Η FRONTEX ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!

- Δυνάμεις της θα επιχειρούν και σε αλβανικό έδαφος για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος

- Διπλό κέρδος για την Ήπειρο από τη συμφωνία Ε.Ε. - Αλβανίας

FRONTEX

• Eίναι πολλά χρόνια τώρα που ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου. Αιτία η ελλιπής αστυνόμευση, αλλά και τα «τρύπια», όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, Ελληνοαλβανικά σύνορα που συχνά επιτρέπουν να «εισάγεται» από τη γειτονική χώρα η πάσης φύσεως παρανομία και εγκληματική δραστηριότητα!
Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία έχει σταθεί μέχρι στιγμής ανίκανη να βελτιώσει την κατάσταση, ενισχύοντας την επιτήρηση της περιοχής και κατ’ επέκταση το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών που κυριολεκτικά «φυλούν Θερμοπύλες».
Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα και αυτά πηγάζουν από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποφάσισε να συνεργαστεί με την Αλβανία για την επιτήρηση των συνόρων της και με τη χώρα μας που αποτελούν εξάλλου εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.! Βασικό «εργαλείο» για κάτι τέτοιο αποτελεί η Frontex. Ήδη υπογράφηκε η σχετική συμφωνία με τη συμμετοχή και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία έχει και μία πολύ σημαντική παράμετρο. Επιτρέπει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας και εντός του αλβανικού εδάφους!
Με έδρα το Δελβινάκι…
Άνδρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, γνωστού ως Frontex εδρεύουν εδώ και ένα δίμηνο περίπου στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο ακριτικό Δελβινάκι. Από εκεί πραγματοποιούν περιπολίες σε όλη την παραμεθόριο και το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους λιγοστούς κατοίκους των ακριτικών χωριών που νιώθουν πιο ασφαλείς βλέποντας να ενισχύεται η αστυνόμευση στην περιοχή.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι έχει μπει οριστικό φρένο στην «εισαγόμενη» από την Αλβανία εγκληματικότητα, όπως η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και οι ληστείες και κλοπές με δράστες αλβανούς οι οποίοι περνούν τα σύνορα, κάνουν τη «δουλειά» τους και επιστρέφουν μετά ξανά στα… πάτρια.
Θα μπαίνουν Αλβανία
Με τη νέα συμφωνία λοιπόν που υπέγραψε η Ε.Ε. με τη γειτονική χώρα, η Frontex αποκτά μία δυνατότητα που δεν είχε μέχρι σήμερα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορεί στο εξής να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ κρατών - μελών της Ε.Ε. και της Αλβανίας όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών - μελών και της Αλβανίας, η οποία δράση μπορεί να περιλαμβάνει και παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος, με την επιφύλαξη πάντα της σύμφωνης γνώμης της Αλβανίας!
Για την Ε.Ε. οι δραστηριότητες που προβλέπονται στη συμφωνία στοχεύουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «news247.gr», στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ειδικότερα της αιφνίδιας μεταβολής των μεταναστευτικών ροών αλλά και του διασυνοριακού εγκλήματος και μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα. Για κάθε επιχείρηση, πρέπει να συμφωνείται ένα σχέδιο μεταξύ της Frontex και της Αλβανίας.
Διπλό το κέρδος!
Αμφίδρομο λοιπόν προβλέπεται το κέρδος για την Ήπειρο από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Από τη μία, θωρακίζονται τα σύνορα, οπότε ενδέχεται να περιοριστούν σημαντικά οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την περιοχή μας, οι οποίοι έρχονται και κατευθύνονται ακόμα και πεζοί προς τη μεθόριο με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην Αλβανία και από κει θα φύγουν προς Δυτική Ευρώπη.
Αλλά και ο δεύτερος στόχος τη Ε.Ε., δηλαδή η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, αποτελεί πολύ σπουδαία υπόθεση για την Ήπειρο, καθώς η παρουσία της Frontex στην παραμεθόριο και η δυνατότητα παρέμβασής της και εντός της Αλβανίας αφήνει πολλές ελπίδες ότι θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η παράνομη δραστηριότητα που η γειτονική χώρα «εξάγει» στην περιοχή μας.
Η συμφωνία Ε.Ε. - Αλβανίας
Η συμφωνία διαχείρισης των συνόρων υπεγράφη στα Τίρανα από τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, προεδρευούσας χώρας της Ε.Ε., Χέρμπερτ Κικλ, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Ξαφάτζ.
Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε τα εξής: «Οι προκλήσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια δεν σταματούν στα εξωτερικά μας σύνορα. Και δεν πρέπει ούτε κι εμείς. Μια Ευρώπη που προστατεύει είναι μια Ευρώπη που εργάζεται από κοινού με χώρες εταίρους στη γειτονιά της και πέραν αυτής. Η συμφωνία με την Αλβανία, η πρώτη του είδους της με τρίτη χώρα, είναι θεμέλιος λίθος στην εξωτερική συνεργασία της Ε.Ε. για θέματα διαχείρισης των συνόρων. Ελπίζω ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία με όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Η θέσπιση νέων μέτρων για τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παράνομης διέλευσης των συνόρων. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη. Η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Αλβανία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων».