Ενώ ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα η ανάκριση Αρχιμανδρίτη και μελών της σπείρας…

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ «ΓΔΥΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Νέους κλεμμένους θησαυρούς με εικόνες και πολλά αρχαία αντικείμενα μετέφερε ζευγάρι Θεσπρωτών που συνελήφθη στην Εγνατία Οδό (στο ύψος της Τύριας)

ARXAIOKAPHLOI ANTIKEIMENA

• Συνεχίζεται ανησυχητικά η λεηλασία εκκλησιών και μοναστηριών στην Ήπειρο από σπείρες αρχαιοκαπήλων, ενώ έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ανάκριση στα Ιωάννινα για την μεγάλη υπόθεση κλοπής και εμπορίας εικόνων στην Ήπειρο και σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στους πέντε εμπλεκόμενους, επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι και καταβολή εγγυήσεων για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη, που αναμένεται να προσδιοριστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως αρχηγός - εγκέφαλος της οργάνωσης κατηγορείται ένας Αρχιμανδρίτης, που υπηρετούσε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και τώρα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μέλη, ένας ιδιοκτήτης γκαλερί από το Μέτσοβο, έμπορος έργων τέχνης και άλλοι δυό ιερωμένοι.
Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές εκκλησιαστικών αφιερωμάτων κατ’ επάγγελμα, διάθεση προϊόντων εγκλήματος κλπ.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών, αλλά έχουν εντοπιστεί ύποπτα χρηματικά εμβάσματα, ενώ ο περίφημος «Κοριός» της ΕΥΠ, φέρεται να έχει καταγράψει επιβαρυντικές συνομιλίες.
Ας σημειωθεί ότι τις έρευνες των ελληνικών Αρχών συνδράμουν τόσο η Ιντερπόλ, όσο και η Σκότλαντ Γιαρντ, καθώς φαίνεται πως εμπλέκονται διεθνείς σπείρες αρχαιοκαπήλων.
Συνεχίζουν απτόητοι!
Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια οι έρευνες της σοβαρής αυτής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας… απτόητα συνεχίζουν τη δράση τους τα διεθνή κυκλώματα που συνεργάζονται στενά με Έλληνες ιερόσυλους, οι οποίοι συχνά λεηλατούν ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες που βρίσκονται κυρίως σε ακριτικές περιοχές της Ηπείρου (Κόνιτσα, Πωγώνι, Θεσπρωτία), αλλά και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Μόλις προχθές οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων εντόπισαν σε αυτοκίνητο και σπίτια ζευγαριού ημεδαπών θρησκευτικές εικόνες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας!
Πλήθος ευρημάτων
Η «επιχείρηση» της αστυνομίας ήταν αιφνιδιαστική, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την προέλευση των κατασχεθέντων αντικειμένων. Οι δυο δράστες, ηλικίας 55 και 50 ετών, συνελήφθησαν την Πέμπτη και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων σχετικά με παράνομη κατοχή και απόκρυψη αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στην Εγνατία Οδό (στο ύψος της Τύριας) να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μετά από έρευνα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο εσωτερικό του οχήματος και κατασχέθηκαν:
- εικόνα, που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει την Αγία Τριάδα,
- 3 ξύλινες σφραγίδες, που χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ.,
- βιβλίο ψαλμών, με επίθετο σταυρό, που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ.,
- δύο νομίσματα της βυζαντινής περιόδου,
- νόμισμα της οθωμανικής περιόδου,
- νόμισμα της εποχής Καποδίστρια,
- τέσσερα χάλκινα νομίσματα ελληνιστικών χρόνων,
- ρωμαϊκό νόμισμα πιθανόν Μάρκου Αυρηλίου,
- πήλινο λυχνάρι υστερορωμαϊκών χρόνων
Και σε σπίτια
Επίσης σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους, σε περιοχές της Θεσπρωτίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
- χάλκινο νόμισμα Ρωμαϊκών χρόνων,
- αργυρό μεσαιωνικό νόμισμα,
- δύο νομίσματα της Οθωμανικής περιόδου,
Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων όλα τα παραπάνω κατασχεθέντα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημειώνεται ότι στο το πλαίσιο της επιχείρησης και από το σύνολο των ερευνών, κατασχέθηκαν επίσης από τους παραπάνω χώρους:
- έξι νομίσματα πιθανόν κίβδηλα,
- ένα εγκόλπιο-μεταγιόν,
- ένα μεταλλικό κλειδί με σταυρό,
- εικόνα που παριστάνει την Παναγία βρεφοκρατούσα,
- εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Παντελεήμονα,
- εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη,
- εικόνα με παράσταση του Αγίου Δημητρίου,
- εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Νικόλαο,
- εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Γεώργιο,
- εικόνα που παριστάνει την Παναγία γλυκοφιλλούσα,
- εικόνα που παριστάνει την Παναγία βρεφοκρατούσα,
- χάλκινη πόρπη,
- χάλκινο σκουλαρίκι,
- χάλκινος σταυρός,
- τέσσερις χάλκινες πόρπες,
- δύο δαχτυλίδια,
- μολύβδινο ενεπύγραφο πλακίδιο.
- δύο μαχαίρια.