Αγριεύει ο καιρός και στην Ήπειρο με κρύο, βροχές, χιόνια…

Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ…ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

- Ελαφρά πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, όμως οι παραγγελίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

- Με… μέτρο προμηθεύονται οι πολίτες και τα καυσόξυλα λόγω οικονομικής στενότητας - Η αιθαλομίχλη επέστρεψε στα Γιάννενα, παραμένει όμως κάτω απ’ τα όρια…

KALORIFER SOMPA LEFTA

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας από σήμερα, οι βροχές και τα πρώτα χιόνια που θα πέσουν στα ορεινά δε αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Μπορεί να άργησε φέτος, όμως ο χειμώνας έρχεται και προβλέπεται… βαρύς!
Τέτοια εποχή, βασικό μέλημα -και πρόβλημα- κάθε νοικοκυριού στην Ήπειρο δεν είναι άλλο από τη θέρμανση. Από τη μία, η υψηλή τιμή του πετρελαίου έχει κρατήσει, μέχρι στιγμής, τις παραγγελίες σε υποτονικό επίπεδο κι ας είναι το καλοριφέρ ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνει κανείς το σπίτι του. Για το θέμα μιλάει στον «Π.Λ.» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ιωαννίνων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Από την άλλη, η ζήτηση για καυσόξυλα παρουσιάζει φέτος ανοδική τάση, όμως κι εδώ η οικονομική δυσπραγία έχει αρνητική επίδραση, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Γιάννης Ντασταμάνης. Πάντως, τα τζάκια και οι σόμπες στα χωριά και στα Γιάννενα έχουν πιάσει… δουλειά τις τελευταίες μέρες, με την αιθαλομίχλη να αυξάνει στην πόλη, παραμένοντας όμως ακόμα κάτω από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια.
Αγριεύει ο καιρός!
Ανοιξιάτικες μέρες… τέλος, καθώς ο καιρός ήδη από χθες το απόγευμα παρουσιάζει αξιοσημείωτη μεταβολή, η οποία θα γίνει ακόμα πιο αισθητή σήμερα. Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, κύριο χαρακτηριστικό της μεταβολής αυτής θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Η μέγιστη τιμή της το επόμενο τριήμερο δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου στο Λεκανοπέδιο, με την ελάχιστη πάντως να διατηρείται πάνω από το μηδέν λόγω των νεφώσεων που θα επικρατούν στην περιοχή μας.
Παράλληλα, αναμένονται κάποιες βροχές σήμερα το απόγευμα και αρκετά περισσότερες το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά του Νομού και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.
Ακριβό πετρέλαιο…
Πώς να ζεστάνει κανείς το σπίτι του τώρα που το κρύο γίνεται τσουχτερό; Αυτό αποτελεί γρίφο για έναν ακόμη χειμώνα, τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ηπειρωτών. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αποθαρρύνει πολλούς από την προμήθειά του, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μία ελαφρά μείωση στα καύσιμα, με το πετρέλαιο να πωλείται πλέον κατά μέσο όρο έναντι 1,11 – 1,12 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ιωαννίνων Θανάση Παπαδόπουλο.
Το καλοριφέρ είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης ενός σπιτιού ή μίας επιχείρησης, όμως η τσουχτερή τιμή του καυσίμου κάνει τους πολίτες να το «σφραγίζουν» ή να παραγγέλνουν πετρέλαιο με το... σταγονόμετρο. «Μέχρι πρόσφατα παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης είχαμε λίγες. Τώρα που κρύωσε ο καιρός κάτι κινείται στην αγορά, όμως οι ποσότητες που ζητούν οι καταναλωτές δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες του παρελθόντος. Οι πιο πολλοί παραγγέλνουν από 100 μέχρι 300 λίτρα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Κατάργηση φόρου
Λύση πάντως υπάρχει και αποτελεί διαχρονικό αίτημα των βενζινοπωλών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εκείνο που θέλουμε εμείς είναι να καταργηθεί ο φόρος κατανάλωσης για να πάει το πετρέλαιο εκεί που πρέπει να είναι κανονικά, δηλαδή στα 70 λεπτά το λίτρο, με βάση και την τιμή με την οποία βγαίνει απ’ το διυλιστήριο»!
Όσο για τους εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως το υγραέριο, τους λέβητες ξύλου κ.λ.π., ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι το κόστος εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων είναι υψηλό και η απόσβεση απαιτεί αρκετά χρόνια, άρα είναι ασύμφορη ως επιλογή.
Τα καυσόξυλα
Στο «μέτωπο» του καυσόξυλου, που είναι και η πιο φτηνή πηγή θέρμανσης, φέτος παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις παραγγελίες, όμως, όπως επισημαίνει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Γιάννης Ντασταμάνης κι εδώ είναι ιδιαίτερα ορατή η οικονομική δυσπραγία. «Οι παραγγελίες που δεχόμαστε είναι για μικρές ποσότητες ξύλων, συνήθως ενός και δύο τόνων, καθώς οι πολίτες δεν είναι σε θέση να διαθέσουν αρκετά χρήματα για την προμήθεια περισσότερων. Εδώ υπάρχουν οικογένειες που δε μπορούν να πληρώσουν ούτε τα περσινά ξύλα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι τιμές πάντως στα καυσόξυλα παραμένουν σταθερές, παρόλο που, όπως λέει ο κ. Ντασταμάνης, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Έτσι, η οξιά κοστίζει 60 ευρώ το χωρικό κυβικό (περίπου 130 ευρώ ο τόνος), η δρυς 65 ευρώ και το πουρνάρι 80 ευρώ.
Ανεκτή αιθαλομίχλη
Το τελευταίο δεκαήμερο, καθώς ο καιρός όσο πάει κρυώνει, παίρνουν... φωτιά τζάκια και σόμπες σ’ όλο το Νομό και φυσικά στα Γιάννενα, όπου τα βράδια η αιθαλομίχλη γίνεται αισθητή πάνω από την πόλη.
Ωστόσο, ακόμα η καύση ξύλων δεν είναι τέτοια ώστε να ξεπεραστούν τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης μικροσωματιδίων, η μέση ημερήσια τιμή των οποίων είναι στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Μόνο τα βράδια ξεπερνώνται για κάποιες ώρες τα όρια, όπως αναφέρει ο Άρης Μπαρτζώκας, όμως ακόμα οι τιμές δεν προκαλούν ανησυχία.