ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Αυτοδιοίκηση να διαχειρίζεται τα του οίκου της…

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΟΤΑ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ!

- Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε χθες στην ΚΕΔΕ την πρότασή του να μπορούν οι Δήμοι να καθορίζουν, να εισπράττουν και να διαθέτουν τους φόρους από την ακίνητη περιουσία των δημοτών τους.

- Μόνο έτσι θα γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους…

KEDE 25 9 18

• Μείζον θέμα για τους Δήμους της χώρας αποτελούν αναμφίβολα τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα συχνά να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Κι αν δεν υπήρχαν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσουν κάποια βασικά έργα υποδομών και όχι μόνο, τότε θα μιλούσαμε για πλήρη αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αιρετοί συχνά έχουν κρούσει «καμπανάκι» στην Πολιτεία, ζητώντας αποκέντρωση, αρμοδιοτήτων, πόρων και ευθυνών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να εισακουστούν. Αντίθετα, το κεντρικό κράτος δείχνει ότι θέλει να κρατά «ομήρους» τους Δήμους είτε με προσλήψεις προσωπικού, είτε με άλλα σοβαρά θέματα που επιζητούν λύσεις σε κεντρικό επίπεδο.
Στα πλαίσια της αποκέντρωσης…
Αφού λοιπόν όλοι συνηγορούν σ’ ένα αποκεντρωμένο και όχι συγκεντρωτικό κράτος, αυτό που μένει είναι να γίνει κάποτε πράξη. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν κινείται και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που αφορά την μεταφορά της αρμοδιότητας για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον γνωστό σε όλους μας ΕΝΦΙΑ, από το κεντρικό Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την πρόταση αυτή εξειδίκευσε χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προτείνοντας μάλιστα τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Ν.Δ. και της ΚΕΔΕ με στόχο την βέλτιστη εξειδίκευση της πρότασης.
Για να γνωρίζουν…
Κατά την τοποθέτησή του ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, τομή στην οργάνωση του κράτους, κάνοντας πράξη ένα χρόνιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης: να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της, έχοντας τη δυνατότητα να μπορεί η ίδια να καθορίζει, να επιβάλλει, και στη συνέχεια να διαθέτει φόρους τους οποίους θα μπορεί η ίδια να εισπράττει. Σύμφωνα με την πρόταση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέχρι το 2021, με απώτερο σκοπό «να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει το ύψος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια να μπορεί, προφανώς με τη βοήθεια του κράτους να εισπράττει αυτούς τους φόρους και να τους διαθέτει αποδίδοντας πάντα τελικό λογαριασμό στους ίδιους τους δημότες».
Αυτονομία στην πράξη…
Κατά τον Πρόεδρο της Ν.Δ. μια τέτοια πρωτοβουλία ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια, και τη λογοδοσία. Ο πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία ο ίδιος πληρώνει και ο αιρετός, βέβαια, λογοδοτεί και για τα έσοδα αλλά και για τις δαπάνες.
Επίσης βελτιώνεται και η ίδια η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Διότι ο πολίτης θα γνωρίζει πολύ καλά ότι αν ο Δήμαρχος επιλέξει να αυξήσει π.χ. τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα έχει περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Από την άλλη, αν ο Δήμαρχος επιλέξει να μειώσει το φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα μέσα στο πλαίσιο ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και χωρίς να υπονομεύονται με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες που ο Δήμος θα παρέχει στους πολίτες.
«Αν δεν τολμήσουμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οργάνωση του κράτους με μεγάλες, τολμηρές και εμβληματικές πρωτοβουλίες, θα γυρίσουμε ενδεχομένως σε 10 χρόνια και θα αναρωτιόμαστε πάλι γιατί η Τ.Α. στη χώρα μας είναι τόσο αδύναμη, γιατί διαχειρίζεται τόσο λίγους πόρους και γιατί τελικά το κράτος μας παραμένει ένα κράτος υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό και το οποίο δεν βρίσκεται κοντά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Κ. Μητσοτάκης.
Δεν ισχύουν τα περί αντισυνταγματικότητας
Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τον λόγο πήρε και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος, απαντώντας στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά με βάση άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση. Πρόσθεσε, δε, πως όλα όσα αναφέρονται για τον τρόπο είσπραξης και το εύρος της επιβάρυνσης είναι τεχνικά ζητήματα για τα οποία μπορούν να εξευρεθούν λύσεις.
* * *

Παράλληλα κατά τη συζήτηση, από πλευράς της ΚΕΔΕ, τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που προκαλεί στους Δήμους ο νόμος «Κλεισθένης», με έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Γ. Πατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης, που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ…».