Αυξημένη η ζήτηση για δωμάτια εν όψει Χριστουγέννων

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!

- Κ. ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος Ξενοδόχων): Οι κρατήσεις αγγίζουν ήδη το 75%...

- Κλεισμένα από νωρίς τα καταλύματα σε Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Ζαγόρι • Αναμένεται ο στολισμός της πόλης - Στον λόφο του Φρόντζου το γιορτινό χωριό…

GIANNENA PSHLA

• Στη γιορτινή περίοδο μπήκαμε πια και επίσημα αφού δεν απομένει ούτε μήνας πλέον για τα Χριστούγεννα και οι επαγγελματίες του τουρισμού σ’ όλο τον Νομό Ιωαννίνων ετοιμάζονται να υποδεχθούν φέτος περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η αυξημένη ζήτηση για δωμάτια, στα περίπου 200 ενεργά σήμερα καταλύματα της περιοχής μας, επιτρέπει στους ξενοδόχους να αισιοδοξούν για την κίνηση το δεκαπενθήμερο των γιορτών τόσο στα Γιάννενα όσο και στα ορεινά, που αναβαθμίζουν διαρκώς τις υποδομές φιλοξενίας και γενικότερα το τουριστικό τους προϊόν, όπως επισημαίνει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος.
Στα «συν» της πρωτεύουσας της Ηπείρου είναι η λειτουργία τη γιορτινή περίοδο Χριστουγεννιάτικου χωριού, αυτή τη φορά στον λόφο του Φρόντζου, ενώ όλοι περιμένουν από τον Δήμο Ιωαννιτών να φροντίσει για την προετοιμασία της πόλης με τον κατάλληλο στολισμό, ώστε οι επισκέπτες να μείνουν ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους σ’ αυτή.

Υψηλές πληρότητες
Με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις, οι πληρότητες για τις γιορτές στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Νομού Ιωαννίνων, δηλαδή της πόλης και των ορεινών χωριών, αγγίζουν το 75%, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Για τα Χριστούγεννα οι κρατήσεις «πακέτων» με δύο διανυκτερεύσεις εμφανίζουν πολύ υψηλή πληρότητα, ενώ για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα υπάρχουν ακόμα κενά, ειδικά στα μικρότερα καταλύματα, αφού τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία είναι πάντα σε πρώτη ζήτηση!
Στα Γιάννενα οι επισκέπτες κλείνουν κυρίως δύο με τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ στα ορεινά, όπως το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι ζητούν δωμάτια για τέσσερις με πέντε διανυκτερεύσεις.

Ανεβασμένα τα ορεινά!
Περίπου 3.500 ξενοδοχειακές κλίνες διαθέτει ο Νομός Ιωαννίνων, με την πλειοψηφία τους, σχεδόν 2.500 κλίνες, να βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, τα χωριά των Τζουμέρκων και φυσικά του Ζαγορίου, αλλά και στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα ανεβαίνουν διαρκώς σε επισκεψιμότητα, σύμφωνα με τον Κώστα Βλάχο. Αιτία για το γεγονός αυτό το ότι διαθέτουν αρκετά καινούρια καταλύματα, πολυτελή ξενοδοχεία και ξενώνες, ενώ χτίζονται διαρκώς κι άλλα. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι και βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς!
Κάπως έτσι, είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς σήμερα σ’ αυτές τις περιοχές δωμάτιο για το δεκαπενθήμερο των γιορτών, αφού όλα τα καταλύματα είναι κλεισμένα από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου! Ειδικά τα Τζουμέρκα συνεχίζουν και φέτος την ανοδική πορεία όσον αφορά στην επισκεψιμότητα. Η περιοχή διαθέτει σήμερα 12 – 13 ξενοδοχεία.

Ο Κώστας Βλάχος
«Τα σημάδια από τις μέχρι τώρα κρατήσεις δωματίων στον Νομό μας είναι ενθαρρυντικά. Όλα δείχνουν ότι η φετινή γιορτινή περίοδος θα είναι ακόμα καλύτερη από την περσινή, που επίσης είχε πάει πιο καλά σε σχέση με το 2015 και το 2016. Αυτή η άνοδος μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, όχι όμως και να παρασυρόμαστε, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λειτουργικό κόστος στα καταλύματά μας είναι πολύ υψηλό, όπως επίσης και η φορολογία που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε με έμφαση ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ένας άνθρωπος με πολυετή εμπειρία στα τουριστικά πράγματα.
Όπως είπε, τα καταλύματα διαθέτουν μία ευρεία γκάμα τιμών, ξεκινώντας από 35 ευρώ το δίκλινο και φτάνοντας στα 180 με 200 ευρώ. Όσο για τους επισκέπτες που επιλέγουν τα Γιάννενα για τις γιορτές, αυτοί είναι κατά βάση Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως δε από την Αθήνα, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό ξένων που θα περάσουν Χριστούγεννα στην περιοχή μας, κυρίως Ισραηλινών.
Η εικόνα της πόλης
Φυσικά, η εμφάνιση της πόλης και οι γιορτινές εκδηλώσεις που αυτή θα διοργανώσει παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών των Χριστουγέννων από τη διαμονή τους σ’ αυτήν. Προς το παρόν, τα συνεργεία του Δήμου στολίζουν δρόμους και πλατείες με λαμπιόνια, ενώ ο στολισμός της Κεντρικής Πλατείας έχει κρατηθεί… επτασφράγιστο μυστικό, με εξαίρεση κάποια ψυχαγωγικά παιχνίδια που έγινε γνωστό ότι θα εγκατασταθούν σ’ αυτήν. Τα αποκαλυπτήρια αναμένεται να γίνουν προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας σε εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου στα Γιάννενα.

Το «Χωριό του Άι Βασίλη»
Γιορτινό χωριό θα έχουν και φέτος τα Γιάννενα, γεγονός σημαντικό για μία μεγάλη πόλη που αποτελεί μάλιστα έναν από τους τρεις δημοφιλέστερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς πανελληνίως!
Το «Χωριό του Αι Βασίλη» θα λειτουργήσει ψηλά, στον λόφο του Φρόντζου, στον χώρο δίπλα και πάνω από το Θέατρο της Ε.Η.Μ., με τα σπιτάκια του χτισμένα ανάμεσα στα πεύκα, να ατενίζουν την πόλη και τη λίμνη που απλώνονται από κάτω. Με ποικιλία γιορτινών εκδηλώσεων και δράσεων, το «Χωριό του Αι Βασίλη» είναι σαφές ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο μικρών και μεγάλων Γιαννιωτών όσο και επισκεπτών από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, γι’ αυτό και ως πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του Δήμου.