Ράγισαν και οι πέτρες χθες στην κηδεία του Κων. Κατσίφα στους Βουλιαράτες

ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΙΑ Β. ΗΠΕΙΡΟ!

- Επανέφερε στο προσκήνιο την ιστορική αλήθεια με την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής σημαίας

- Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση, η ανθελληνική στάση του Αλβανικού κατεστημένου - Κλίμα εκφοβισμού και συλλήψεις χθες βράδυ στα Μειονοτικά χωριά

KHDEIA KATSIFA

• Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, από χθες το απόγευμα και μετά από ένα απάνθρωπο δεκαήμερο «κρυφτούλι» των Αλ­βανών για την παράδοση της σορού του, αναπαύεται στο κοιμητήριο του χωριού του, στους Βουλιαράτες!
Είτε το θέλουν ορισμένοι, είτε όχι, η εν ψυχρώ δολοφονία του από την επίλεκτη δύναμη της Αλβανικής Αστυνομίας, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου και με αφορμή μάλιστα αυτή, θα φορτίζει ακόμη περισσότερο στο μέλλον τη συγκεκριμένη ημέρα στους Βουλιαράτες, εκεί όπου βρίσκεται το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών.
Η παράνομη οπλοκατοχή του Κ. Κατσίφα και οι προκλήσεις σε βάρος του από την Αλβανική Αστυνομία, θα είναι μια μικρή «υποπαράγραφος» στην ιστορία, η οποία θα τον κατατάξει στα πρόσωπα «σύμβολα» του Βορειοηπειρωτικού χώρου. Του γενναίου Βορειοηπειρώτη που αγαπούσε την Ορθοδοξία- η οποία στην Ελλάδα της Δημοκρατίας καθυβρίζεται ακόμη και από πολιτικούς- και τιμούσε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, την Ελληνική σημαία, αυτή που κάποιοι «έλληνες» την καίνε στην Ελλάδα. Στο κάτω- κάτω, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά τήρησε τον όρκο του που έδωσε υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Ορκίζομαι «Να υπερασπίζω με πίστην και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τας Σημαίας».
Η μετά θάνατον προσφορά του Κωνσταντίνου Κατσίφα είναι τεράστια και ανεκτίμητη: Αφύπνισε τους συμπατριώτες του Βορειοηπειρώτες για το καθήκον τους έναντι της πατρίδας τους. Αφύπνισε όμως τις υπνωτισμένες Ελληνικές συνειδήσεις για τους ομογενείς μας και τις πιέσεις που με την πρώτη αφορμή δέχονται από το Αλβανικό κατεστημένο. Αποτέλεσε ένα ακόμη ερέθισμα για τις ευρωπαϊκές χώρες για να αντιληφθούν το πώς μεταφράζεται στην πράξη από την Αλβανική Κυβέρνηση ο σεβασμός στα δικαιώματα των Μειονοτήτων.
Η δολοφονία του, απέδειξε για μια ακόμη φορά την κατώτερη των περιστάσεων Ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία από την πρώτη στιγμή αντί να ζητήσει επιτακτικά άμεση διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη, παρέμεινε μέχρι και χθες θεατής, επιχειρώντας μάλιστα να σπιλώσει τον Κ. Κατσίφα.
Το παράπονο της μάνας του 35χρονου για την αδιαφορία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για μια λέξη συμπόνιας που θα της έδινε κουράγιο, τα λέει όλα. Mετά την κατακραυγή χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη δολοφονία «δυσάρεστο γεγονός».
Η κηδεία
Πάνδημα και ταυτόχρονα μέσα σε χρώμα και άρωμα ελληνορθόδοξο έγινε η κηδεία του, με έξοδα του δήμου Δρόπολης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, με τη συμμετοχή ιερέων της Εκκλησίας της Αλβανίας, παρόντων και κληρικών από την Ελλάδα. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στο ναό αγίου Αθανασίου Βουλιαριτών, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο. Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, ενώ μοιρολόγι τραγούδησε πάνω από τον τάφο του, όπως ζήτησε η μητέρα του, ο γνωστός ερμηνευτής Σάββας Σάάτρας. Θρηνητική ήταν η ατμόσφαιρα, αφού οι γονείς του, οι αδελφές του, οι συγγενείς του και οι συγχωριανοί του, αλλά και οι πολυπληθείς Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στο νεκρό, δεν έκρυβαν τον πόνο τους, ενώ πολλά αναπάντητα "γιατί" και "πως" πλανιόταν στον αέρα. Μάλιστα η μητέρα του ξέσπασε σε λυγμούς με σπαρακτικά λόγια, επαναφέροντας θύμισες από την τραγική ημέρα της απώλειάς του.
Ήταν ο παλμός της καθάριας καρδιάς της, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους. Ακούστηκε πολλές φορές ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, και την ώρα, που σκεπαζόταν το φέρετρο, αλλά και συνθήματα όπως "Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς", "αθάνατος", κ. ά, καθώς και επιφωνήματα υπέρ της Βορείου Ηπείρου, όπως και το "Χριστός Ανέστη" την ώρα, που η σορός τους κατέρχονταν στον τάφο. Μετά την ταφή ακολούθησε ειρηνική πορεία στους δρόμους του χωριού.
«Έφυγε με το κεφάλι ψηλά»
Στους επικήδειους λόγους του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτριος Κουρεμένος, ο πρόεδρος του συλλόγου Άγιος Αθανάσιος, η Ελένη Δήμου, ο γαμπρός του Βαγγέλης Σακελλαράκης τόνισαν ότι "έφυγε, όπως ακριβώς έζησε, με το κεφάλι ψηλά. Δε λύγισε μπροστά σε κανέναν. Δεν δείλιασε, αν και εμείς τον αφήσαμε μόνο". Και πρόσθεσαν: "Δεν τον τρώει το χώμα". Ακόμη τον χαρακτήρισαν "νέο ήρωα" και "καλό παιδί, με όλα τα γράμματα κεφαλαία", διευκρινίζοντας ότι "ούτε ψυχοπαθής ούτε τρομοκράτης ήταν, αλλά ένας άνθρωπος, που αγαπούσε και βοηθούσε τον τόπο του". Ο γαμπρός του Βαγγέλης Σακελλαράκης επεσήμανε ότι "τάφηκε την ημέρα των Ταξιαρχών, που τόσο τους ευλαβούνταν".
Αυστηροί έλεγχοι
Να σημειωθεί ότι αυστηροί έλεγχοι σε όσους πήγαν στους Βουλιαράτες για την κηδεία Κων/νου Κατσίφα, έγιναν και στα ελληνικά και στα αλβανικά σύνορα. Ήταν σε επιφυλακή και η ελληνική Αστυνομία, η οποία διενεργούσε ελέγχους σε λεωφορεία και αυτοκίνητα, που μετέβαιναν στην Αλβανία. Ειδικά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είχαν στηθεί μπλόκα, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έγιναν αντίστοιχες έρευνες από τις αλβανικές αρχές. Είχαν επιστρατευτεί περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούσαν από μακριά την κηδεία.
Η επιθυμία του
Ο αείμνηστος Κων/νος Κατσίφας είχε την ελπίδα πως θα μπορέσει να δώσει σάρκα και οστά σ' ένα όραμά του σταθερό. Να ανακαινιστεί εκ βάθρων ο κεντρικός ναός του αγίου Αθανασίου Βουλιαριτών.
Η οικογένειά του, συναισθανόμενη την ευθύνη της απέναντι στην επιθυμία του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου ο στόχος του Κωνσταντίνου Κατσίφα να πραγματοποιηθεί έστω και μετά το θάνατό του.
Έγιναν συλλήψεις
Μετά το τέλος της κηδείας, η Αλβανική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων που είχαν μεταβεί στους Βουλιαράτες για την κηδεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος- που οδηγήθηκε στο Αργυρόκαστρο- στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δημοτικός σύμβουλος από την Ηλιούπολη, ένας νεαρός που φορούσε μπλούζα που εικόνιζε άρμα μάχης και ένας άλλος νεαρός που στις αποσκευές του είχε μια μεγάλη ελληνική σημαία.
Η. Μ.