Οι ασφαλισμένοι είναι διαρκώς με το χέρι στην τσέπη…

Η δημόσια «δωρεάν» υγεία στοιχίζειπολύ ακριβά σήμερα στους πολίτες!

-mΤα 866 εκατ. ευρώ έφτασε η συμμετοχή σε φάρμακα

• Δαπανηρή υπόθεση η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία Νοσοκομείων

• Δεν επαρκούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

 • Απεργίες χθες στα νοσηλευτικά ιδρύματα

AKOYSTIKA GIATROS

• Μπορεί η δημόσια Υγεία στη χώρα μας να ανήκει στα λεγόμενα κοινωνικά αγαθά, ωστόσο μόνο… δωρεάν δεν είναι τελικά, αφού με βάση επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι πολίτες πληρώνουν και μάλιστα ακριβά φάρμακα και επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων, ενώ οι δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έχουν καταστεί… άπιαστο όνειρο για πολύ κόσμο!
Φυσικά, τα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της υγείας δε σταματούν εδώ. Χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί και στην Ήπειρο προχώρησαν σε απεργία με οικονομικά αιτήματα, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συνάδελφοί τους από τον ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ με θέματα που έχουν να κάνουν με τα Κέντρα Υγείας.
Με το χέρι στην τσέπη!
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2017, σε δείγμα 6.176 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας το 2017 οι Έλληνες ασφαλισμένοι πλήρωσαν 866 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή σε συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα. Αντίστοιχα, το 2016 η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων ανήλθε στα 760 εκατ. ευρώ.
Με 875 εκατ. ευρώ συμμετείχε και η φαρμακοβιομηχανία στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2017 μέσω clawback και rebate. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), πέρσι η συμμετοχή των ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας ήταν το 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Δηλαδή, από τα συνολικά 3.686 εκατ. ευρώ της δαπάνης, τα 1.945 εκατ. ευρώ είναι αυτά που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνοντας τα φάρμακα των ασφαλισμένων, τα 875 εκατ. ευρώ είναι το clawback και rebate, δηλαδή η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας και τα 866 εκατ. ευρώ είναι αυτά που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι.
Απογευματινά ιατρεία
Δαπανηρές αποδεικνύονται και οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα με το «In.gr», αφού για γιατρούς - μέλη ΔΕΠ πρέπει κανείς να καταβάλει από 72 ευρώ (καθηγητής) έως 36 ευρώ (λέκτορας), και για γιατρούς ΕΣΥ από 64 ευρώ (συντονιστής διευθυντής) έως 16 ευρώ (επιμελητής). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 καταγράφηκαν 568.744 επισκέψεις πολιτών σε απογευματινά ιατρεία δημοσίων νοσοκομείων. Περίπου οι μισές από αυτές έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Άλλη… πληγή είναι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, καθώς οι δωρεάν επισκέψεις σ’ αυτούς φαίνεται να έχουν μείνει στα χαρτιά. Αιτία το γεγονός ότι μόλις 300 γιατροί σ’ όλη τη χώρα είναι πλέον συμβεβλημένοι με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ενώ περίπου 600 ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό καλούνται να διαχειριστούν το βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων!
Αυτή η κατάσταση είναι λογικό να στρέφει τους ασφαλισμένους στην αναζήτηση ιδιωτών επαγγελματιών υγείας καταλήγοντας τελικά να πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης.
Κινητοποιήσεις…
Στο μεταξύ, τα προβλήματα δεν έχουν τέλος και για όσους υπηρετούν στον χώρο της υγείας. Χθες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προχώρησε σε εικοσιτετράωρη απεργία ζητώντας την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών απωλειών, δε γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.
Για τα Κέντρα Υγείας
Παράλληλα, για δεύτερη μέρα απήργησαν χθες τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ με αίτημα την κατάργηση της εγκυκλίου που προβλέπει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, που δεν εφημερεύουν μέχρι τις 9 το βράδυ.
Η Ομοσπονδία ζητάει επίσης την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, όπως πλήρη επιστημονική, μισθολογική και εργασιακή εξομοίωση των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τους γιατρούς του ΕΣΥ των Νοσοκομείων, αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και πλήρη λειτουργία των εργαστηρίων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κατάργηση της «εκβιαστικής και παράνομης μετατροπής» γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) σε οικογενειακούς γιατρούς, ανανέωση των συμβάσεων των Επικουρικών Ιατρών και την κάλυψη όλων των αναγκών της ΠΦΥ με αντίστοιχες ειδικότητες και την κάλυψη των Κέντρων Υγείας και εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (μισθολόγιο) και στους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Κέντρων Υγείας.