Αυξάνεται το μαθητικό δυναμικό στα Δημοτικά, μειώνονται οι εκπαιδευτικοί

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

- Οι «μεταρρυθμίσεις» αλά ΣΥΡΙΖΑ, απορρυθμίζουν την Παιδεία

- Η υπογεννητικότητα «πλήττει» τα νηπιαγωγεία, που σε ένα χρόνο έχασαν το 6,8% του δυναμικού τους

AGIASMOS ZWSIMAIA

• Ως «σάκο του μποξ» χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ­ΝΕΛ την εκπαίδευση, καθώς οι αλλαγές στις οποίες προχωρά είναι συνεχείς, ξεσηκώνοντας εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές.
Τις προθέσεις της έδειξε με την ανάληψη της εξουσίας, όταν ο τότε Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς έσπευσε να «αποκηρύξει» την αριστεία, «άξιος» συνεχιστής του οποίου είναι ο σημερινός Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.
Οι δύο Υπουργοί- και ενδιάμεσα ο τρίτος Ν. Φίλης- κατά κοινή εκτίμηση, ανάλωσαν τις δυνάμεις τους στην «κατεδάφιση» των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακόμη και αυτών που είχαν ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σήμερα την εκπαίδευση σε τραγελαφικές καταστάσεις. Οι «μεταρρυθμίσεις» τους, οδήγησαν και οδηγούν τους τρεις βαθμούς της εκπαίδευσης σε απορρύθμιση και παρά τις διαβεβαιώσεις τους, η κατάσταση επιδεινώνεται, αντί να βελτιώνεται.
Η Κυβέρνηση, δρώντας με καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, «κλείνει το μάτι» στους μαθητές των Λυκείων- οι της Γ’ τάξης μάλιστα θα κληθούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές που φαίνεται να είναι «επί θύραις»- απαλλάσσοντάς τους από ύλη και εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Μειώνονται οι εκπαιδευτικοί
Την ίδια ώρα όμως γονείς και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διανύουν ένα «βουνό» υποχρεώσεων και προβλημάτων. Όλα αυτά είναι ευδιάκριτα στα σχολεία της Ηπείρου, καθώς ενώ το μαθητικό δυναμικό αυξάνεται, οι εκπαιδευτικοί μειώνονται, χωρίς να καλύπτονται ούτε καν οι αποχωρήσεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Αψευδής μάρτυρας είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σχολικό έτος 2016-2017, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε μείωση διδακτικού προσωπικού κατά 1,4% έναντι του προηγούμενου έτους (2177 έναντι 2207) την ώρα που οι εγγεγραμμένοι μαθητές αυξήθηκαν κατά 0,9% (σε 18.101 έναντι 17.932).
Τραγικοί είναι και οι αριθμοί στα νηπιαγωγεία. Υπήρξε μεν μείωση των εγγεγραμμένων μαθητών κατά 6,8% (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), αλλά και μείωση κατά 4,5% του διδακτικού προσωπικού (επίσης το μεγαλύτερο στην Ελλάδα). Δηλαδή ακόμη και η μείωση των νηπίων, που θα έδινε μια ανάσα στα νηπιαγωγεία στην Ήπειρο, -πολλά από τα οποία λειτουργούν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες- δεν συνέβαλε στην άμβλυνση των προβλημάτων που υπάρχουν σε αρκετές μονάδες, που όπως έχει καταγγελθεί λειτουργούν σε κτήρια «άλλων εποχών».
Αποφάσεις στο «πόδι»
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί φέτος με την απόφαση- που επίσης πάρθηκε στο «πόδι»- να εγγράφονται στα νηπιαγωγεία και νήπια, που έχει προκαλέσει περαιτέρω «ασφυξία».
Ο Κυβερνητικός αντίλογος κινείται στο γνωστό πλαίσιο: Για όλα έφταιγε το μνημόνιο και τώρα μπαίνουμε σε κατάσταση ομαλότητας. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τους κυβερνώντες: Σήμερα στοιβάζονται 23-25 μαθητές σε τμήματα, αναπληρωτές διορίστηκαν με το σταγονόμετρο, γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για βοηθήματα, μολύβια, χάρακες, μαρκαδόρους κ.α.
«Οι διορισμοί αναπληρωτών που έγιναν στις αρχές Σεπτέμβρη, ήταν πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν σήμερα, μέσα Οκτώβρη, τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με αρνητικότατες συνέπειες στην μόρφωση των παιδιών μας», τόνιζε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία ανάμεσα στα άλλα επεσήμανε τόσα τα προβλήματα στο κτηριακό, όσο και την υποβάθμιση των ολοήμερων σχολείων, σε «σχολεία φύλαξης» των μικρών μαθητών.
Εκπαιδευτικοί εκτός… τάξης!
Μια άλλη παράμετρος, που δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία και καθιστά ακόμη πιο δυσανάλογη τη σχέση μαθητών- εκπαιδευτικών, είναι οι αθρόες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλα εκτός διδασκαλίας καθήκοντα, καθεστώς που συνεχίζεται αδιατάρακτα επί της σημερινής Κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά- λόγω συνταξιοδοτήσεων – το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Πρόβλημα υπογεννητικότητας
Η μείωση των μαθητών στα νηπιαγωγεία, χτυπά «καμπάνα» για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, πολύ περισσότερο για την Ήπειρο, που κατέχει και σε αυτόν τον τομέα τη «θλιβερή» πρωτιά. Από το σχολικό έτος 2013/2014 και εντεύθεν υπάρχει συνεχής μείωση μαθητών, που δεν αντιστοιχίζεται βέβαια με την αύξηση των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία, η οποία οφείλεται και σε εγγραφές μαθητών από οικογένειες μεταναστών κλπ. Στην Ήπειρο το σχολικό έτος 2016/17 τα εγγεγραμμένα νήπια ήταν κατά 315 λιγότερα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος (4.343 έναντι 4658).
Άλλα στατιστικά στοιχεία
Τα νηπιαγωγεία στην Ήπειρο ήταν 220, τα δημοτικά σχολεία 191 (τέσσερα λιγότερα από το 2015/2016). Σε επίπεδο χώρας οι μαθητές των νηπιαγωγείων ανέρχονταν σε 151.804 και των δημοτικών σχολείων σε 645.250. Στην Ήπειρο αντιστοιχεί μόλις το 2,6% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας στα δημοτικά σχολεία.

* * *

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που όλοι εκτιμούν ότι από την Παιδεία μπορεί να προέλθει η αναγέννηση και η ανάπτυξη της χώρας, όταν η Κυβέρνηση αντί να την ενισχύσει, την αποδυναμώνει, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο. Αυτό ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για την Ήπειρο, που μέχρι και πρόσφατα συνοδευόταν από τη φήμη της «πρωτιάς στα γράμματα»…
Στη μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή μάλλον θα πρέπει να επανεξεταστούν πολλά πράγματα.