«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣ» ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!

- Την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας επισημαίνει η «Ομόνοια»

KATSIFA KHDEIA2

«Καζάνι που βράζει» είναι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, από αστυνομικούς της γείτονος, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και όλα βέβαια όσα ακολούθησαν τις επόμενες μέρες.
Η απαράδεκτη καθυστέρηση παράδοσης της σορού του άτυχου νεαρού στην οικογένειά του, οι προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού ανήμερα της κηδείας, αλλά και η απαράδεκτη απόφαση του Αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών να κηρύξει «ανεπιθύμητους» 52 Έλλ­ηνες, όπως και την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, είναι κινήσεις που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το κλίμα φιλίας και συνεργασίας που θέλει να αναπτύξει, όπως λέει, ο Έντι Ράμα με τη χώρα μας! Αυτό που επιτυγχάνουν είναι να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δυο χωρών και να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να γεφυρωθούν οι χρόνιες διαφωνίες που υπάρχουν, έτσι ώστε και η Αλβανία να μπορέσει ν’ ανοίξει την πόρτα της Ε.Ε., που διακαώς επιθυμεί!
Σε βάρος της μειονότητας!
Η δολοφονία του Κ. Κατσίφα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η καταπίεση και ο εκφοβισμός που υφίστανται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στις πατρογονικές τους εστίες από το καθεστώς Ράμα δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς είναι το τελευταίο θλιβερό περιστατικό με την απώλεια ενός νέου ανθρώπου που, δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά διεθνοποίησε την απροκάλυπτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αλβανική Κυβέρνηση. Κι αυτό συνέβη με την έκταση που πήρε το θέμα στα πανελλαδικής εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης με εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις, αλλά και με τη συμπαράσταση πολιτών απ’ ολόκληρη τη Ελλάδα, είτε με την φυσική παρουσία τους στην κηδεία, είτε με μηνύματα προς την οικογένεια.
Τα «παιχνίδια βίας» σε βάρος των Βορειοηπειρωτών από το αλβανικό καθεστώς, για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα, είναι πολλά και διαχρονικά.
Μια από τις πιο σοβαρές προσπάθειες εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία, είναι αναμφισβήτητα η δημογραφική αλλοίωση του χώρου της Βορείου Ηπείρου, με την μέθοδο υφαρπαγής ελληνικών ιδιοκτησιών. Συχνές είναι όμως και οι καταγγελίες για καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών, για πολιτιστική αλλοίωση, για προσβολή εθνικών συμβόλων, για τρομοκράτηση Ελλήνων μειονοτικών κ.α.
Η «Ομόνοια»
«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας και η καθοδηγούμενη αντιμετώπιση της διάχυσης στην κοινή γνώμη της υπόθεσης, χαρακτηρίζονται από ανθελληνικό περιεχόμενο και αποτελούν τη συνέχεια της ρητορικής και ψυχολογικής πίεσης εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα που εξήλθαν από το έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» που συνήλθε το Σάββατο στους Αγίους Σαράντα.
«…Δυστυχώς με συγκεκριμένες δηλώσεις και ενέργειες συνεχίζεται να συντηρείται ατμόσφαιρα εχθρότητας που προφανώς κατά πρώτο επηρεάζει το βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελεί άμεση πίεση εις βάρος της. Ούτε λίγο – ούτε πολύ εμμέσως επιδιώκουν και πάλι να κτίσουν τοίχους, αυτή τη φορά νοητά συρματοπλέγματα περιορισμού και ελέγχου της ελεύθερης και κατοχυρωμένης σχέσης της ΕΕΜ με τον Εθνικό της κορμό».
Εντείνεται η ανησυχία
Το Γενικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» διαπιστώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα καθόλα έντονο κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πράγμα το οποίο εντείνει την ανησυχία για το άμεσο και απώτερο μέλλον.
Παράλληλα, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη συσπείρωση γύρω απ’ την Οργάνωση και την πολιτική της έκφραση δια του ΚΕΑΔ ως ένα ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης που δυστυχώς διαβλέπει ότι θα συνεχιστεί εις βάρος της. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάνει γνωστό ότι ξεκινά άμεσα συναντήσεις σε όλα τα χωριά και τις πόλεις όπου οι Τ. Ο. της «Ομόνοιας» θα έχουν την ευκαιρία πρακτικά να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση για ανοίγματα και ενότητα.
Διάλογος, υπό υγιή βάση
Και καταλήγοντας η «Ομόνοια» σημειώνει μεταξύ άλλων: «διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας και Ελλάδας για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και χωρών πρέπει να τεθεί υπό πιο υγιή βάση και με ουσιαστική παράμετρο αυτή της διασφάλισης της ακεραιότητας της ΕΕΜ, την ασφάλεια των μελών της και την εγγύηση της απρόσκοπτης ανάπτυξής της και διαιώνισης της παρουσίας της. Η ΕΕΜ έχει ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης υποστήριξης ώστε να καταφέρει να επιβιώσει τόσο στο κλίμα πιέσεων που διαμορφώνεται γύρω απ’ αυτή, όσο και στις συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής δυσπραγίας που υφίστανται…».
«Τίτλος τιμής»!
Και μπορεί η Κυβέρνηση Ράμα να θέλησε να κάνει μια «επίδειξη ισχύος» προς τη χώρα μας, κηρύσσοντας Έλληνες πολίτες «ανεπιθύμητους», επειδή συμμετείχαν στην κηδεία, όμως αυτό που επιτυγχάνει είναι να εκτεθεί ακόμη περισσότερο.
Persona non grata κηρύχθηκε και η Κύπρια Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, η οποία για χρόνια παρακολουθεί την πορεία της γειτονικής χώρας (τελευταία και ως αρμόδια για την ένταξή της στην Ε.Ε.) και παραβρέθηκε στην κηδεία του Κ. Κατσίφα. Κληθείσα να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη ανέφερε στο Sigma ­Live πως πρόκειται για ένα «τίτλο τιμής» για την ίδια να μπει στο στόχαστρο ακόμη ενός διεφθαρμένου, δικτατορικού καθεστώτος.
«Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίστασή μου, ούτε την βούλησή μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περιμένοντας τις εξηγήσεις…
Κι ενώ η Ελλάδα περιμένει από την Αλβανία να δώσει εξηγήσεις για τους 52 Έλληνες που θεωρεί ανεπιθύμητους, μήνυμα προς τα Τίρανα να σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας έστειλε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κ. Παπακώστα, με ανάρτησή της στο Facebook.
«Πρέπει με την Αλβανία να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και σε βάθος διάλογο για τα Δικαιώματα της Εθνικής Μειονότητας εν όψει της Ευρωπαϊκής Προοπτικής της, προϋπόθεση της οποίας είναι η πλήρης εφαρμογή τους. Η Αλβανία οφείλει να παραδεχτεί το προφανές, δηλ. ότι όπως διεκδίκησε για τους Αλβανούς, εκτός της χώρας τους, την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία τους, οφείλει να παρέχει στην εθνική μειονότητα όλα τα Δικαιώματά της. Αυτά αποτελούν και προϋποθέσεις από την Ευρώπη για ένταξη και η Ελλάδα οφείλει να τα υπομνήσει έγκαιρα», έγραψε η Ελληνίδα Υφυπουργός.