Ο ΚΟΜΒΟΣ ΔΡΙΣΚΟΥ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

Ευρεία σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου

• Τονίστηκε ομόφωνα η αναγκαιότητα του έργου για όλο το ΒΔ Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, τους Δήμους Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου αλλά και για τις μετακινήσεις προς Αλβανία

Μεγάλο «αγκάθι» η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στην Εγνατία Οδό…

SYSKEPSH KOMBOS DRISKOY

• Χαρακτήρα «εκστρατείας» με τη συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, του τουρισμού, αλλά και του τεχνικού κόσμου της περιοχής μας προσλαμβάνει η διεκδίκηση της κατασκευής κόμβου στην Εγνατία Οδό που θα διευκολύνει την πρόσβαση σ’ αυτήν όλου του Βορειοδυτικού Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αρκετών τοπικών Δήμων, ενώ θα εξυπηρετεί και την κίνηση προς Αλβανία!
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν για την ανάγκη υλοποίησης ενός έργου που θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εξαρχής και να παραδοθεί μαζί με τον αυτοκινητόδρομο. Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης παρουσίασε μάλιστα δύο εναλλακτικές λύσεις, μία προσωρινή και μία οριστική για το επίμαχο έργο, με τους εκπροσώπους των φορέων να συμφωνούν ότι ο κόμβος Δρίσκου είναι η καλύτερη λύση.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Υπάρχει ο παράγοντας ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει εκχωρηθεί η Εγνατία και δύσκολα το Ταμείο θα συναινέσει στην κατασκευή ενός ακόμη κόμβου στον άξονα, αφού αυτός είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα των τοπικών σταθμών διοδίων, κυρίως αυτού στο Δροσοχώρι!
Εμπόδιο το ΤΑΙΠΕΔ!
Βαριά πέφτει η… σκιά του ΤΑΙΠΕΔ στην προσπάθεια για την κατασκευή ενός δεύτερου κόμβου στην Εγνατία Οδό. Αυτό προκύπτει από απάντηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία δεν έστειλε εκπρόσωπο στη χθεσινή σύσκεψη, αλλά επανέλαβε το από 1.8.2016 έγγραφό της προς την Περιφέρεια, στο οποίο αναφέρει καταρχήν πως είναι πρόθυμη να διευκολύνει τις Υπηρεσίες της στην εκπόνηση των προμελετών για ημικόμβους σε Δρίσκο – Περιστέρι.
Παρόλα αυτά, η εταιρία προσθέτει πως «με την 623/5/03.6.2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ‘Εγνατία Οδός Α.Ε.’ είχε συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη τεχνικών οδηγιών, παρακολούθησης και ελέγχου των μελετών σκοπιμότητας κατασκευής νέων κόμβων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με την παραπάνω επιτροπή, η κατασκευή των εν λόγω κόμβων δεν θεωρήθηκε σκόπιμη. Σήμερα θεωρούμε, με δεδομένο ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι υπό παραχώρηση, οποιαδήποτε μεταβολή των δεδομένων της οδού τα οποία είχαν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ (υφιστάμενη κατάσταση) είναι δύσκολο να επιτευχθεί».
Δύο εναλλακτικές
Πάντως, η Περιφέρεια δεν έχει παραιτηθεί από το ζήτημα της κατασκευής ενός ακόμη κόμβου στην Εγνατία. Όπως έκανε γνωστό χθες στους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη ο Αλ. Καχριμάνης, η Περιφέρεια έχει κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις, εκπονώντας προκαταρκτικές μελέτες. Σε πρώτο, μεταβατικό, στάδιο μελέτη για τη βελτίωση του υπάρχοντος τμήματος της Εθνικής Οδού στη Μπαλντούμα που καταλήγει στον κόμβο Ζαγορίου - Τζουμέρκων και σε δεύτερο, που θα είναι και η οριστική λύση, εφόσον φυσικά το επιτρέψει το ΤΑΙΠΕΔ, μελέτη για την κατασκευή του κόμβου στον Δρίσκο.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «όταν έγινε η Εγνατία Οδός υπήρχαν δυσκολίες, δεν είχαμε τεχνογνωσία. Αν δεν είχε γίνει η «Εγνατία οδός ΑΕ», με την τεχνογνωσία που είχε το δημόσιο, δε θα γινόταν έργο. Αν δει κάποιος πόσοι κόμβοι και ημικόμβοι έγιναν στα Γρεβενά, θα καταλάβει ότι εμείς εδώ ήμασταν πάντα οι… λιτοί Ηπειρώτες».
Προχωρώντας στο θέμα της σύσκεψης ο Αλ. Καχριμάνης σημείωσε: «Θεωρήσαμε σωστό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, να εξετάσουμε τους κόμβους. Έχουμε εκπονήσει προμελέτη για την έξοδο στην περιοχή Περιστερίου, όπως και για την περιοχή του Δρίσκου, μετά την ομώνυμη σήραγγα. Δυστυχώς, από το 2016 και μετά υπάρχουν έγγραφά μας στα οποία αναφέρουν ότι θα μας βοηθήσουν για τις προμελέτες, αλλά λόγω ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να μας δώσουν αδειοδοτήσεις».
Άλλες τοποθετήσεις
• Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος τόνισε πως «τα Γιάννενα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη που διατρέχει η Εγνατία και έχει… μισό κόμβο. Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να πιέσουμε για τον κόμβο Δρίσκου. Όλοι οι φορείς έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητά του όπως και του κόμβου Αγ. Νικολάου στην Τύρια».
• Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ι. Λυκοτραφίτης έκανε σύντομη αναφορά στην πρόταση που είχε κατατεθεί εκ μέρους του για κατασκευή κόμβου στην είσοδο της σήραγγας του Δρίσκου, δηλαδή εντός Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο κοστοβόρα σε σχέση με την κατασκευή κόμβου στην έξοδο του Δρίσκου (γέφυρα Αράχθου).
• Ο πρ. Δήμαρχος Περάματος και πρ. Βουλευτής Μιχάλης Κασσής τόνισε την ανάγκη να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα αυτό που, όπως είπε, ταλανίζει από το 2006 το ΒΔ τμήμα του Λεκανοπεδίου και αυτή δεν είναι άλλη από την κατασκευή κόμβου στον Δρίσκο, ο οποίος θα δώσει ανάσα σε μία πολύ μεγάλη περιοχή. Επισήμανε δε ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση και χρηματοδότηση.
• Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος επισήμανε ότι όντως ο κόμβος του Δρίσκου είναι απαραίτητος, υπενθύμισε όμως ότι τα δεδομένα με το πέρασμα της Εγνατίας Οδού στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν αλλάξει. «Δεν είναι αποτρεπτική η παραχώρηση της Εγνατίας στο ΤΑΙΠΕΔ για να γίνει το έργο, πρέπει όμως να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να προσπεράσουμε το Ταμείο. Καλύτερη διαδρομή για την πόλη μας από αυτή του Δρίσκου προς Πέραμα δεν υπάρχει και σήμερα τη χάνει πολύς κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
• Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα της κατασκευής ενός νέου κόμβου στην Εγνατία, τονίζοντας πως «πρέπει να την αναδείξουμε όλοι μαζί». Υπενθύμισε δε ότι η ΠΕΔ έχει συζητήσει το θέμα και τεκμηρίωσε την ανάγκη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.
• Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως «υπάρχουν ευθύνες που δε διεκδικήθηκε όταν έπρεπε ο κόμβος. Το Λεκανοπέδιο μορφολογικά και πληθυσμιακά δικαιολογεί και μία δεύτερη είσοδο στην Εγνατία». Πρότεινε δε πριν τη συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ να γίνει και μία νομική διερεύνηση του θέματος ώστε να προσέλθει καλά προετοιμασμένη η εδώ πλευρά.
• Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου χαρακτήρισε διεκδικήσιμο τον κόμβο Δρίσκου, ο οποίος αφορά και τον Δήμο του, αφού ο υπάρχων κόμβος Ζαγορίου έχει ως συνέχεια ένα βελτιωμένο δρόμο που φτάνει ως τους Μηλιωτάδες, αλλά από κει και πέρα υπάρχει το… χάος!
Καταληκτικά, συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί συνάντηση με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα προώθησης του έργου κατασκευής κόμβου στην περιοχή Δρίσκου, με βάση πάντα τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές.
Άλλες παρουσίες
Στη χθεσινή σύσκεψη παραβρέθηκαν, εκτός από τους παραπάνω και οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων Κώστας Μπασιούκας και Γιώργος Ζάψας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ντέτσικας, ο Πρόεδρος Κώστας Βλάχος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, ο προϊστάμενος του Κρατικού Αερολιμένα Ιωαννίνων Βασίλης Μητσιμάρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Ελ. Αραμπατζής, ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ Άλκης Λάνταβος, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων η Οικονομική Επόπτης Βασιλική Παππά, εκ μέρους των Ξενοδόχων Ζαγορίου η κ. Κλεονίκη Φερεντίνου, εκ μέρους του βουλευτή Χρ. Μαντά ο συνεργάτης του στο Πολιτικό Γραφείο κ. Νικολόπουλος κ.α.