Στην πιο παραγωγική περιοχή των Ιωαννίνων με τους 2.000 εργαζόμενους…

«ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ.

- Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΙ Λευτ. Αραμπατζής μιλάει στον «Π.Λ.» και αναφέρεται σε: • Οδική πρόσβαση σε Εγνατία και Ιόνια • Μείωση Δημοτικών τελών • Αυτοδιαχείριση με κατάργηση στο «χαράτσι» 20% της ΕΤΒΑ • Μη εγκατάσταση βιοαερίου • Μείωση ενεργειακού κόστους κ.α.

- Οι 140 επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο 1 δισ. ευρώ, ζητούν επειγόντως λύσεις!

BIPE IOANNINON

• Μπορεί γενικότερα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης να περνάει πολύ δύσκολες μέρες και οι όποιες επενδύσεις στη χώρα μας να γίνονται με το… σταγονόμετρο, ωστόσο, είναι πλέον τοις πάσι γνωστό ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.
Βέβαια για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης, καθώς και να καταργηθούν αναχρονιστικά μέτρα που σήμερα πλήττουν ανεπανόρθωτα τις λειτουργούσες επιχειρήσεις.
Στην περιοχή μας η εικόνα σήμερα της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, στην οποία λειτουργούν 140 επιχειρήσεις και απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι, μπορεί να δώσει το… έναυσμα για προβληματισμό τόσο των τοπικών φορέων, όσο και της Πολιτείας γενικότερα και να σκύψουν πάνω στα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζει η πιο παραγωγική περιοχή, έτσι ώστε να δοθούν επειγόντως λύσεις!
Την υπάρχουσα κατάσταση περιέγραψε, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πολύ δραστήριος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ) κ. Λευτέρης Χ. Αρα­μπατζής, ο οποίος μάλιστα χθες συναντήθηκε και ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Γιάννη Μήτση.
«Σημείο πλούτου»
Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΒΙΠΕ, σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων, εκεί όπου λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής. «Σημείο δημιουργίας πλούτου», χαρακτήρισε την ΒΙΠΕ ο Πρόεδρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων Λευτ. Αραμπατζής, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1 δισεκ. ευρώ!
Πολλά τα προβλήματα
Ωστόσο, τα προβλήματα που ανακύπτουν και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις εκεί επιχειρήσεις είναι πολλά, αρκετά από τα οποία μετρούν χρόνια, και ζητούν επειγόντως λύσεις. Μεταξύ των μείζονων θεμάτων που έθεσε μέσω του «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΙ είναι:
- Η άμεση μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουν στο Δήμο Ζίτσας. Ας σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος έχει υποσχεθεί ότι τέλος του χρόνου θα μειωθούν και θα επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2016, μένει όμως αυτό να φανεί και στην πράξη.
- Το γεγονός ότι η ΒΙΠΕ δεν συνδέθηκε με τους δυο συγχρόνους αυτοκινητόδρομους (Ιόνια και Εγνατία Οδό), θέμα που τέθηκε και στον Υπουργό Αλ. Χαρίτση. Όπως ανέφερε ο κ. Αραμπατζής η ΒΙΠΕ είναι αποκομμένη, αφού η κάθε νταλίκα που βγαίνει από τους αυτοκινητόδρομους, θα πρέπει να κάνει ολόκληρο… ταξίδι για να φτάσει στον τελικό προορισμό της. Ας σημειωθεί ότι τελευταία έχει επιτακτικά τεθεί από διάφορους φορείς το αίτημα για δημιουργία κόμβου της Εγνατίας στον Δρίσκο, που θα εξυπηρετούσε, μεταξύ άλλων και την ΒΙΠΕ.
- Κορεσμός Ηλεκτρικού δικτύου για net metering, δηλαδή ιδιοπαραγωγή ηλεκτρισμού. Απαιτείται λοιπόν κι άλλος υποσταθμός για να μπορέσουν να κάνουν οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, έτσι ώστε να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
- «Βιώσιμη Ανάπτυξη» ΒΙ.ΠΕ. και επιχειρήσεων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ήπια όχληση που αυτό υπαγορεύει. Λένε ΟΧΙ στο Βιοαέριο και στην υψηλή όχληση που προκαλούν τεράστιες ασύμβατες με την Ήπειρο μονάδες!
- Δημιουργία Διοικητικού Κέντρου για υποδοχή – προβολή σε επενδυτές και άλλους…
Αδικαιολόγητο «χαράτσι»!
Σ’ ένα θέμα που επέμεινε ο κ. Αραμπατζής, είναι στο αδικαιολόγητο «χαράτσωμα» που υφίστανται οι επιχειρήσεις από την ΕΤΒΑ. Το παράλογο που σήμερα συμβαίνει είναι ότι ενώ πληρώνουν όλα τα έξοδα που η ίδια η ΕΤΒΑ επιλέγει να κάνει, όπως υπαλλήλους, φύλαξη κ.α., υποχρεώνονται να καταβάλλουν και ένα 20% «καπέλο» ως αμοιβή διαχειριστή προς την ΕΤΒΑ!
Αυτό προβλέπεται σε Νόμο που διέπει τη λειτουργία των ΒΙΠΕ, είναι δηλαδή θεσμοθετημένο (!) και ο ΣΕΒΙΠΙ ζητά την κατάργηση του εν λόγω άρθρου, καθώς – ομολογουμένως – πρόκειται για μια παράλογη απαίτηση.
Με τον Ι. Μήτση
Έναν κύκλο επαφών, με αντικείμενο το «παρών» και το μέλλον της Βιομηχανικής Περιοχής του Νομού μας, άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, με τη Διοίκηση του ΣΕΒΙΠΙ και συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρό του Λευτ. Αραμπατζή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου οι δυο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα των πολύ υψηλών χρεώσεων των Ανταποδοτικών Τελών στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Ο κ. Αραμπατζής ενημέρωσε τον κ. Μήτση για το αίτημα των εκπροσώπων των ΒΙΠΕ από ολόκληρη τη χώρα, να αλλάξει ο νόμος 3982/2011 που προβλέπει τη διαχείριση των ΒΙΠΕ από την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, καθώς και για την προετοιμασία νομοθετικής πρότασης σε σχέση με το καθεστώς αυτοδιαχείρισης των ΒΙΠΕ που είναι θεσμοθετημένο μεν, αλλά που μόνο δύο ΒΙΠΕ στη χώρα, έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα.