Με «μέγα χορηγό» τους ΟΤΑ, οι κυβερνώντες μοιράζουν παροχές…

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ!

- Παρακρατούν δισεκατομμύρια από τους πόρους που νομίμως δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση… εξαϋλώνοντας τους ΚΑΠ

- Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν θα γίνουμε ζητιάνοι… • Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Όχι άλλα μερεμέτια

PATOYLHS KEDE

• Δύσκολο προμηνύεται το μέλλον για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κρούουν με κάθε ευκαιρία το καμπανάκι, αλλά την Κυβέρνηση να κωφεύει επιδεικτικά. Αντίθετα, προαναγγέλλει προσλήψεις, επιδόματα και παροχές, με «μέγα χορηγό» τους ΟΤΑ, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους που διαμαρτύρονται για τις δραματικές περικοπές που υφίστανται!
Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα, με τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη να επισημαίνει την ανάγκη για μια αποτελεσματική, υπέρ των πολιτών, Αυτοδιοίκηση, που όμως δυστυχώς και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «προϋπολογισμό του παραλογισμού», που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης!
Μείωση πόρων…
Μπορεί χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης να έκανε λόγο στο συνέδριο για αύξηση των ΚΑΠ το 2019, ωστόσο στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και ψηφίζεται περιλαμβάνονται πλήρως οι περικοπές κατά εκατοντάδες εκατομμύρια για το 2019, όπως υπήρχαν στο προσχέδιο. Μια περικοπή που στηλίτευσαν με ανακοινώσεις τους τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και η ΕΝΠΕ, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι παρακρατεί δισεκατομμύρια από τους πόρους που νομίμως δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα δραματικό μέλλον για τους ΟΤΑ.
Ο Γ. Πατούλης
Ιδιαίτερη αναφορά στις μειώσεις που έχουν γίνει στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έκανε και χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης διαμηνύοντας χαρακτηριστικά: «η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες μειώσεις. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι, για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τους ρόλους μας και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας, απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών», προσθέτοντας πως η Αυτοδιοίκηση ζητά:
- Άμεση έναρξη του διαλόγου, για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.
- Γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ.
- Επαναπατρισμό όλων των πόρων των ΟΤΑ.
Ο Κ. Αγοραστός
«Είναι στο χέρι μας ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού να είναι εργαλείο στα χέρια των πολιτών τους οποίους και μόνο αυτούς οφείλουμε να υπηρετούμε και να μην γίνει εργαλείο στα χέρια της εξουσίας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός μιλώντας χθες στην έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Αλ. Χαρίτση τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται άλλα «μερεμέτια»: σκόρπιες διατάξεις από εδώ κι από κει… Εμείς ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε καταθέσει έτοιμα νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή. Πολιτικός χρόνος υπάρχει, πολιτική βούληση χρειάζεται».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρότεινε στην ομιλία του «να σταματήσει το φαινόμενο της επιλεκτικής χρηματοδότησης με αιρετούς να συνωστίζονται ή διαγκωνίζονται στους προθαλάμους των υπουργικών γραφείων για να εξασφαλίσουν κάτι παραπάνω για τον τόπο τους.
Εμείς έχουμε καταθέσει ξεκάθαρη πρόταση: Κατανομή της χρηματοδότησης με αλγόριθμο και με συγκεκριμένα κριτήρια. Με διαφάνεια και αξιοπιστία, να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών», υπογράμμισε.
Ο Υπ. Εσωτερικών
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ο Υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος στην ομιλία του χθες ανέφερε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ενίσχυση της Τ.Α, υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, με στόχο την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τον τερματισμό της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο για τις εκλογές, νέες προσλήψεις, νέα προγράμματα αλλά και νέα νομοθετήματα για την ενίσχυση του θεσμικού της ρόλου της Αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα, αντίθετα σε όσα υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση ακόμη και στους θεσμοθετημένους πόρους. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) αυξήθηκαν το 2018 και έφθασαν τα 1723 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 θα ανέλθουν στα 1760 εκατ. ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να επιδείξει κινητικότητα στο πάντα προβληματικό τομέα της χρηματοδότησης, αναφέρθηκε εκτενέστατα και στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου, το οποίο είναι σε εξέλιξη και αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Μάλιστα χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ο απολογισμός του προγράμματος από τον οποίο προκύπτει ότι από το 2015 μέχρι το 2018 το σύνολο των Δήμων της Ηπείρου ενισχύθηκε με περίπου 75 εκατ. ευρώ.
Και δυο αλλαγές…
Από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε και δυο αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι»:
- Η πρώτη αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου των κοινοτήτων η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών.
- Και η δεύτερη, την αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. «Με τη βελτιωτική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%» ανέφερε.
Οι περικοπές…
Τη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα του προϋπολογισμού περιέγραψε χθες συνοπτικά ο airetos.gr, αναφέροντας ότι η περικοπή μέσα σε ένα χρόνο, από τι είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για το 2018 (ν. 4549/2018) μέχρι τι ψηφίζεται τώρα για το 2019, είναι 892 εκατομμύρια! Και η ανάλυση της περικοπής έχει ως εξής:
• κατά 721 εκατ. κόβονται οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό π/υ (το 3.193 γίνεται 2.472) και
• κατά 171 εκατ. κόβονται οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (το 1.198 γίνεται 1.027).
Στην Εισηγητική Έκθεση (σελ. 67, 68, 94) αναφέρεται πως η μεταφορά της αρμοδιότητας καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και του διατροφικού επιδόματος στον ΟΠΕΚΑ επιφέρει τη μείωση στις επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται για αυθαιρεσία, καθώς, όπως είχε τεκμηριώσει το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», «τα προνοιακά δεν ήταν διακριτή μεταβιβαστική πληρωμή στα έσοδα του ενοποιημένου Π/Υ της Τ.Α. Συμπεριλαμβάνονταν στους ΚΑΠ, όπως συλλήβδην συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αρμοδιότητες που ασύντακτα μεταβάλλονται σε κάθε νόμο και τροπολογία που σωρηδόν ψηφίζονται. Οι ΚΑΠ είναι οι ελλιπείς αποδόσεις φόρων - ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ - χωρίς διακριτή μεταβίβαση προνοιακών».
Όπως τεκμηριώνει η εν λόγω παράταξη, τώρα που η Κυβέρνηση υφάρπαξε την αρμοδιότητα των προνοιακών, υφαρπάζει εκατοντάδες εκατομμύρια από τους ΚΑΠ για το νέο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησής της.
Η αυθαιρεσία αποδεικνύεται γλαφυρά στη σελ.67, όπου κόβουν ακριβώς τόσα εκατομμύρια από την απόδοση εκάστου εκ των τριών φόρων ανά Δήμους και Περιφέρειες, ώστε συνολικά να βγάζουν ένα άθροισμα περίπου όσο τα προνοιακά που θα πρέπει να δώσει ο ΟΠΕΚΑ το 2019...
Αυτό που χαρακτηριστικά επισημαίνει ο airetos.gr, είναι ότι πέρα από τις επιμέρους λεπτομέρειες, το οφθαλμοφανές συμπέρασμα είναι πως οι ΚΑΠ ουσιαστικά εξανεμίζονται και η – οικονομικά αυτοτελής κατά το Σύνταγμα - Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ενώπιον περικοπών εκατοντάδων εκατομμυρίων για το 2019, με τη νέα γενιά παρακρατηθέντων να διαμορφώνεται πλέον σε δισεκατομμύρια.