Οι παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος της δίνουν τη χαριστική βολή…

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ!

- Καθοριστική η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της «Δωδώνη» και Προέδρου της ΔΟΦ Ι. Βιτάλη στο «φεστιβάλ φέτας» της Ελασσόνας
- Για να προστατεύσουμε τα τυριά μας, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

FETA SHMAIES

• Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σύσσωμος ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας, η συρρίκνωση του οποίου αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και για τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα, που κινδυνεύουν από αθέμιτες πρακτικές!
Χαμηλές τιμές γάλακτος και κρέατος, αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις και πολύ υψηλό κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους, μη μπορώντας να επιβιώσουν.
Για το δύσκολο παρόν και το ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό και την Ήπειρο ως κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους (σχετική ερώτηση έκανε και ο απεσταλμένος του «Π.Λ.» Γ. Γιαννάκης ) ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Πριν δυο μέρες καίρια ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την Προστασία της Φέτας, Αντιπροέδρου της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Ιωάννη Βιτάλη, κατά την διάρκεια του «φεστιβάλ φέτας», που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα.
Ο Κ. Μητσοτάκης
Γνώστης του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών και των παράνομων ελληνοποιήσεων εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον κτηνοτροφικό κλάδο.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του στα Γρεβενά με μετακινούμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τους έθεσαν το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, που κάποιοι πωλούν προϊόντα και τα βαφτίζουν ως ελληνικά ή φτιάχνουν φέτα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον του κορυφαίου εθνικού προϊόντος. Να σημειωθεί ότι τότε τον είχε ενημερώσει διεξοδικά και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.
Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης χρέος τιμής – όπως είπε - απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν μία δύσκολη δουλειά και σε ανθρώπους οι οποίοι στηρίζουν και την ελληνική ύπαιθρο.
«Θα τους βρούμε και ξέρουμε ποιοι είναι. Και αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας, ειδικά τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, τα τυροκομικά μας προϊόντα, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να επενδύσουμε στην ποιότητα. Και η Διεπαγγελματική Οργάνωση, η οποία ετοιμάζεται για τη φέτα, -αναφέρομαι στη φέτα γιατί είναι η ναυαρχίδα των προϊόντων μας ως προς την τυροκομεία- αυτό το σκοπό ακριβώς πρέπει να έχει. Να προστατεύσει συνολικά όλο τον κλάδο, να ανεβάσει τις τιμές παντού και για όλους και να μην επιτρέψει σε κάποιους επιτήδειους να πουλάνε προϊόντα ως δήθεν φέτα, για τα οποία χρησιμοποιούν φτηνό εισαγόμενο γάλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στον απεσταλμένο του «Π.Λ.» για τον ρόλο της Διεπαγγελματικής ανέφερε ότι το Υπουργείο καθυστερεί αδικαιολόγητα. «Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω πώς την φαντάζεται και αν θέλει. Και αν θέλει να βάλει γνωστούς συνδικαλιστές ή εργατοπατέρες, για να κάνουν πάλι τα δικά τους. Επιμένω, όμως, ότι είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί τελικά το ίδιο το προϊόν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι οι κτηνοτρόφοι από τη μία και οι παραγωγοί, οι σοβαροί και έντιμοι παραγωγοί φέτας», σημείωσε στην απάντησή του.
Ο ρόλος της Διεπαγγελματικής
Δυο 24ωρα νωρίτερα, ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Ιωάννη Βιτάλη, που μίλησε για τον ρόλο της Διεπαγγελματικής στο «φεστιβάλ φέτας» στην Ελασσόνα.
Καταλήγοντας κάλεσε την Πολιτεία να «αφήσει να λειτουργήσουν οι άνθρωποι της αγοράς και της παραγωγής όπως αυτοί ξέρουν καλύτερα για την προάσπιση της φέτας και ας περιοριστεί στο ρόλο της που είναι εποπτικός.
»Ο πρωτογενής τομέας θα σβήσει εάν δεν επιληφθούμε και οι κτηνοτρόφοι οι άνθρωποι που προσφέρουν τόσα πολλά θα σβήσουν, οι νέοι ήδη δεν ασχολούνται με την κτηνοτροφία και ένα προϊόν που αιώνες τώρα είναι ελληνικό, η φέτα, που είναι ο θησαυρός μας θα αφεθεί στη μοίρα του».
Ο κ. Βιτάλης στάθηκε στην ανάγκη να λειτουργήσει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) άμεσα, που να εγγυάται στον καταναλωτή την αυθεντικότητα του προϊόντος και κυρίως την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων παραγωγής της.
Όπως σημείωσε θα έπρεπε να είχε ιδρυθεί και να λειτουργεί εδώ και χρόνια, φέροντας ως παράδειγμα την αντίστοιχη Διεπαγγελματική Παρμεζάνας στην Ιταλία που λειτουργεί από το 1954.
Όχι συνδικαλιστικό κίνημα
Κατά την ομιλία του ο Ι. Βιτάλης άσκησε κριτική για την καθυστέρηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η εκπαίδευση του καταναλωτή και το κατάλληλο marketing για τη διαφήμιση παραδοσιακής φέτας, θα έπρεπε να τα έχει υπό την ευθύνη της η Διεπαγγελματική, η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το υπουργείο εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Γιατί; Διότι από τη μια υπάρχουν οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, από την άλλη η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης και η κατά παράδοση έννοια του βολέματος δεν αφήνει να λειτουργήσει ένας οργανισμός που το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έκανε πάρα πολύ καλό στο εθνικό μας προϊόν και θα συμπλήρωνε τη δουλειά του υπουργείου».
Και πρόσθεσε ότι «για να λειτουργήσουμε όμως όπως πρέπει, δεν μπορεί η ΔΟΦ να είναι χώρος μικροπολιτικής και πεδίο βόλεψης των ημετέρων και φίλων και κομματικών στελεχών. Η ΔΟΦ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι συνδικαλιστικό κίνημα, διότι τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει και σίγουρα θα διαλυθεί εφόσον θα υπάρχουν εκ των έσω τριβές και διαφωνίες, και δεν θα εκπληρώνει τον αρχικό της σκοπό...».