Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Άρτα εμφανίστηκε με…

ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε ευθέως και με σαφήνεια σε εκπροσώπους τοπικών Μ.Μ.Ε. για εθνικά, οικονομικά, αυτοδιοικητικά κ.ά. θέματα

- Τι είπε  σε ερώτηση του  «Π.Λ.» για Αντ. Σαμαρά, Μακεδονικό και Κυβέρνηση

MHTSOTAKHS KTHMA TSOYMANH

• Με τη φράση-διαβεβαίωση ότι «έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ήπειρο», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε χθες από την Άρτα το «στίγμα» του ως αυριανού πρωθυπουργού για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει προκειμένου η περιφέρειά μας, να αποκτήσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μονοήμερη μεν, αλλά μεστή από πολιτικές παρεμβάσεις σε τοπικό και σε γενικό επίπεδο, περιοδεία του στην Άρτα και στην Πρέβεζα έγινε δεκτός με θετικές εκδηλώσεις από τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας παράλληλα ζητήματα που πρέπει η επόμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ.- όπως όλα δείχνουν- να τα θέσει σε προτεραιότητα.
Η υπερφορολόγηση, οι περικοπές στις συντάξεις, η ανεργία, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, η ερήμωση των χωριών, ήταν μερικά από όσα τέθηκαν στον κ. Μητσοτάκη, κατά την περιοδεία του στο κέντρο της Άρτας και της Πρέβεζας.
Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ν.Δ., μέσα από 14 «καυτές» ερωτήσεις που του έθεσαν ισάριθμοι εκπρόσωποι ηπειρωτικών μέσων ενημέρωσης, έδωσε απαντήσεις για πολλά θέματα της επικαιρότητας, με έμφαση βεβαίως σε αυτά που αφορούν κατά κύριο λόγο την Ήπειρο.
Η απάντηση στον «Π.Λ.»
Μια από αυτές ήταν η ερώτηση του συνεργάτη του «Π.Λ.» Γιώργου Γιαννάκη, για την επίθεση της Κυβέρνησης στη Ν.Δ. μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι η Κυβέρνηση έδωσε το «Μακεδονικό» για να πάρει τη μη περικοπή των συντάξεων. Ο Κ. Μητσοτάκης, ήταν σαφής και καυστικός για τους σημερινούς κυβερνώντες:
«Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη αυτού του τόπου.{…}. Η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη του διαλόγου, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι η δύναμη της οπισθοδρόμησης και του διχασμού. Δεν είπαμε εμείς κουβέντες όπως «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν, Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Πιστεύουμε σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος πρέπει να είναι μετριοπαθής και κυρίως να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων».
Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ακόμη ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους πολίτες και ότι αυτά δεν έχουν ταμπέλα.
Το θέμα της Ασφάλειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόβλημα της ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, εκφράζοντας σαφή πολιτική βούληση να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης:
«Είναι αυτονόητη υποχρέωση ενός οργανωμένου κράτους απέναντι στους πολίτες. Η πρώτη υποχρέωση θα έλεγα. Η προσωπική ασφάλεια, η ασφάλεια της ζωής, αλλά και της περιουσίας των πολιτών είναι η πρώτη βασική υποχρέωση κάθε οργανωμένης πολιτείας», τόνισε για να προσθέσει «ότι έχουμε και την εμπειρία και την ικανότητα, διοικητικά και οργανωτικά, να κάνουμε την Αστυνομία να δουλέψει πολύ καλύτερα από ό,τι δουλεύει σήμερα {… }.Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για τα ζητήματα της ασφάλειας και του τρόπου αντιμετώπισης της ασφάλειας και δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».
Η αγροτική ανάπτυξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στο όραμά του για τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανταγωνιστικότητά του, που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις. «Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας ο οποίος επιβοηθείται για να μπορέσει να βρει τη θέση του στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με προϊόντα τυποποιημένα, όπου γίνεται, με ονομασία προέλευσης, που να συνδέουν τον πρωτογενή τομέα την παραγωγή και με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο τουρισμός», τόνισε.
Ιεραρχημένα έργα
Ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού της σχεδίου. «Θα ήμουν ανεύθυνος- είπε- αν ερχόμουν εδώ και σας έλεγα ότι όλα τα έργα τα οποία κατά καιρούς μπορεί να ζητούνται από την πολιτική ηγεσία, είτε από το κεντρικό κράτος, είτε από την Περιφέρεια, μπορούν να υλοποιηθούν. Έχουμε μια υποχρέωση να τα ιεραρχούμε. Και όταν τα ιεραρχούμε μπορώ να σας πω ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν τον κάμπο της Άρτας είναι στην πρώτη προτεραιότητά μας. {…} Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε. Πρέπει να σεβόμαστε τους φυσικούς πόρους και κυρίως να σεβόμαστε το νερό».
Τέλος στα κυκλώματα γάλακτος
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε και σε ερώτημα για τις εισαγωγές γάλακτος, λέγοντας πως «θα τσακίσουμε τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης γάλακτος, τα οποία σήμερα κρατούν τεχνητά χαμηλά τις τιμές του γάλακτος. Και βέβαια, οδηγούν και σε προϊόντα, τα οποία εκ των πραγμάτων πωλούνται ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είναι στην πραγματικότητα. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φέτα, η οποία να μην έχει στην σύνθεσή της, να μην παρασκευάζεται με το μείγμα γάλακτος το οποίο οι ίδιες οι προδιαγραφές της φέτας καθορίζουν». Συμπλήρωσε δε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα τη Διεπαγγελματική φέτας, για την οποία απέδωσε ανεπάρκεια στο Υπουργείο για τη μη επισημοποίησή της μέχρι σήμερα.
Η ερήμωση της Υπαίθρου
Θέση και άποψη εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης και για το μείζον- εθνικό θέμα της ερήμωσης των χωριών της Ηπείρου. Όπως είπε απαιτείται ένα πλαίσιο ορεινής πολιτικής και ήδη είναι σε επαφή με το δίκτυο των ορεινών Δήμων. «Για να μπορέσουν να αναβιώσουν- πρόσθεσε- θα πρέπει να βρούμε ένα καινούριο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην οικονομική ζωή στην Περιφέρεια, που πάλι θα βάζει σε πρώτη γραμμή την τυποποίηση, την ποιότητα των προϊόντων της ορεινής γης. Είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, είτε μιλάμε για αγροτικά προϊόντα, είτε μιλάμε κυρίως για κτηνοτροφικά προϊόντα. Θα είμαστε έτοιμοι σύντομα, μαζί με τις πρωτοβουλίες μας για τη νησιωτική Ελλάδα, να ανακοινώσουμε και ένα αντίστοιχο πλέγμα πρωτοβουλιών, που αφορούν τους ορεινούς Δήμους».
Δωδεκάμηνος τουρισμός
Στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ο κ. Μητσοτάκης περιέλαβε και τον πλούτο των βουνών και των ορεινών της όγκων, πάνω στους οποίους «μπορούμε να χτίσουμε κι ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους, 12 μήνες τον χρόνο».
«Η Ήπειρος είναι ένας προικισμένος τόπος, στον οποίο συμπυκνώνονται πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας: Τουρισμός 12 μήνες το χρόνο, ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας, πύλη εισόδου για προϊόντα τουλάχιστον προς τη Δύση, υποδομές οι οποίες -με καθυστέρηση έστω- έχουν σημαντικά βελτιωθεί. Γενίκευσα λίγο την απάντησή μου, αλλά έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ήπειρο. Και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τους κατά τόπους δήμους, μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα για την Ήπειρο», υπογράμμισε.
Στήριξη σε Καχριμάνη- Τσιρογιάννη
Από την συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι αναφορές στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι για την Περιφέρεια στηρίζει τον Αλέκο Καχριμάνη: «Στις Περιφέρειες έχουμε πει -επειδή οι Περιφέρειες είναι εργαλεία, τα οποία υλοποιούν αναπτυξιακή πολιτική- ότι θα παρέχουμε ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε, με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες γίνεται. Λοιπόν, θα ανακοινώσουμε εντός των επόμενων 10 ημερών τις οριστικές μας επιλογές για τις Περιφέρειες. Αλλά, μιας και βρίσκομαι εδώ, στην Ήπειρο, μπορώ να σας πω ότι έχω εξαιρετική γνώμη για τον Αλέκο Καχριμάνη. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος Περιφερειάρχης. Θα τον στηρίξουμε και πάλι. Όπως θα στηρίξουμε και όλους τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές».
Για τους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι άλλος ο βαθμός εμπλοκής από ότι στις Περιφέρειες, δίνοντας όμως έμμεσα στήριξη στο Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, για τον οποίο είπε ότι «φαίνεται να κάνει μια πολύ καλή δουλειά». Για το Δήμο Ιωαννιτών, που επίσης ρωτήθηκε απέφυγε να πάρει θέση, παραπέμποντας στο «όταν έρθει η ώρα».
Κατάργηση εκλογικού νόμου
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι ένα σύστημα το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα τους Δήμους σε καθεστώς ακυβερνησίας. Ευχήθηκε μάλιστα να ακυρωθεί προ των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Υποψηφιότητες για βουλευτές
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι αυτοδικαίως υποψήφιοι θα είναι οι εν ενεργεία βουλευτές. «Από εκεί και πέρα- συνέχισε- όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται και όλοι έχουν το δικαίωμα να θέλουν να λένε και να διεκδικούν μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Και θα έλεγα ότι, όσο περισσότερο «ανταγωνισμό» έχουμε για τα ψηφοδέλτιά μας, τόσο καλύτερο είναι αυτό για το κόμμα. Υπό την προϋπόθεση - το τονίζω αυτό - ότι ο ανταγωνισμός αυτός είναι κόσμιος, ότι δεν υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση και ότι δεν ξεπερνά τα όρια της καλώς εννοούμενης πολιτικής άμιλλας. Και μην ανησυχείτε, είμαστε αρκετά ενήμεροι για το τι γίνεται, για να μπορούμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε και τις συμπεριφορές, από τώρα, μέχρι που να έρθει η ώρα να ανακοινώσουμε τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».
Να ενώσουμε…
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε επίσης και τον ενωτικό ρόλο και λόγο του κόμματός του μέχρι τις εκλογές:
«Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Και θα επιμένω, από τώρα μέχρι τις εκλογές, να καταθέτω πολιτικό λόγο ο οποίος θα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα είναι μετριοπαθής, θα μιλάει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, θα δίνει ελπίδα σε μία κοινωνία η οποία είναι απογοητευμένη και αντιμετωπίζει όλους τους πολιτικούς με καχυποψία».