Στην Ήπειρο «φωτιά» από χθες οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης…

ΦΘΗΝΗ ΖΕΣΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

- Θετική η Περιφέρεια στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής αερίου σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Άρτα και Πρέβεζα, που θα ξεκινήσει το 2020 και θα αφορά οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές

- Οι Ηπειρώτες ψάχνουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης

FYSIKO AERIO

• Με την τιμή στα ύψη ξεκίνησε χθες η περίοδος για τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης. Αν και η πρώτη ημέρα ήταν «μηδενική» από πλευράς παραγγελιών, καθώς ακόμη ο καιρός είναι ζεστός, εν τούτοις θέλοντας και μη, οι καταναλωτές τις επόμενες ημέρες θα αναγκαστούν να… προσέλθουν στους πρατηριούχους για ανεφοδιασμό των δεξαμενών τους.
Στα Γιάννενα η τιμή χθες ήταν στο 1,15 ευρώ το λίτρο, που στις απομακρυσμένες περιοχές με τα σημερινά δεδομένα θα ανέβει περί το 1,25 ευρώ το λίτρο, τιμές «απαγορευτικές» για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, που αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων διαμένουν σε χωριά, έχει στραφεί στο ξύλο, ενώ στις πόλεις αρκετοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στα κλιματιστικά, στις αντλίες θερμότητες, αλλά και σε τζάκια, όσοι βέβαια διαθέτουν. Δεν είναι επίσης αμελητέος και ο αριθμός των νοικοκυριών, ιδίως στο νομό Ιω­αν­νίνων που καταφεύγουν στη λύση των καυστήρων υγραερίου, ώστε να μειώσουν το κόστος κατανάλωσης.
Στις πολυκατοικίες οι εντάσεις για τη συμμετοχή του συνόλου των ιδιοκτητών-ενοικιαστών στο κόστος κατανάλωσης πετρελαίου, θα γίνουν φέτος ακόμη πιο έντονες, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανεξόφλητων οφειλών από την προηγούμενη χρονιά.
Η επικείμενη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επιβαρύνει και τους καταναλωτές που το χρησιμοποιούν για θέρμανση, οπότε οι «χαμένοι» διευρύνονται.
Μείωση του ειδικού φόρου
Λύσεις για φθηνή ενέργεια, υπάρχουν, αλλά δεν φαίνονται εύκολες προς το παρόν: Όπως ανέφερε στον «Πρωϊνό Λόγο» ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Θανάσης Παπαδόπουλος, για να ζεσταθεί όλος ο κόσμος τον χειμώνα, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο φόρος κατανάλωσης, ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να πέσει στα 70 περίπου λεπτά το λίτρο.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ακόμη, ότι οι πρατηριούχοι έχουν συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους, το οποίο μετά βίας ανέρχεται σε 6 ευρώ ανά 200 λίτρα παραδιδόμενου πετρελαίου, γεγονός που δείχνει ότι το κόστος του καθορίζεται στις τιμές διυλιστηρίου και στους φόρους.
Φυσικό αέριο: Από το 2020!
Η δεύτερη και πλέον αποτελεσματική λύση, είναι το φυσικό αέριο: Εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχει αναπτυχθεί ένας δημόσιος διάλογος για την επέκταση του δικτύου στην Ήπειρο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο περισσότεροι Ηπειρώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια, που θα αποτελέσει «σωσίβιο» για τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες.
Χθες από την Περιφέρεια προέκυψε μια θετική εξέλιξη: Η επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου Θεόδωρου Τερζόπουλου και του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Χρηματοδοτήσεων Κωνσταντίνου Διονυσόπουλου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις για έναρξη της τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο από το 2020.
Χρηματοδότηση από Περιφέρεια
Τα δύο στελέχη της ΔΕΔΑ ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για το 5ετές πρόγραμμα που έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και για να προχωρήσει στη συνέχεια ζήτησαν τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο χρηματοδοτικό σχήμα, αίτημα που έγινε δεκτό με τις πιστώσεις να διασφαλίζονται μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια
Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε σύσκεψη που ακολούθησε με την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας– επιβεβαιώνοντας «την πάγια υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής, σε κάθε έργο που διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση της Ηπείρου σε φθηνή ενέργεια», εξέφρασε την «καταρχήν θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας στο σχεδιασμό, όπως περιλαμβάνεται στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων διανομής αερίου και αναφέρεται στις πόλεις: Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα».
Η διανομή φυσικού αερίου, θα αφορά τόσο οικιακούς, όσο τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, εφόσον φυσικά εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον.
Τέλος στην ανακοίνωση προστίθεται ότι για τα επόμενα βήματα και τη διευθέτηση τυχόν ζητημάτων που θα προκύπτουν, θα υπάρχει τακτική επικοινωνία της Διοίκησης της ΔΕΔΑ με την Περιφέρεια, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών. Μια αναφορά προφανώς που έχει να κάνει και με τις διάφορες δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται, όπως π.χ. από το Δήμο Ιωαννιτών, από τις οποίες προκαλείται σύγχυση και βγαίνουν αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές.