Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, βασισμένα σε Συνταγματικές ρυθμίσεις…

Η ΑΓΡΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ!

- Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ο χαρακτηρισμός εκτάσεων δήθεν ως δασικών, απειλεί την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

- Τώρα… κόπτεται ο Αλέξης Τσίπρας, για τα γάλατα, τα τυριά και τα γιαούρτια!

TRAKTER

• Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα Καλάβρυτα, σε μια καθαρά προεκλογική του δήλωση, υποστήριξε πως «ο αγροτικός κόσμος έχει περίοπτη θέση στο εθνικό προσκλητήριο της νέας εποχής για τον τόπο και το λαό μας»!
Λόγια που δεν έχουν όμως καμία πρακτική αξία, καθώς μιλάνε τα… έργα της τετραετούς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατά την οποία η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο επιδεινώθηκε με τα φορομπηχτικά μέτρα και τις άλλες επιβαρύνσεις που του επέβαλλε.
Ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να παρουσιάσει ως παροχές κοινοτικές ενισχύσεις, ενώ επί δύο και πλέον χρόνια γίνεται «πανηγύρι» με τις εισαγωγές γάλακτος, η φέτα κινδυνεύει να χάσει αγορές λόγω CETA κι όχι μόνο, ενώ τώρα, «στο παρα-ένα των εκλογών» αντιλήφθηκε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των προϊόντων Π.Ο.Π., του ελληνικού γάλακτος και του γιαουρτιού!
Θα μπορούσε να δει κανείς με θετικό «μάτι» τις εξαγγελίες Τσίπρα περί στήριξης του αγροτικού κόσμου και γενικά της πρωτογενούς παραγωγής, εάν συνδυάζονταν και με πρωτοβουλίες που θα ήραν τα αντικίνητρα που υπάρχουν. Αντικίνητρα που το ίδιο το κράτος έχει βάλει, μην επιτρέποντας ή περιορίζοντας την άσκηση γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, που κατά τα άλλα, όπως και η σημερινή κυβέρνηση διατυμπανίζει, είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος» για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Ο «τραγέλαφος» των δασικών χαρτών
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως στην πράξη: και το ζούμε έντονα το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο με τον «τραγέλαφο» που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες και ο οποίος θα πάρει απίστευτες διαστάσεις με τις δηλώσεις των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η βασική αιτία έγκειται στους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα και ειδικότερα το άρθρο 24, που ναι μεν ισχύουν εδώ και χρόνια, όμως τώρα που η κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερους να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες, φέρνει στην επιφάνεια ανυπέρβλητα εμπόδια, αποκλείοντας τη δυνατότητα επανάχρησης χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής γης.
Η εισήγηση Κ. Τασούλα
Τα προβλήματα που διαπιστώνονται, τα επεσήμανε ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. στην Αναθεώρηση του Συντάγματος Κώστας Τασούλας, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεωρήσεως, ζήτησε την αναθεώρηση του άρθρου 24, καθώς όπως ανέφερε «παρά του ότι αυτό αναθεωρήθηκε το 2001, τόσο η νομολογία, όσο και η διοικητική πρακτική έχουν οδηγηθεί σε ανελαστικές και εξωπραγματικές παραδοχές, ως προς τις δασικές εκτάσεις που παραγνωρίζουν πραγματικές καταστάσεις διαμορφωμένες εδώ και δεκαετίες. Αποτέλεσμα να μη εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αλλά να οδηγούμαστε σε απαράδεκτες και δημευτικές λύσεις».
Ο κ. Τασούλας εξήγησε μάλιστα ότι αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- που προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμοι- δεν συμφωνήσουν να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, τότε η σημερινή κατάσταση γύρω από αυτό και οι επιπτώσεις σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις που θεωρούνται δασικές, θα συνεχισθούν για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια, δεδομένου ότι δεν αρκούν μόνο οι ψήφοι της Ν.Δ. για να χαρακτηρισθεί ως αναθεωρητέα η διάταξη.
Με παραδείγματα Ηπείρου…
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα από την Ήπειρο στις στρεβλώσεις που έχουν προκληθεί από το άρθρο 24, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: Εκτάσεις που είχαν δοθεί ως κληροτεμάχια σε ακτήμονες με συμβόλαια από το δημόσιο, έχουν εγκαταλειφθεί από τους δικαιούχους, δασώθηκαν στη συνέχεια και σήμερα που θέλουν να τα αξιοποιήσουν δεν μπορούν γιατί θεωρούνται δάση. Αγροκτήματα αναδασμών, που επίσης δασώθηκαν, σήμερα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου, γιατί θεωρούνται δάση. Υπάρχουν, πρόσθεσε, αμπελουργικές ζώνες (σ.σ. όπως της Ζίτσας), οι οποίες στο παρελθόν ήταν αμπέλια, εγκαταλείφθηκαν προσωρινά, αλλά σήμερα εμποδίζεται η εκ νέου καλλιέργειά τους, γιατί θεωρούνται δασικές. Τέλος το ίδιο συμβαίνει και με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που αν και δεν έχουν δένδρα, χαρακτηρίζονται ως δάσος!
Εμποδίζονται οι αγρότες!
«Αν τα δούμε αυτά- όλη η προστασία των δασών στηρίχθηκε κυρίως στην ανησυχία μας για τα δάση σε περιαστικό περιβάλλον- αγνοούμε τα προβλήματα που δημιουργεί η ανελαστικότητα της νομοθεσίας και του Συντάγματος στις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας πώς πρέπει να δοθεί λύση «σε όσους θέλουν να ξαναδουλέψουν σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές και εμποδίζονται από τον χαρακτηρισμό ως δήθεν δασικών, απλώς δασωθέντων αγρών».
Κουτσουρεμένες επιδοτήσεις
Οι σημερινές «ρήτρες» του Συντάγματος, έχουν ήδη προκαλέσει τεράστια ζητήματα στις κοινοτικές επιδοτήσεις των αγροτών,- καθώς εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν, με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκαν «δάση», ή δασικές εκτάσεις- με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μένουν είτε εκτός κοινοτικών ενισχύσεων, είτε να τις εισπράττουν «κουτσουρεμένες».
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη με τους Περιφερειάρχες το βράδυ της Δευτέρας, δίνοντας υπόσχεση να βρεθεί λύση, ωστόσο τα προβλήματα για τους αγρότες αντί να μειωθούν πολλαπλασιάζονται.
Με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που αναμένεται να εκπονηθούν από τις Περιφέρειες, επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα, πλην όμως την ίδια περίοδο σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται πάρα πολλοί αγρότες των νομών της Ηπείρου (Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας κυρίως), καθώς με τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, μένουν εκτός εξισωτικών αποζημιώσεων.
Το «κεφάλαιο» αυτό από ότι φαίνεται έχει κλείσει για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που «κωφεύει» στις εκκλήσεις και στις ενστάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ότι η ανελαστικότητα που επιδεικνύεται θα θέσει εκτός επαγγέλματος αρκετούς αγρότες. Όλα αυτά πάντως συνθέτουν ένα δυσοίωνο περιβάλλον για τους αγρότες μας και είναι αντιληπτό, πώς αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, οδηγούνται σε αφανισμό.
Με το μυαλό στο… ρουσφέτι!
Αυτό μάλλον δεν το έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς στην επίσκεψή του στα Καλάβρυτα, έδωσε μεγαλύτερο βάρος στη διάθεση των προϊόντων που παράγουν συνεταιριστικά σχήματα, παρά στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των παραγωγών- κτηνοτρόφων, όπως επί παραδείγματι είναι οι πανταχόθεν ομολογούμενες και καταγγελλόμενες αθρόες εισαγωγές γάλακτος και η αδυναμία ή και αδιαφορία να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι παρανομίες που διαπράττονται στην παρασκευή τυροκομικών προϊόντων.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εξέταση της δυνατότητας διάθεσης ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε δημόσια ιδρύματα, φέτας και γραβιέρας σε σχολεία, για τη σίτιση μεταναστών, μέχρι και στην επισιτιστική βοήθεια σε απόρους μέσω ΤΕΒΑ, που ήδη γίνεται.
Όμως και αυτή η αόριστη και ανεπεξέργαστη εξαγγελία του, έγινε με «όρους» ρουσφετιού προς αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα, στερώντας δηλαδή τη δυνατότητα – και εφόσον τα προεκλογικά λόγια γίνουν κάποτε πράξη- να ενισχυθεί με τον τρόπο αυτό και το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων που συνεργάζονται με άλλες τοπικές, μικρές και μεγάλες βιομηχανίες.
S.O.S. από τους γεωτεχνικούς
Το θέμα της κρίσης που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία, απασχόλησε και την ετήσια γενική συνέλευση Αντιπροσώπων των κλάδων του παραρτήματος Ηπείρου- Νήσων του ΓΕΩΤΕΕ, η οποία σε ψήφισμά της χαρακτηρίζει «ημίμετρα» όσα παίρνει η Κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία CETA, αλλά και από τις εισαγωγές: «Η γνήσια φέτα εξορίζεται από την αγορά της Ε.Ε. και προοπτικά από όλη την παγκόσμια αγορά και υποκαθίσταται, λόγω της κερδοσκοπίας, της νοθείας και του αθέμιτου ανταγωνισμού, από λευκά τυριά “τύπου φέτας”. Tυριά “μαϊμού φέτα” που παράγονται από αγελαδινό γάλα, ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές χαμηλής ποιότητας και κόστους σε βάρος της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων καταναλωτών σ’ όλο τον κόσμο».
Η διαχείριση των νεκρών ζώων
Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Περιφέρειες κατέληξαν σε συμφωνία για την υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης των νεκρών ζώων, κάτι που είναι απαίτηση της Ε.Ε..