Παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων στοχεύοντας στην ψήφο τους

ΑΙΣΧΡΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν μετατρέψει σε επικοινωνιακό σώου την ανάγκη επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών: Aν δεν γίνουν περικοπές, θα λένε «κερδίσαμε τη μάχη», αν όχι… παλέψαμε αλλά μας ενέπαιξαν οι… κακοί δανειστές!

SYNTAKSIOYXOI PAGKAKI

Με την αγωνία των συνταξιούχων παίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εδώ και αρκετό καιρό, σε μια οφθαλμοφανή «επιχείρηση» να υφαρπάξει την ψήφο τους.
Αν και είναι αυτή που συμφώνησε και ψήφισε τις επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, αν και είναι αυτή που σχεδίασε τη… μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου», τώρα και μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πλήρη κατάρρευση, αναζητά «σανίδα σωτηρίας», υποσχόμενη αναστολή μειώσεων των συντάξεων.
Στην πραγματικότητα έχει στήσει ένα αισχρό επικοινωνιακά «παιχνίδι» σε βάρος των συνταξιούχων, εμφανιζόμενη ότι δήθεν δίνει σκληρή «μάχη» με τους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους για τη διάσωση των συντάξεων.
«Μονά-ζυγά» δικά τους!
Αν μεν τελικά καταφέρει και τους πείσει να δώσουν μια μικρή αναστολή στις μειώσεις, θα μπορεί προεκλογικά να επαίρεται ότι κέρδισε μια πολύ… σκληρή μάχη, αναζητώντας φυσικά την επιβράβευση των συνταξιούχων. Αν δεν τα καταφέρει, θα επαναλάβει το γνωστό κλισέ Τσίπρα: Εμείς όλο αυτό τον καιρό δώσαμε μάχες και σκληρό αγώνα, αλλά οι κακοί οι δανειστές, μας βάζουν… τρικλοποδιές.
«Μονά - ζυγά δικά μας», δηλαδή κατά τη λογική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο που οι αντοχές του κόσμου και ειδικά των συνταξιούχων, που έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, συμπαρασύροντας και τις οικογένειες των παιδιών τους- πολλές από τις οποίες συντηρούνταν από τις συντάξεις των γονέων- έχουν πια εξαντληθεί.
Ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν αρκετός, αλλά και επώδυνος, για να διαπιστωθούν όλες οι επικοινωνιακές «φούσκες» του κ. Τσίπρα και του κυβερνητικού συνεταίρου του κ. Π. Καμμένου.
Άλλωστε είναι πρωτοφανές και σε καμιά άλλη χώρα μέχρι σήμερα δεν έχουν συνταχθεί δύο προϋπολογισμοί: Ένας με κομμένες συντάξεις και ένας με τις σημερινές συντάξεις.
Διστακτικός ο Μοσκοβισί
Χθες ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί (αν και εσχάτως φίλος του κ. Τσίπρα) προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Η Επιτροπή, όπως είπε, θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019. Τοποθέτηση που μάλλον προκάλεσε αμηχανία στην Ελληνική Κυβέρνηση, που τώρα περιμένει την ερχόμενη Πέμπτη, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ. Στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει και τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.
Συστάσεις από Ε.Ε.
Με δεδομένο το μπαράζ παροχών που ανακοινώνει συνεχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν τόσο για τις συντάξεις, όσο και για το «πακέτο» που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ευρωπαϊκές πηγές συνιστούν στην κυβέρνηση να μη βιάζεται, γιατί οι τεχνοκράτες των δανειστών διαπίστωσαν φορολογική κόπωση με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο και θέλουν να πάρουν στα χέρια τους και τα οριστικά στοιχεία του Οκτωβρίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, διαβλέποντας ότι είναι πολύ πιθανό, το «σενάριο» της αναστολής των συντάξεων να μη βγει, πιέζει ώστε να λυθεί το θέμα στις 19 Νοεμβρίου, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή δύο ημέρες αργότερα. Το Οικονομικό Επιτελείο, ο Υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλαδή, επιδιώκει πάση θυσία ώστε το θέμα να τεθεί στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, κάτι που θα διευκολύνει τον επικοινωνιακό του χειρισμό, οποιαδήποτε και αν είναι η τελική απόφαση, στο πλαίσιο που προαναφέραμε.
Στο ΔΝΤ η «μπάλα»
Το «μαρτύριο» των συνταξιούχων έχει και ευρωπαϊκή χροιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις Τσίπρα και μη θέλοντας να ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ελλάδα, δείχνει θετική στη μη περικοπή των συντάξεων. Εκφράζει όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να αποδώσουν τα αντίμετρα που επικαλείται η Κυβέρνηση και με τους μεν και με τους δε, να «δείχνουν» ως υπεύθυνο για τυχόν αρνητική εξέλιξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στη μείωση των συντάξεων το 2019, όπως ακριβώς τις νομοθέτησε και τις ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ­ΝΕΛ.
* * *

Ο τρόπος που εξελίσσονται οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις κρατούν καθηλωμένους τους συνταξιούχους, που εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσουν άλλους μηχανισμούς διεκδικήσεων, την ώρα μάλιστα που ακόμη και αποφάσεις των δικαστηρίων φαίνεται να μην υλοποιούνται από τη σημερινή Κυβέρνηση που επικαλείται τα στενά «δημοσιονομικά περιθώρια».
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τις τελικές αποφάσεις, αλλά και για τις κάλπες. Και είναι σίγουρα ότι στην πορεία προς τις εκλογές οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα «αγαπήσουν» υπερβολικά τους συνταξιούχους, που τους οδήγησαν κατά τα άλλα στην εξαθλίωση με το νόμο Κατρούγκαλου.