τρόπο σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Μάλιστα, προχώρησε σε αξιολόγηση των επιμέρους δεσμεύσεων Τσίπρα για την Επιχειρηματική Κοινότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Μήτση, θετικές είναι οι εξαγγελίες για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του 2019 και για επιδότηση των εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε σημαντική αλλά ατελή την εξαγγελία για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, εφόσον αυτή μείνει μόνο στα Νομικά Πρόσωπα και δεν επεκταθεί σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Τέλος, ανέφερε πως πρέπει να επεκταθεί η εξαγγελία για μείωση του τέλους επιτηδεύματος και, ει δυνατόν, να καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος, ενώ σημείωσε πως η μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της καταναλωτικής κίνησης.