Αν και η Κυβέρνηση μιλάει για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε πολλούς υπάρχει…

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ «ΚΡΑΧ»!

- Παρά τη χθεσινή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο  ο προβληματισμός παραμένει μεγάλος

- Κοστίζουν ακριβά στην Ελλάδα οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της «εξόδου από τα μνημόνια»…

ESOTERIKO TRAPEZA

• Ούτε ο πιο απαισιόδοξος Έλληνας δεν θα περίμενε ότι δύο 24ωρα μετά την άρση των capital controls για την ανάληψη μετρητών από τις Τράπεζες, θα ακολουθούσε η «μαύρη Τετάρτη» των Τραπεζών, με τις τεράστιες απώλειες των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο.
Η χθεσινή ανάκαμψη του γενικού δείκτη κατά 1,43% και των τραπεζών κατά 8,31%, ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενη, όχι όμως και ικανή για να διώξει τις ανησυχίες των καταθετών, αλλά και του συνόλου των πολιτών για την επόμενη ημέρα, αλλά και το φόβο για ένα μελλοντικό τραπεζικό «κραχ».
Η Κυβέρνηση έσπευσε κατά τη συνήθη πρακτική της, να αποδώσει την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, εμπλέκοντας σε αυτά και τη μικροπολιτική, επιτιθέμενη κατά της Αντιπολίτευσης. Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια» του κόσμου για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, που ωθεί σε τέτοιου είδους δυσάρεστες εξελίξεις.
Η επικοινωνιακή διαχείριση και αυτού του τεράστιου ζητήματος από την Κυβέρνηση, περισσότερο ανησύχησε, παρά καθησύχασε τον κόσμο, που από προχθές το βράδυ άρχισε για μια ακόμη φορά να προβληματίζεται έντονα για το μέλλον των καταθέσεών του, αλλά και τις εξελίξεις που μπορεί να πάρει η υπόθεση των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη. Αρκετοί ήταν (και είναι) εκείνοι που αναζητούσαν πληροφορίες για το «τι μέλλει γενέσθαι» και κυρίως κατά πόσο είναι πιθανό ένα «τραπεζικό κραχ» που θα μας γυρίσει ως χώρα δεκαετίες πίσω και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε απελπισία και οικονομικό αδιέξοδο.
Ο… χορός των αγορών
Όλοι απεύχονται ένα τέτοιο ακραίο και επικίνδυνο σενάριο. Όμως εκείνο για το οποίο κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλλει, είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που αντί «να χορέψει τις αγορές», όπως υπόσχονταν πριν αναλάβει την κυβερνητική εξουσία, τον «χορεύουν» αυτές σήμερα και μαζί με αυτόν τα 10 εκ. Έλληνες. Δύο περίπου μήνες μετά τα «πανηγύρια» για την «έξοδο από τα μνημόνια», αποδεικνύεται ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός»!
Η απόφαση της Κυβέρνησης να μην εξασφαλίσει πιστοληπτική γραμμή, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με την πρόσβαση στις αγορές, καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη σε απαγορευτικά ύψη και επεκτείνονται και στις τράπεζες. Οι αγορές δεν πείθονται για την ευρωστία της Ελληνικής οικονομίας και οι εξαγγελίες Τσίπρα και υπουργών, χωρίς κανένα σχεδιασμό, παρά μόνο με προεκλογικές στοχεύσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και δεν πείθουν για πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Υπάρχει βέβαια το «μαξιλάρι» των 20 δις ευρώ που η Κυβέρνηση επαίρεται ότι εξασφαλίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, μόνο που αυτό δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και στη μείωση της τιμής των ομολόγων.
Ευμετάβλητη οικονομία
Η κρίση του τραπεζικού συστήματος, έρχεται άλλωστε να επιβεβαιώσει το ευμετάβλητο της Ελληνικής Οικονομίας, ενόσω μάλιστα δεν παίρνει μπροστά η ανάπτυξη και δεν λύνονται διαρθρωτικά προβλήματα που την ταλανίζουν.
Συγκεκριμένα οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests πριν από μερικούς μήνες, εξακολουθούν όμως να μην έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια», ούτε έχουν πρόσβαση σε σχετικά φτηνό δανεισμό και είναι πιθανό να χρειαστούν (τουλάχιστον κάποιες από αυτές) νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Τα «κόκκινα δάνεια» είναι μια «πληγή» που δεν κλείνει εύκολα και έχει πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση, πλην όμως κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγαλύτερο θα είναι το πολιτικό κόστος σε περίπτωση ενός τραπεζικού «κραχ».
Οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν και τη λάθος στρατηγική της Κυβέρνησης όσον αφορά την «έξοδο από το μνημόνιο», στην οποία επένδυσε επικοινωνιακά ο κ. Τσίπρας. Το προηγούμενο διάστημα η Ελληνική οικονομία, ήταν προβληματική μεν, προστατευμένη μεν, έστω και με ένα κακό μνημόνιο. Το θετικό όμως ήταν ότι ήταν εξασφαλισμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν υπήρχε η ανησυχία για έξοδο στις αγορές και για το ύψος των επιτοκίων.
Ελλάδα, η εξαίρεση!
Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το «μαξιλάρι» έχει περιορισμένη αντοχή και οι πολιτικές της Κυβέρνησης καθορίζουν και τις… αποφάσεις των αγορών, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Σημειώνεται μάλιστα- κι αυτό είναι μια ακόμη… επιτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στις οποίες είχαν εφαρμοστεί «μνημόνια» που έχει μείνει εκτός αγορών. Κύπρος, Πορτογαλία και Ιρλανδία σημειώνουν ήδη αξιοσημείωτη ανάπτυξη στην οικονομία τους.
Η μοναδική διέξοδος για να ισορροπήσει η οικονομία είναι η ανάπτυξη της χώρας μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με την ανάδειξη και αναζωογόνηση σημαντικών κλάδων της οικονομίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν περιέλθει σε ύφεση.
Φτηνή χρηματοδότηση
Στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας καθοριστικός είναι ο ρόλος των τραπεζών. Τον περιέγραψε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης… ανακαλύπτοντας κι αυτός «πολιτικά παιχνίδια» τα οποία όμως πρέπει να αναζητήσει στην Κυβέρνηση. «Χρειάζεται οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, σοβαρά και αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια», είπε. Όντως οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που θα προσφέρει ρευστότητα και θα προεκτιμά τη βιωσιμότητα επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων. Όσο όμως το τραπεζικό σύστημα είναι σε «ειδικό καθεστώς», όσο το ερώτημα με τα «κόκκινα δάνεια» παραμένει ανοιχτό, όσο δεν υπάρχει πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση, συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Όσο για προσέλκυση επενδύσεων, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: Εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι εύκολο να έρθουν επενδύσεις, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η εγγύηση ότι η όποια συζήτηση θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με τους ίδιους κανόνες και τους ίδιους συνομιλητές.
Το διεθνές περιβάλλον
Η «προεκλογική» έξοδος από τα μνημόνια και η επαπειλούμενη τραπεζική κρίση, συμπίπτουν δυστυχώς και με ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων, τα σημάδια νέων κρίσεων χρέους σε περιφερειακές οικονομίες, η τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και τις άλλες «μητροπολιτικές» αγορές, διαμορφώνουν ένα ακόμη πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Όμως- όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το in.gr- η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει αποδειχτεί πολύ πιο ικανή στη διαχείριση του πολιτικού χρόνου και της τακτικής, παρά στον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό. Και σε μια περίοδο όπου η οπτική της είναι κοντόθωρα προσανατολισμένη στον εκλογικό κύκλο, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο».
* * *

Το τοπίο που διαγράφεται είναι θολό έως «μαύρο». Και μπορεί να ξεκαθαρίσει μόνο με την εκλογή Κυβέρνησης που θα μπορεί να πείσει για τις δυνατότητες και τη θέλησή της για μεταρρυθμίσεις και να είναι σε θέση να πείσει ξένους ομίλους να επενδύσουν στη χώρα μας.