Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα μιλάει στον «Π.Λ.»

«ΚΑΙΝΕ» ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

- Η κρίση και οι ακολουθούμενες πολιτικές πλήττουν τους νέους επιστήμονες που μεταναστεύουν, όπως ιδιώτες και νοσοκομειακούς γιατρούς, ενώ τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα

- Κάλπες την Κυριακή στα Γιάννενα για 1.700 γιατρούς!

IATROI

• Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα ο ιατρικός κλάδος, όπως εξάλλου και γενικότερα η Υγεία, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων. Από τη μία, είναι η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Από την άλλη, τα αβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που απομυζούν το εισόδημα των ιδιωτών γιατρών, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα και για τους συναδέλφους τους που εργάζονται στα Νοσοκομεία.
Μέσα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι γιατροί όλης της χώρας προσέρχονται αυτές τις ημέρες στις κάλπες, με σκοπό να εκλέξουν νέες διοικήσεις στους κατά τόπους Συλλόγους. Στα Γιάννενα τα 1.700 περίπου μέλη του Ιατρικού Συλλόγου θα ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων οργάνων του ιστορικού σωματείου, που είναι γεγονός ότι στέκεται σταθερά στο πλευρό τους.
Με αφορμή τις αρχαιρεσίες του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού επιστημονικού συλλόγου στην Ήπειρο, μίλησε στον «Π.Λ.» η σημερινή Πρόεδρος του Ι.Σ.Ι. και εκ νέου υποψήφια Σταυρούλα Τσιάρα, η οποία σκιαγράφησε με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος σήμερα, ενώ τόνισε την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν ενεργά στον Σύλλογο και νέοι επιστήμονες.
Ήρθαν τα πάνω – κάτω!
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» με αφορμή τις επικείμενες αρχαιρεσίες, η Πρόεδρος του Ι.Σ.Ι. έκανε λόγο για έναν ιατρικό κόσμο που χειμάζεται, καθώς, όπως ανέφερε, η οικονομική κρίση και οι ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές έφεραν τα πάνω – κάτω γενικότερα στο χώρο της Υγείας.
Πρωτεύονται ρόλο μέσα στην κρίση έχουν οι νέοι επιστήμονες, που, σύμφωνα με την κ. Τσιάρα, «μη βλέποντας προοπτική να βρουν δουλειά μετά τη λήψη της ειδικότητάς τους, αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό κι αυτό είναι κακό για τη χώρα, γιατί αυτή έχει επενδύσει σ’ αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό». Όπως συμπλήρωσε, «πρωταρχική μας μέριμνα είναι να βοηθούμε τους νέους γιατρούς ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο αποτελεί καταστροφή για το σύστημα υγείας, αφού και να ορθοποδήσει η χώρα, δύσκολα θα επιστρέψουν όσοι θα έχουν φύγει».
«Σφαγή» στους ιδιώτες!
Τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα σήμερα και για τους ιδιώτες γιατρούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους εξάλλου στηρίζεται η προνοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτοί, όπως υπογράμμισε η κ. Τσιάρα, δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια μία άνευ προηγουμένου επίθεση, μία «σφαγή» όπως είπε χαρακτηριστικά, με περικοπές σε καθημερινή βάση, με νέους φόρους και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. «Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν να πληρώνουν το 70% του εισοδήματός τους είτε σε φόρους, είτε σε ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει γίνει πολύ δύσκολο πλέον ένας νέος γιατρός να διατηρήσει σήμερα σε λειτουργία το ιατρείο του.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί
Όσο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς κι εδώ δεν λείπουν τα προβλήματα, αν και είναι σε λίγο καλύτερη θέση από τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχουν τουλάχιστον ένα σταθερό εισόδημα.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Ι.Σ.Ι., «είναι επιφορτισμένοι με πολύ περισσότερη δουλειά απ’ ότι θα έπρεπε, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα τελικά για τους ίδιους τους ασθενείς στους οποίους παρέχουν τις υπηρεσίες τους». Αναφερόμενη δε στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σημείωσε πως «λειτουργούν χάρη στο πείσμα και το φιλότιμο των γιατρών, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένα. Το βλέπουμε αυτό και σε κοντινά μας Νοσοκομεία, στην Πρέβεζα, την Άρτα και τους Φιλιάτες».
…Και η Πρωτοβάθμια Υγεία
Αναφορά έκανε η κ. Τσιάρα και στην… πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Πέρασε κι αυτή από πολλές φάσεις. Είχαμε το ΙΚΑ που ήθελε μία βελτίωση, όμως εμείς το καταργήσαμε. Το κάναμε ΠΕΔΥ, μετά ΕΟΠΥΥ, τώρα έγινε ΤΟΜΥ και Κέντρο Υγείας. Καλές είναι οι μετονομασίες, αρκεί να μην είναι μόνο στα λόγια, αλλά να υπάρχει στελέχωση, να υπάρχει χώρος, οικονομικοί πόροι ώστε οι γιατροί να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους πολίτες», τόνισε με έμφαση.
Ανάγκη για νέο «αίμα»
Αυτές οι εκλογές είναι λοιπόν πολύ κρίσιμες για τον ιατρικό κόσμο και της περιοχής μας. Όπως ανέφερε η Πρόεδρός του Ι.Σ.Ι., «πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουμε ως κλάδος και να πλαισιώσουμε τα όργανά μας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο, να διεκδικήσουμε πράγματα. Κανονικά οι ιατρικοί σύλλογοι είναι οι σύμβουλοι της Πολιτείας».
Όσο για το προσωπικό της όραμα, όπως το περιέγραψε η ίδια, είναι το εξής: «Nα γαλουχηθούν νέα άτομα και σιγά – σιγά να αναλάβουν τα ηνία του Συλλόγου, να δουλέψουν για τον κλάδο, να φέρουν νέες ιδέες. Το αξίωμα δεν είναι αυτοσκοπός, βασικός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προσφορά».