Έρευνα του ΣΒΒΕ προβλέπει επιδείνωση της πορείας τους…

S.O.S. ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

- Η Κυβέρνηση εξετάζει «ψαλίδισμα» στις δημόσιες επενδύσεις για να μην κόψει τις συντάξεις, γεγονός που θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυναμική της οικονομίας

FOROI

Το μαρτύριο της σταγόνας υφίστανται οι χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν να μάθουν τι «μέλλει γενέσθαι» με τις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, την ώρα που μαζικές είναι οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, διεκδικώντας επιστροφές αναδρομικών!
Πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, καθώς στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα ισχύσει το ψαλίδι στις συντάξεις από το νέο έτος ή όχι, αλλά και ποια θα είναι η τύχη των παροχών που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως πρόκειται και για ένα από τα πιο κρίσιμα Eurogroup, καθώς το 2019 είναι χρονιά εκλογική και στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι να φτάσει στις κάλπες με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Την ίδια ώρα, με μεγάλη ευκολία προαναγγέλλει χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, χωρίς ταυτόχρονα να υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα βοηθήσει να επιβιώσουν – και γιατί όχι να ανακάμψουν – οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πνέουν τα λοίσθια. Επιμένει να αγνοεί προκλητικά την επιχειρηματικότητα, τον μοναδικό υγιή πυλώνα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ενώ ψάχνει τρόπους να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που διαπιστώνει η Κομισιόν, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της ΔΕΘ.
Περικοπές στις επενδύσεις;
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν εξετάζει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2019, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» 280 εκ. ευρώ που έχει διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις υποσχέσεις της Αθήνας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δίχως να περικόψει συντάξεις. Σύμφωνα δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» η περικοπή του ΠΔΕ είναι μια από τις δύο λύσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Η δεύτερη είναι το «πάγωμα» της θετικής προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να λάβουν 250.000 συνταξιούχοι με βάση τον επαναϋπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή…
Τυχόν θυσία των δημόσιων επενδύσεων, όπου ούτως ή άλλως οι επιδόσεις είναι συχνά κάτω των στόχων, θα θέσει σε κίνδυνο την δυναμική της οικονομίας, την στιγμή μάλιστα πως οι αγορές περιμένουν θετικά μηνύματα στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Προσπαθούν να επιβιώσουν…
Στο μεταξύ, να επιβιώσουν προσπαθούν όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει «ζωντανές» και στην Ήπειρο, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία στο πέρασμά της έχει… σαρώσει κάθε επίδοξη ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εξάλλου, προ ημερών σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του ο «Π.Λ.» αναφέρονταν στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, αυτές που κόντρα στην κρίση παραμένουν ακόμη όρθιες! Σε δυσχερή θέση βρίσκονται και οι μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως οι οικογενειακές, οι οποίες εκτός της υπέρμετρης φορολογίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, παίζοντας με άνισους όρους το παιχνίδι της αγοράς.
Εξαντλήθηκαν!
Την εικόνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας περιέγραψε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Μήτσης, ο οποίος συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Χίο.
Όπως είπε πολλοί επιχειρηματίες που άντεξαν και έμειναν όρθιοι τα οκτώ χρόνια της μαρτυρικής κρίσης, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά, τον ορατό κίνδυνο να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, γιατί δε μπορούν να περικόψουν άλλα έξοδα, δε μπορούν να πληρώνουν άλλο φόρους και εισφορές από τις οικονομίες τους, γιατί απλά αυτές εξαντλήθηκαν. Την ίδια ώρα όμως, για τη διετία 2015-17 η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ!
Και σε άλλο σημείο επεσήμανε: «η περιοριστική πολιτική που συρρίκνωσε τα εισοδήματα των Ελλήνων, που στραγγάλισε την πραγματική οικονομία, που διέλυσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την υψηλή φορολογία και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, δεν ήταν αποτέλεσμα των κακών ξένων αλλά ήταν επιλογή των δικών μας κυβερνήσεων, από το 2009 ως και σήμερα, για δε τους σημερινούς κυβερνώντες είναι και μια κατ’ επιλογήν ταξική πολιτική, όπως συχνά ομολογούν αφοπλιστικά πολλά μέλη της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω στους όρους μνημόνιο και αντιμνημόνιο, δεν πιστεύω στη χρονολογική διαδοχή της μνημονιακής και της μεταμνημονιακής εποχής».
«Πιστεύω» συνέχισε, «στην ανάγκη να μετασχηματιστεί η χώρα μας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με θεσμούς που δεν θα επηρεάζονται από τη βούληση και τις σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνώντων, με μια διοίκηση που δεν θα αλλάζει κάθε φορά που γίνεται ανασχηματισμός ή εθνικές εκλογές και σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με μια στέρεα συμφωνία πάνω σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα και τέλος, με ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί, υπέρ των υγιών και φερέγγυων επιχειρήσεων…».
Η έρευνα του ΣΒΒΕ
Ενδιαφέροντα όμως είναι τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε δείγμα 300 μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Από αυτές, οι 114 είναι χωροθετημένες εντός ΒΙΠΕ.
Επτά στους δέκα επιχειρηματίες μεταποίησης λοιπόν εκφράζουν την πεποίθηση ότι η χώρα θα εξέλθει από την οικονομική κρίση το 2025. Σύμφωνα με την έρευνα, που αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου Thessaloniki Summit του ΣΒΒΕ (στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη) σε ίσο ποσοστό (70%) οι βορειοελλαδικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει επηρεαστεί «αρνητικά» ή «πολύ αρνητικά» η γενικότερη λειτουργία τους, οι πωλήσεις τους, η κερδοφορία, η ρευστότητα και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Αναμένουν επιδείνωση…
Στο μεταξύ, αν και δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, οι επιχειρήσεις του δείγματος δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον, αφού μία στις δύο (50%) εκτιμά ότι οι προοπτικές για τη βιομηχανία στον μέλλον θα είναι χειρότερες (το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά για τη μεταποίηση είναι 35%) και σχεδόν έξι στις δέκα (59%) εκτιμούν ότι θα καταγραφεί επιδείνωση στις σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων.
Επίσης, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (33%) εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση ρευστότητας. Στα θετικά πάντως συγκαταλέγεται το ότι οκτώ στις δέκα (79%) δηλώνουν πως δεν θα προβούν σε μείωση προσωπικού!
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές υποβοηθούν την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά στη χώρα, το 55% απαντά «καθόλου» και το 33% «ελάχιστα», γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί το 95% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι είναι αναγκαία η άσκηση νέας βιομηχανικής πολιτικής (σε ποσοστό 93% οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι στη χώρα δεν ασκείται σαφής βιομηχανική πολιτική για την υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας).