Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!

- Στην ομιλία του στη ΔΕΘ δεσμεύθηκε για μείωση φόρων και εισφορών, όταν γίνει Κυβέρνηση 

- Στην Αυτοδιοίκηση θα μεταφερθεί ο κατά 30% μειωμένος ΕΝΦΙΑ

MHTSOTAKHS KYRIAKOS DETH 2018 2

• «Οι Έλληνες δεν ζητούν ούτε διορισμούς ούτε παροχές. Ζητούν ευκαιρίες. Δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη φτώχεια, αλλά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην προκοπή»!
Αυτό τόνισε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας τα βασικά σημεία του προγράμματός του, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων που έθεσε είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιολόγηση του Δημόσιου Τομέα, κάτι για το οποίο, όπως είπε «δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση»!
Όπως διευκρίνισε αυτό δεν συνεπάγεται απολύσεις, προσθέτοντας ότι θέλει τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης του Κράτους.

Και στην Παιδεία
Αξιολόγηση κατά τον Κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να γίνεται και στην Παιδεία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ. προγραμματισμό», ενώ δεσμεύθηκε για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους. Και θα ορίσουμε ελάχιστο όριο για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση ώστε αυτοί που εισέρχονται να έχουν τα αναγκαία ελάχιστα προσόντα για να μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν. Σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου σημαίνει ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις και να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος την παιδεία σου σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Μείωση φόρων – εισφορών!
Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες τα χρόνια της κρίσης πλήττονται βάναυσα και από την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Πρωταρχικός στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη αλλά και να ανακουφιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Όπου πηγαίνω διαπιστώνω ότι ο «κοινωνικός ανελκυστήρας» που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία, σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη», τόνισε χαρακτηριστικά σε σημείο της ομιλίας του.
Οι δεσμεύσεις από το βήμα της ΔΕΘ προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
- Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ετσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια.
- Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.
- Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης. Η νέα αυτή δέσμευση μαζί με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 15% αυξάνει δραστικά το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.
- Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.
- Αρση των capital controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης.
- 1 δισ. ευρώ για την στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Θα καταργηθεί ο Ν. Κατρούγκαλου
Μιλώντας ο Κ. Μητσοτάκης για το Ασφαλιστικό, χαρακτήρισε το Νόμο Κατρούγκαλου κακό, τον οποίο και θα καταργήσει.
«Όχι μόνο γιατί μειώνει τις συντάξεις, αλλά γιατί τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία. Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη; Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο; Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ τελικά σύνταξη;», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους
Σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. την εξαγγελία για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.
«Οι πολίτες χρεοκόπησαν από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ. Η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μεταφορά είσπραξης στους Δήμους ανέφερε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους Δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».