Αφού με συνεχείς φοροεπιδρομές οι Κυβερνώντες «ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ»…

ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ!

- Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας διαφημίζει ως παροχή τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος που προήλθε από το στραγγάλισμα των φορολογούμενων

- Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, που μπορεί όμως να αυξηθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες…

EFORIA OYRA

• Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς συναίσθηση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών από την φορομπηχτική της πολιτική, τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και το «στράγγισμα» της πραγματικής οικονομίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ­ΝΕΛ, ανήγγειλε χθες σε πανηγυρικούς τόνους τη διανομή ως κοινωνικού μερίσματος 710 εκ. ευρώ, που προέρχεται από το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα των εσόδων του προϋπολογισμού.
Η πραγματικότητα είναι αδήριτη και αυτή επιχείρησε και χθες να την αποκρύψει με «κορώνες» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: Οι κυβερνώντες με την ανερμάτιστη πολιτική τους, αφού καταχρέωσαν την Ελλάδα με δεκάδες επί πλέον δις από τις διαπραγματεύσεις με τα… πουκάμισα έξω, αφού «τα πήραν όλα απ΄ όλους», τώρα έναντι αυτών επιστρέφουν «ψίχουλα», ή όπως επεσήμαναν όλα τα κόμματα στη Βουλή, από τα «δέκα» που εισέπραξαν επιπλέον, επιστρέφουν μόνο το ένα!

Συνειδητή επιλογή!
Η Κυβέρνηση συνειδητά, όπως το έχει παραδεχθεί ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και χθες ο Αν. Υπουργός Γ. Χουλιαράκης, κατέφυγε στη «φορομπηχτική» πολιτική, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα, τα οποία διαθέτει ως επιδόματα, με προφανή προεκλογική στόχευση. Η πολιτική αυτή εκφράζεται και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό που επιδιώκει υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα- που θα προέλθουν από τα γνωστά φορολογικά «υποζύγια»- ώστε να μπορεί να διαθέτει χρήματα για ρουσφέτια και εκμαυλισμό συνειδήσεων μέσω της επιδοματικής πολιτικής. Για πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι δεν θα στηρίζουν την επιβίωσή τους στην… κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης, δεν περνάει ούτε καν σαν σκέψη από την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα… φορτώνουν στους επόμενους!
Είναι τόσο μεγάλο μάλιστα το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της επερχόμενης ήττας, που εξήγγειλε μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, αλλά που θα εφαρμοστούν σε βάθος τριετίας, όταν δηλαδή την ευθύνη της οικονομίας θα έχει άλλη κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» ως μία ακόμη παροχή, μεταφέροντας ωστόσο τα όποια συμπληρωματικά βάρη προκύψουν στους «μη δικαιούχους», στους επόμενους μήνες και στην επόμενη Κυβέρνηση: Αυτό αποκαλύπτεται από την Ειδική Έκθεση που συνόδευσε δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή:
Στην πρώτη αναφέρεται πως οι απώλειες που θα προκύψουν για τον Προϋπολογισμό θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του Προϋπολογισμού. Στη δεύτερη ότι όλα τα προβλεπόμενα γίνονται υπό την προϋπόθεση της μη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, που η ίδια έχει αποφασίσει να είναι της τάξης του 3,5%, αδιαφορώντας προς τις επισημάνσεις όλων πως πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό που ουσιαστικά υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας.

Πρωταθλητές σε έμμεσους φόρους!
Η κατά τα άλλα … φιλολαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 60% των φόρων είναι έμμεσοι, αναλογία που είναι η χειρότερη όλων των τελευταίων ετών. Και τους έμμεσους φόρους μπορεί να τους πληρώνουν και οι πλούσιοι, αλλά επηρεάζουν σε πολύ περισσότερο βαθμό τα χαμηλά εισοδήματα.

Απλήρωτοι λογαριασμοί
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι αυταπόδεικτη πολύ χειρότερη από ότι την παρέλαβε, για να … τη σώσει. Και μπορεί μεν οι αριθμοί να μη λένε πάντα την αλήθεια, την πραγματικότητα δεν μπορεί να τη διαγράψει κανείς. Αψευδής μάρτυρας είναι οι αδυναμίες των νοικοκυριών να πληρώσουν ακόμη και το νερό ύδρευσης. Χθες μάλιστα έγινε γνωστό ότι η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τους απλήρωτους ή καθυστερημένους λογαριασμούς πρόκειται να καθιερώσει έκπτωση σε όσους τους εξοφλούν έγκαιρα. Τραγικές είναι και οι εικόνες με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος από αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Κόβουν από παντού!
Για τη δημιουργία του υπερπλεονάσματος αλλά και για τα νέα μέτρα, την αλήθεια αποκαλύπτουν και οι αριθμοί
- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπολείπεται κατά 550 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου.
- Το 2019 προβλέπονται 1 δις ευρώ περισσότεροι φόροι, ψαλίδι 800 εκατ. ευρώ συνολικά στις κοινωνικές παροχές και άλλα 500 εκατ. ευρώ στη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
- Η συνταξιοδοτική δαπάνη προϋπολογίζεται 275 εκατ. ευρώ λιγότερη, ενώ τα επιδόματα ανεργίας προβλέπεται να μειωθούν κι αυτά. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μικρότερη κατά 79 εκατ. ευρώ.
- Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο αυξήθηκε από τα 73 δις ευρώ, το 2014, στα 102 δις ευρώ, τον Αύγουστο του 2018. Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία τριπλασιάστηκε, από το 2014 ως το 2018.

Πρώτοι στην Ε.Ε. σε μειώσεις μισθών
Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, στους οποίους η Κυβέρνηση υπόσχεται επίσης αυξήσεις- «ψίχουλα», Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ILO, Γραφείο το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε «σύμμαχο της Ελλάδος», η μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη από το 2016 στο 2017 έγινε στην Ελλάδα, ήτοι 3,5%!

«Παιχνίδι» και με ΕΝΦΙΑ
«Πονεμένη» ιστορία είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για περιουσίες φυσικών προσώπων με αντικειμενική αξία μέχρι 60.000 ευρώ, όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ τότε το ποσό έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά χίλια ευρώ με μέγιστη έκπτωση ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ». Το ποσό που αντιστοιχεί θα το επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Όμως κι αυτή η ανακοίνωση και η ψήφιση του νόμου, δεν πρόκειται να έχει τα αποτελέσματα που προσπαθεί να παρουσιάσει η Κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η μείωση δεν είναι πραγματική, αφού θα εξαερωθεί από τις επικείμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ένα δεύτερο σημείο που επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, έχει να κάνει με τη μη φορολόγηση της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, χάρη της οποίας φορολογείται διπλά η αστική ιδιοκτησία. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο μάλιστα για «επιδοματικού χαρακτήρα» μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει μείωση κατά 30% για περιουσίες φυσικών προσώπων με αντικειμενική αξία μέχρι 60.000 ευρώ, όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ τότε το ποσό έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά χίλια ευρώ με μέγιστη έκπτωση ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα
Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.