Αν και συνυπεύθυνοι για τη διαχείρισή τους με την Περιφέρεια Ηπείρου…

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΙ - ΦΟΔΣΑ!

- Σαφείς αιχμές άφησε χθες η Τατιάνα Καλογιάννη

- Όπως δήλωσε, ουδείς μερίμνησε ως τώρα για τη διακήρυξη λειτουργίας των Σ.Μ.Α. και για το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος

- Δεν τίθεται ζήτημα χωροθέτησης νέου ΧΥΤΥ στο Ελευθεροχώρι

ERGOSTASIO ASA ELEYTHEROXORI

• Μπορεί οι Δήμοι σ’ όλη την Ήπειρο να… πίνουν νερό στ’ όνομα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία είναι πολύ σημαντική υπόθεση κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως στην πράξη δεν έχουν κάνει τίποτε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει απρόσκοπτα το όλο σύστημα!
Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που μοιάζουν να παρακολουθούν την όλη διαδικασία ως… απλοί παρατηρητές!
Βασική αρμοδιότητα Δήμων και ΦΟΔΣΑ ήταν η διακήρυξη της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, κάτι για το οποίο δεν έκαναν μέχρι σήμερα…. τίποτα απολύτως (!), όπως επιβεβαίωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, τη στιγμή που η κατασκευή των Σ.Μ.Α. προχωρά κανονικά από την Περιφέρεια! Καμία εξάλλου μέριμνα δεν επέδειξαν για το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος από το Εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου στους ΧΥΤΥ.
Όσο για τη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Α.Σ.Α., που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε σήμερα, αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα από την Περιφέρεια, με την κ. Καλογιάννη να αποκλείει επίσης κάθε ενδεχόμενο χωροθέτησης νέου ΧΥΤΥ.
Οι ευθύνες των Δήμων
Επανειλημμένα, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, η Τατιάνα Καλογιάννη με έγγραφά της προς τους Δήμους της Ηπείρου τους υπενθύμιζε το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας που είχε δύο σκέλη. Πρώτο, τη δημιουργία των πράσινων σημείων (green points), που αφορούν τη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και δεύτερο και πιο σημαντικό, τη διακήρυξη λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, έγιναν ενέργειες εκ μέρους των Δήμων. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η Περιφέρεια παρέδωσε στους πρώτους επτά τοπικούς ΟΤΑ ολοκληρωμένες οριστικές μελέτες καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης για την λειτουργία των κεντρικών τους πράσινων σημείων. Ανάμεσά τους ήταν και οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας.
Μετεξεταστέοι…
Ωστόσο, όσον αφορά στις διακηρύξεις για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έργο ιδιαίτερης σημασίας για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισής τους, οι ΦΟΔΣΑ και οι Δήμοι της Ηπείρου μένουν… μετεξεταστέοι, στην κυριολεξία!
Αυτό έγινε γνωστό χθες από την κ. Καλογιάννη, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, της οποίας εξάλλου είναι πρόεδρος, για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τα τρέχοντα ζητήματα στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αντιπεριφερειάρχης επέρριψε αδράνεια σε Δήμους και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «από το Φεβρουάριο του 2018 είχαμε ζητήσει από τους ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους της Ηπείρου να μεριμνήσουν για τη διακήρυξη της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Από τότε μέχρι και σήμερα ουδείς μερίμνησε σχετικά είτε ασχολήθηκε»!
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων κατασκευάζονται ήδη και ανά έργο παραδίδονται από την Περιφέρεια στους ΦΟΔ­ΣΑ.
Ακόμα το Εργοστάσιο!
Δε φτάνει που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους, παραπληροφορύν κιόλα της τοπική κοινωνία! Τελικά, δεν ξεκινάει σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι, όπως είχαν προαναγγείλει αρχές Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης και της ΠΕΔ Ηπείρου κατά την επίσκεψή τους στην υπό κατασκευή Μονάδα! Για το θέμα εκκίνησης του Εργοστασίου η κ. Καλογιάννη εμφανίστηκε μάλλον ενοχλημένη από τη βιασύνη τους να την προσδιορίσουν χρονικά και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αρμοδίως από την Περιφέρεια που είναι και η Αναθέτουσα Αρχή.
Η μεταφορά στους ΧΥΤΥ
Όσον αφορά στη μεταφορά του υπολείμματος από την επεξεργασία των απορριμμάτων από τη Μονάδα Α.Σ.Α. στους ΧΥΤΥ, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας με χθεσινή της απόφαση ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια ανέλαβε πρωτοβουλία και εξασφάλισε πίστωση ύψους 1,271 εκ. ευρώ για τη συγκεκριμένη διαδικασία, με τους Δήμους της Ηπείρου να παρακολουθούν κι εδώ ουσιαστικά ως… απλοί θεατές!
Όπως τόνισε χθες η Τατιάνα Καλογιάννη, η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας στους ΧΥΤΥ αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της συνολικής διαχείρισης αποβλήτων. Κι εδώ η Αντιπεριφερειάρχης άφησε σαφείς αιχμές για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, κάποιοι εκ των οποίων, όπως ο ΦΟΔΣΑ Π.Ε. Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών ερίζουν άσκοπα τελευταία σχετικά με το θέμα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η αδράνεια των αρμοδίων φορέων επέβαλλε την ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η επιτυχής προσπάθεια για τη διεκδίκηση του κονδυλίου εξασφαλίζει μεν την απρόσκοπτη μεταφορά του υπολείμματος για ένα έτος, όμως, η αναβολή για τη λήψη σχετικών προβλέψεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και περαιτέρω αδράνεια».
Η χωροθέτηση ΧΥΤΥ
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ δίπλα στη Μονάδα Α.Σ.Α. στο Ελευθεροχώρι, ο οποίος ουσιαστικά θα «έσβηνε» το κόστος το οποίο απαιτεί η μεταφορά του υπολείμματός της στους σημερινούς τρεις ΧΥΤΥ της Ηπείρου, η κ. Καλογιάννη τόνισε πως ήδη από το 2011 έχουν αποδεσμευθεί και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί αυτά τα δύο ζητήματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρώτον, απαιτείται νέα χωροθέτηση, με ό,τι μπορεί αυτό να προκαλέσει σε απώλεια χρήματος και χρόνου.
Δεύτερον, οι ΧΥΤΥ που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. και οποιαδήποτε υστερόβουλη αδρανοποίησή τους θα προκαλέσει άμεσα και οικονομικά επιβλαβή μέτρα συμμόρφωσης από την Ε.Ε. που τελικά θα επιβαρύνουν τους πολίτες της Ηπείρου».