Η χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων δεν έδωσε απαντήσεις

ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ… ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ!

Ακόμα και για όσα εξαιρεθούν της μεταβίβασης η διαχείριση θα παραμείνει στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. • Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Υπάρχουν κενά στην υπόθεση που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την πόλη…

Τι ανέφεραν Χρ. Μαντάς, Ι. Στέφος, Β. Μιχελάκης, Αλ. Καχριμάνης κ.α.

SYSKEPSH DHMARXEIO AKINHTA YPERTAMEIO

• Για κανένα από τα 57 ακίνητα του Δήμου Ιωαννιτών που περιλαμβάνονται στη λίστα η οποία μεταβιβάστηκε στο υπερταμείο δε μπορεί κανείς να πει σήμερα με σιγουριά ότι δε θα παραχωρηθεί από αυτό σε ιδιώτες προς «αξιοποίηση»!
Ακόμα και εκείνα που υποτίθεται ότι εξαιρούνται καθώς αποτελούν μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εφόσον μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. θα περιέλθουν και στη διαχείρισή της!
Αυτό επισημάνθηκε χθες στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων μετά το «σοκ» που υπέστησαν τόσο ο Δήμος, όσο και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς και φυσικά οι Γιαννιώτες διαβάζοντας ποιες δημόσιες εκτάσεις και κτίρια περιλαμβάνονται στη λίστα που προωθήθηκε από το Υπ. Οικονομίας στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου.
Κατά τα άλλα, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας εμφανίστηκε προβληματισμένος και περιορίστηκε να διαβεβαιώσει ότι ο Δήμος θα συνεχίσει τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα για να μη βγει χαμένη η πόλη!
Τα Γιάννενα θα χάσουν!
Δυστυχώς, όμως, τα Γιάννενα είναι ήδη… χαμένα από την όλη υπόθεση με τα ακίνητα και το υπερταμείο! Παρά τις διαβεβαιώσεις τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, δύο εκ των οποίων μάλιστα έλαβαν μέρος στη χθεσινή σύσκεψη, η κατάσταση μοιάζει… μη αναστρέψιμη. Στην καλύτερη περίπτωση, θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση στο υπερταμείο χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως το Βυζαντινό Μουσείο, το αρχοντικό Μίσιου, τα Τζαμιά και η Οθωμανική Βιβλιοθήκη στο Κάστρο. Αντιθέτως, άλλα «φιλέτα» της πόλης όλα δείχνουν πως θα διατεθούν σε ιδιώτες κι εδώ οι απώλειες θα είναι μεγάλες για την πόλη αφού μιλάμε για χώρους όπως το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, οι εκτάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής στον Κατσικά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας κ.λ.π..
Δεν απαντήθηκαν…
Θα περίμενε κανείς την απόφαση για ανάληψη μιας δυναμικής πρωτοβουλίας μετά τη χθεσινή σύσκεψη των φορέων στο Δημαρχείο Ιωαννίνων προκειμένου η πόλη να υποστεί όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από την παραχώρηση στο υπερταμείο δημοσίων ακινήτων που βρίσκονται στα όριά της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε!
Η ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των φορέων ήταν στοιχειώδης και τα ερωτήματα που προέκυψαν δεν απαντήθηκαν με πειστικό τρόπο. Με άλλα λόγια, κανένας εκ των παρισταμένων δεν ήταν σε θέση να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι! Ακόμα χειρότερα, κανείς δεν ξέρει πού μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις, αν φυσικά δοθεί τέτοια δυνατότητα!
Ο Θωμάς Μπέγκας
Ο Θωμάς Μπέγκας στην τοποθέτησή του τόνισε πως η υπουργική απόφαση μπορεί να περιέχει κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένων ειδών ακίνητα, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρη όμως ως προς την εξαίρεση και των 57 ακινήτων που αφορούν το Δήμο Ιωαννιτών, ζητώντας απ’ όλους τους παρευρισκόμενους να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης συνολικής λύσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είναι ξεκάθαρο αν προστατεύονται όλα τα ακίνητα από την μεταβίβασή τους στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., ενώ ασαφές είναι τόσο το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την κατάθεση ενστάσεων για ακίνητα που δεν εξαιρούνται αρχικά της μεταβίβασης, αλλά και με ποια διαδικασία μπορούν να κατατεθούν οι ενστάσεις αυτές». Ο κ. Μπέγκας έσπευσε να διευκρινίσει ότι «συγκαλέσαμε αυτή τη σύσκεψη όχι για λόγους εντυπωσιασμού ή πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κενά στην υπόθεση τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για μια σειρά ακινήτων στα όρια του Δήμου μας που βρίσκονται σήμερα στη λίστα της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.».
Η διαχείριση στην ΕΤ.Α.Δ.!
Από τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε ένα ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο. Πως η εξαίρεση ορισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. δεν σημαίνει αυτόματα και εξαίρεση της διαχείρισής τους, καθώς, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γιάννης Κάντζιος, στην παράγραφο 5 του άρθρου 196 του νόμου 4389/2016, αναφέρεται ρητά ότι η διαχείριση όσων ακινήτων εξαιρούνται της μεταβίβασης εξακολουθεί να ανήκει στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε..
Πάντως, αμέσως μετά τη σύσκεψη η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έσπευσε με ανακοίνωσή της να διαβεβαιώσει πως «θα συνεχίσει τον αγώνα της τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκείμενου κανένα από τα 57 ακίνητα που βρίσκονται υπό μεταβίβαση να μην παραχωρηθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.»!
Άλλες τοποθετήσεις
• Οι παρόντες κυβερνητικοί βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος χαρακτήρισαν αδικαιολόγητο το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το θέμα. Ο κ. Μαντάς είπε πως «τίποτε δεν έχει μεταβιβαστεί ακόμα. Η υπουργική απόφαση δε σημαίνει και αυτόματη μεταφορά ακινήτων στην ΕΤ.Α.Δ.. Θα γίνει πρώτα έλεγχος». Ο κ. Στέφος επικαλέστηκε την παράγραφο του νόμου 4389/16 σύμφωνα με την οποία αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές Natura κ.λ.π. εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε..
• Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βασίλης Μιχελάκης σημείωσε πως «αν υπάρχουν στη λίστα ακίνητα που δεν είναι στην εξαίρεση του νόμου, μπορούμε με έγγραφο να ζητήσουμε να υπαχθούν».
• Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για… αφασιακό κράτος, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα» και χαρακτήρισε ανεγκέφαλους και επικίνδυνους αυτούς που έφτιαξαν τη λίστα.
• Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας τόνισε πως χωρίς κινητοποίηση των τοπικών φορέων δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στο θέμα αυτό, ούτε να υπάρξει ανάστροφη πορεία.
• Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας χαρακτήρισε νεφελώδες το καθεστώς που καλύπτει το ποια ακίνητα εξαιρούνται της παραχώρησης στο υπερταμείο.
• Ο Άρης Μπαρτζώκας πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει προσεκτικά κι ένα – ένα όλα τα ακίνητα της επίμαχης λίστας.
• Ο Βασίλης Καφαράκης υπογράμμισε πως «προσπαθούν να αποκρύψουν κάποιοι την ουσία, ότι δηλαδή η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται».
• Ο Τάκης Τασιούλας χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τις δηλώσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ότι δεν πρόκειται να πουληθούν τα ακίνητα που περνούν στο υπερταμείο.
• Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Βαγγέλης Παλαντζίδης έκανε γνωστό ότι η απόφαση δεν αφορά κοινόχρηστες υποδομές όπως είναι, για παράδειγμα, οι αθλητικοί χώροι του Πανηπειρωτικού Κέντρου.