Χρέη, φόροι, εισφορές και αναδουλειά «έπνιξαν» τους Μικρομεσαίους

Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ…ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ!

Η παντελής έλλειψη ρευστότητας και το «περίμενε» για κάποιες «ευνοϊκές» ρυθμίσεις που υπόσχονται οι κυβερνώντες, την έχουν γονατίσει

Ελπίζει σε μια «ανάσα» με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

EKPTOSEIS PROSFORES

• Η πολύπαθη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αυτό τον καιρό δεν μπορεί να… σηκώσει κεφάλι! Τα χρέη συσσωρεύονται, η ρευστότητα έχει παγώσει, η καταναλωτική δαπάνη έχει πέσει κατακόρυφα, τα «λουκέτα» αυξάνονται!
Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η εικόνα στα Γιάννενα, ειδικά στην άλλοτε ανθούσα παλιά αγορά Αβέρωφ και Ανεξαρτησίας, όπως και στην περιοχή της Καλούτσιανης, όπου ακόμη και σε ώρα αιχμής αν περάσει κανείς από εκεί, σε τίποτα δεν θυμίζει την ζωντάνια και την κίνηση προηγούμενων χρόνων.
«Οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, με τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν κατακλύσει την αγορά και να προσελκύουν όσους καταναλωτές έμειναν ακόμη να κάνουν κάποιες αγορές…», ανέφερε στον «Π.Λ.», Γιαννιώτης έμπορος, κάνοντας λόγο για άνισο ανταγωνισμό, ο οποίος… επιδεινώνεται, λόγω κυρίως και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία. Χρέη, φόροι και εισφορές, «πνίγουν» τους μικρομεσαίους, οι οποίοι αντί να επενδύουν στις επιχειρήσεις τους, αναζητούν τρόπους εξασφάλισης ρευστότητας, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις, περιμένοντας και τις διάφορες «ευνοϊκές» ρυθμίσεις, από τις οποίες πολλοί μένουν εκτός, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια!

Μικρή «ανάσα»
Με δεδομένο την γενικότερη κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ούτε οι περίοδοι των εκπτώσεων και των προσφορών μπορούν να σώσουν την κατάσταση, καλλιεργούν όμως την ελπίδα στους εμπόρους να αυξήσουν τον τζίρο τους, έστω και λίγες μέρες, δίνοντάς τους μια μικρή «ανάσα», για να καλύψουν κάποιες από τις πολλές «τρύπες».
Πριν τις χειμερινές εκπτώσεις που συνήθως ξεκινούν τον Ιανουάριο, θα προηγηθούν οι ενδιάμεσες, που ξεκινούν από την άλλη Πέμπτη 1 Νοεμβρίου μέχρι το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.
Την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, στις 4 Νοεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Απογοητευτικοί οι δείκτες
Την ίδια ώρα, ανυπαρξία πολιτικής που έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους σε αδιέξοδο καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής, με ερώτηση 19 βουλευτών, στους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αν και δεν λένε κάτι καινούργιο, καταγράφουν τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι, κρούοντας για μια ακόμη φορά το καμπανάκι προς την Κυβέρνηση.
Όπως υποστηρίζουν μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οικονομικοί δείκτες είναι περισσότερο από απογοητευτικοί, ειδικά όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:
- Η απαξίωση του τραπεζικού συστήματος μετά και από την τρίτη - αχρείαστη - ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η κυβερνητική ανικανότητα στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων αποστερούν τις τράπεζες από την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ καρκινοβατεί. Μπορεί η Κυβέρνηση να καυχιέται για τις επιδόσεις της στα χαρτιά, όμως η πραγματικότητα τη διαψεύδει: η απορρόφηση του ΕΠΑνΕΚ ανέρχεται σε 449.499.594 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 9,74% (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018). Μάλιστα, η φετινή απορρόφηση παρουσίασε μείωση 39% έναντι της προηγούμενης χρήσης! Τεράστια κονδύλια παραμένουν «παρκαρισμένα» και αναξιοποίητα στο ΕΤΕΑΝ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στους ενδιάμεσους φορείς χρηματοδότησης (τράπεζες, venture capital funds, κλπ).
- Η Κυβέρνηση αύξησε το 2016 τη φορολογία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 26% σε 29%. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, παρά τις ρυθμίσεις.
- Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει και καθυστερημένες ασφαλιστικές οφειλές.
- Ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης και της αδήλωτης εργασίας.
- Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% και 23% σε 24% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και των λοιπών ειδικών φόρων, που έχουν πλέον παγιωθεί, έχει επιτείνει ακόμη περισσότερο τη συσσώρευση οφειλών στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Δέκα καίρια ερωτήματα
Με το σκεπτικό αυτό, το Κίνημα Αλλαγής ζητά κυβερνητικές απαντήσεις σε 10 καίρια ερωτήματα, για να ξέρουν και οι μικρομεσαίοι πού βαδίζουν:
1. Θα μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φορολογικοί συντελεστές και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες;
2. Θα αναλάβει η Κυβέρνηση πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που αποτελούν θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και θα τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας;
3. Θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να δοθεί διέξοδος και ανάσα σε όσους μάταια προσπαθούν να αξιοποιήσουν το υπάρχον σύστημα;
4. Με ποιες ενέργειες θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση που σήμερα είναι αδύνατη;
5. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών προκειμένου να μειωθεί το κόστος του χρήματος;
6. Γιατί καθυστερεί η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν γίνονται οι πληρωμές προγραμμάτων με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία;
7. Γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού επιχειρείν;
8. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παροχή κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ειδικά για άνεργους νέους, άνεργες γυναίκες και άνεργους μεγάλης ηλικίας;
9. Σχεδιάζει η κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας;
10. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

* * *
• Συμπερασματικά, γεγονός είναι ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει αφεθεί στην τύχη της! Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, περί ελάφρυνσης των μικρομεσαίων, την ώρα που η διακυβέρνησή του εκτόξευσε τα φορολογικά βάρη, δεν ήταν αρκετές για ν’ αλλάξουν την κατάσταση, καθώς την ίδια στιγμή δεν παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του ιδιωτικού τομέα, για να συμβάλλει κι αυτός με τη σειρά του στην πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση μάλλον… βολεύεται στο να διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας έμφαση στην επιδοματική πολιτική που… ευλαβικά ακολουθεί από την αρχή της θητείας της κι έχει φτάσει σήμερα να... καυχιέται για την αύξηση των πάσης φύσεως επιδομάτων και κοινωνικών μερισμάτων στον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό.