Αλβανοί αστυνομικοί εκτέλεσαν «εν ψυχρώ» 35χρονο Βορειοηπειρώτη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ!

- Στο ιστορικό χωριό Βουλιαράτες Β. Ηπείρου οι μπράβοι του Ε. Ράμα «έβαψαν» με ελληνικό αίμα τις εκδηλώσεις ανήμερα της εθνικής μας επετείου

- Με διαστρέβλωση γεγονότων επιχειρούν εκ των υστέρων οι Αλβανοί να κάνουν το «άσπρο-μαύρο»

ALBANIKH ASTYNOMIA KATSIFAS

• Η «εν ψυχρώ» δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο ιστορικό χωριό Βουλιαράτες, συγκλονίζει την ελληνική κοινή γνώμη και τον απανταχού Ελληνισμό. «Μουδιασμένη» παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, η οποία δεν μπορεί να πιστέψει πώς οι «μπράβοι» του Έντι Ράμα, «έβαψαν» με ελληνικό αίμα τις εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ».
Ορισμένοι, εντός Ελλάδος, δείχνουν να «πέφτουν από τα σύννεφα» από την εγκληματική αγριότητα των Αλβανικών αστυνομικών αρχών. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για όλους αυτούς, καθώς επί χρόνια παρακολουθούν αμέτοχοι ή και αδιάφοροι στις συνεχείς προκλήσεις των Αλβανών σε βάρος των Ελλήνων, όπως κατ’ επανάληψη έχει αποκαλύψει ο «Πρωινός Λόγος» κάνοντας λόγο για αποθράσυνσή τους.
Τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα, του νέου που διακρίνονταν για την εντιμότητά του και το υψηλό του εθνικό φρόνημα και είχε έντονη κοινωνική δράση στο χωριό του, ακολούθησαν δηλώσεις και ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης των Αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν σε πολύ ελάχιστο χρόνο, σαν «έτοιμες από καιρό». Και ενώ είχαν όλο το χρόνο και όλα τα μέσα για να τον συλλάβουν, οι αστυνομικές δυνάμεις τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, με τον 35χρονο σύμφωνα με μαρτυρίες διωκτών του, να φωνάζει «ζήτω η Ελλάδα»!
Δικαιολογίες… ΕΛ.ΑΣ.!
Αρχικά από την Αλβανική Αστυνομία είχε αναφερθεί η εκδοχή της ανταλλαγής πυροβολισμών για την τεράστια ελληνική σημαία που είχε αναρτήσει ο Κ. Κατσίφας για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Χθες βράδυ πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας με την ύψωση της ελληνικής σημαίας! Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν άγνωστο από πού προέρχονται, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για μια «επιχείρηση» της Ελληνικής πλευράς να κρατηθούν όσο το δυνατόν χαμηλοί τόνοι, ώστε να μην διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών και να χαλάσει το … κλίμα που καλλιεργούσαν Τσίπρας και Ράμα, μέσω των Κοτζιά-Μπουσάτι για την υπογραφή της πολυδιαφημισμένης συνεργασίας.
Από την ΕΛΑΣ δινόταν χθες βράδυ επίσης η πληροφορία ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αλβανική Αστυνομία, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της συμπλοκής, που οδήγησαν στο θάνατο του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει την πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει διάβημα για το περιστατικό.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του και ενημερώθηκε για όσα έγιναν στους Βουλιαράτες. Ήδη, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έχουν ξεκινήσει, μέσω της διπλωματικής οδού, οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συνδρομής προς τις αλβανικές Αρχές. Σε προφορικό επίπεδο το αίτημα για συνδρομή που διατυπώθηκε μέσω των συνδέσμων των δύο αστυνομιών δεν απαντήθηκε από την αλβανική πλευρά.
Τις έρευνες όμως ήδη έχει φροντίσει να τις προκαταλάβει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που χαρακτήρισε τρελό και εξτρεμιστή (!) τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα.
Η «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Με ανακοίνωσή της η «ΟΜΟ­ΝΟΙΑ» καταδικάζει την δολοφονική επίθεση της Αλβανικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις, παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου, οδηγήθηκαν στην εκτέλεσή του!
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας.
Ο Λ. Παππάς
Ο πρώην πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς επεσήμανε ότι πλήρωσε με τη ζωή του «την υπερβολική αγάπη που είχε για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Βόρεια Ήπειρο». Διέψευσε πληροφορίες που «ακούστηκαν» πως είχε ψυχολογικά προβλήματα ή τις αναφορές αλβανικών ΜΜΕ πως ανήκε σε ακραίες ομάδες. «Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ, εξέφρασε απλά την υπερβολική αγάπη του για το Έθνος», είπε. Διευκρίνισε ότι ο 35χρονος ήταν μεν οπλισμένος, αλλά δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν. «Αν ήθελε να το κάνει, θα το έκανε. Αντίθετα, η αλβανική αστυνομία, εν ψυχρώ τον εκτέλεσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Όλα άρχισαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κατσίφας, όπως κάθε χρόνο, ύψωσε μια ελληνική σημαία περίπου 60 τετραγωνικών στους Βουλιαράτες. Κάποια στιγμή δεν είδε τη σημαία στη θέση της και αφού λογομάχησε με αστυνομικούς, έφυγε και γύρισε οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ. Πυροβόλησε στον αέρα τρεις ή τέσσερις φορές και έφυγε να επιστρέψει για το σπίτι του. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το ανθρωποκυνηγητό έως το παλιό υδραγωγείο, όπου έπεσε νεκρός ο 35χρονος Έλληνας. Επί πολλή ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί και γινόταν «μάχη» στο βουνό, αφού στο σημείο είχε αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Αίτημα για νεκροτομή
Κατά πληροφορίες έχει κατατεθεί αίτημα από τη μητέρα του άτυχου 35χρονου, προς τις ελληνικές αρχές, μέσω της πρεσβείας στα Τίρανα, προκειμένου να οριστεί ανεξάρτητος ιατροδικαστής για τη διενέργεια νεκροτομής στη σορό, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αργυροκάστρου. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες το αίτημα της οικογένειας απορρίφθηκε, ενώ και η Εισαγγελία Αργυροκάστρου δεν δέχτηκε τη μήνυση, που υποβλήθηκε εναντίον Αλβανών αστυνομικών.
Ας σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Κυριακής περισσότεροι από 40 Αλβανοί κομάντος εισέβαλαν στο σπίτι της. Την χτύπησαν με τους υποκόπανους, ενώ άνοιξαν ντουλάπες, συρτάρια και αναποδογύρισαν κρεβάτια σε όλο του το σπίτι.
Πολιτικές διαστάσεις
Το θέμα της δολοφονίας παίρνει πολιτικές διαστάσεις με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα, να απαντά σε έντονο ύφος στην ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήριζε πράξη απαράδεκτη τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Σε μια πρώτη αντίδραση, η Αθήνα ζήτησε σε αυστηρό ύφος την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Το ΥΠΕΞ μάλιστα, εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Προκλητικός» ο Ράμα
Ο Ράμα σε προκλητικό μήνυμά του στο Twitter, αποδέχεται την εκδοχή της Αλβανικής Αστυνομίας ότι ο ομογενής ήταν εκείνος που πυροβολούσε επί 30 λεπτά τους αστυνομικούς. Συνιστά δε εμμέσως στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το θέμα μιας και επρόκειτο για έναν τρελό εξτρεμιστή, η εξουδετέρωση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να μην σκοτωθεί κάποιος αθώος. Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρει: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την Αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα»!
Αντιδράσεις κομμάτων
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. όπως και άλλων ελληνικών κομμάτων. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών Θεμάτων της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε να διευρυνθεί πλήρως η υπόθεση τονίζοντας και τα εξής: «Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας. Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας {…} Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».
Το Κίνημα Αλλαγής ζητά επίσης να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις Ράμα ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Ιωαννιτών, που τονίζει πως «προφανώς το γεγονός πως μια αστυνομική επιχείρηση έφτασε σε σημείο να αφαιρεθεί μια ζωή σημαίνει πως δεν λειτούργησαν όλα όπως θα έπρεπε και είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση».