ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΣΑΜΙΚΟ»!

- ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο η Αλβανία το στηρίζει, στηρίζει συνεργάτες των Ναζί…

- Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας

1

• Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που βρέθηκε το Σάββατο στην Παραμυθιά και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση μνήμης για τους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους από τους Γερμανούς κατακτητές και τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες συνεργάτες τους, όσον αφορά στο λεγόμενο «Τσάμικο» ζήτημα, που το συνέδεσε με την ευρωπαϊκή προοπτική της. Επίσης ανακοίνωσε ότι η περιοχή θα ανακηρυχθεί σε μαρτυρικό τόπο.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς τους «Τσάμηδες»: «Οφείλει η γειτονική μας Αλβανία, προς την οποία τρέφουμε ειλικρινή αισθήματα, αλλά προς την οποία θα είμαστε πάντοτε ειλικρινείς, γιατί όλα περνούν από τον σεβασμό της αλήθειας και της ιστορίας, να γνωρίζει ότι το λεγόμενο «Τσάμικο» είναι ζήτημα, το οποίο έχουν εγείρει οι συνεργάτες των ναζί. Και όσο το στηρίζει, στηρίζει συνεργάτες των ναζί. Είναι σαν να υπερασπίζεται τους εγκληματίες εκείνους, που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και να μην υπολογίζει ότι η Ευρώπη, στην οποία προσδοκά να μπει, είναι το οικοδόμημα, για να μη ζήσουμε ξανά αυτά τα εγκλήματα, αυτή τη θηριωδία».

Στο μνημείο πεσόντων
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που κατέθεσε καταχειροκροτούμενος στεφάνι στο μνημείο πεσόντων, παρευρισκομένων και συγγενών των θυμάτων, επεσήμανε ακόμη ότι «την θηριωδία διέπραξαν οι ναζί κατακτητές της Πατρίδας μας σε συνεργασία, δυστυχώς, με τους «Τσάμηδες», όπως αδιάψευστα αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα. Πράγμα το οποίο, όπως είναι ευνόητο, έχει βαρύνουσα σημασία ως προς τις κάθε είδους μελλοντικές μας σχέσεις με την γείτονα Αλβανία, η οποία δεν νομιμοποιείται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να παραγνωρίζει αυτή την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια».

Διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας
Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, τόνισε ότι «οι Τσάμηδες φοβήθηκαν την τιμωρία και τα αντίποινα και εγκατέλειψαν την περιοχή, για να μην λογοδοτήσουν στα δικαστήρια ως δωσίλογοι. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζουν ότι, δήθεν, αγωνίσθηκαν κατά των Γερμανών και ότι δεν υπήρξαν συνεργάτες τους. Πρόκειται για κατάφωρη και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που προσβάλλει βάναυσα την μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής της Παραμυθιάς. Και εδώ επαναλαμβάνω ότι οιαδήποτε στήριξη της διαστρέβλωσης αυτής από την γείτονα Αλβανία επηρεάζει, και μάλιστα καθοριστικά, τις μεταξύ μας σχέσεις».
Τέλος, υποστήριξε ότι οι αξιώσεις της χώρας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικά ενεργές.

Μαρτυρικός τόπος...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σύντομα θα ανακηρυχθεί επίσημα η περιοχή σε μαρτυρικό τόπο, με την δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος. Και αυτό, γιατί το επιβάλλουν λόγοι εθνικής μνήμης. Και πραγματικά, τα θύματα από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς και Μουσουλμάνους Τσάμηδες είναι πολλά. Όπως και σε άλλες περιοχές, τα εγκλήματα ήταν φρικτά και αποτρόπαια, αλλά στη Θεσπρωτία υπήρχε η ιδιαιτερότητα, που εκφράστηκε σε μεγάλο μίσος, των Μουσουλμάνων Τσάμηδων, οι οποίοι στράφηκαν κατά των Χριστιανών συμπατριωτών τους.

Η Δήμαρχος Σουλίου...
Μετά το επιμνημόσυνο αρχιερατικό τρισάγιο από το Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περιοχή, την οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα την επισκέφτηκε δύο φορές (στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε στο ιστορικό Σούλι), που «αποτελεί μήνυμα και δύναμη, για να κρατήσουμε τον τόπο ορθό, χωρίς εκπτώσεις και εκχωρήσεις». Ακόμη αναφέρθηκε με λογοτεχνικές εκφράσεις στα θύματα των Γερμανοτσάμηδων. Οι μνήμες μας διατηρούνται ανεξίτηλες, τόνισε. Και πρόσθεσε: «Να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές το ποτέ πια».

Ο πανηγυρικός της ημέρας...
Να σημειωθεί ότι κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γεώργιος Λαζουράς. Εκτός από την εξιστόρηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου, έκανε λόγο και για την ανάγκη διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, που είναι, όπως τόνισε, ένα δίκαιο αίτημα, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

***
Στις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλειος Γιόγιακας (Ν.Δ.), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο πρ. Υπουργός Αντώνης Μπέζας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Η.Μ.