Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ!

- Οργανώσεις και Σύλλογοι καταδικάζουν την αλβανική τρομοκρατία στο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα, όπου έγιναν δεκάδες προσαγωγές, ενώ εκατοντάδες Έλληνες κρίθηκαν ανεπιθύμητοι στη γειτονική χώρα!

- Σύλληψη και Έλληνα αστυνομικού, που χθες αφέθηκε ελεύθερος

MNHMOSYNO KATSIFA

• Η προκλητικότητα των Αλβανών δεν έχει τέλος και λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από αλβανικής πλευράς, όπου σημειώθηκαν συλλήψεις, προσαγωγές και απαγορεύσεις εισόδου, τελέστηκε στο ναό του αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Το κλίμα ήταν βαρύ όχι μόνο από το θρήνο για τον άδικο χαμό του Κ. Κατσίφα, αλλά και από την υπερβολική και αυστηρή αστυνόμευση των αλβανικών αρχών, καθώς και από το συλλαλητήριο ακραίων Αλβανών στο Αργυρόκαστρο. Στις συνοριακές διαβάσεις, και κυρίως της Κακαβιάς Ιωαννίνων, αλλά και του Μαυροματίου Θεσπρωτίας, έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους μετέβησαν για να συμμετάσχουν στο μνημόσυνο και απαγόρευσαν την είσοδο σε πολλά άτομα, ακόμη και σε συγγενείς του θανόντος.
Επίσης άλλοι συνελήφθησαν και προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα σε Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα, όπου ανακρίθηκαν. Μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα. Αλλά και στελέχη της «ΟΜΟ­ΝΟΙΑΣ» κρατήθηκαν, όπως ο πρόεδρος του παραρτήματος της Οργάνωσης στη Χειμμάρα Διονύσιος - Φρέντης Μπελέρης.
Όλα αυτά δείχνουν το μένος των αλβανικών αρχών, που αντί να είχαν ως σκοπό την ηρεμία των πραγμάτων, πυροδοτούν την ένταση. Πολίτες, που με διάφορες προφάσεις δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, επιχείρησαν να δημιουργήσουν αλυσίδα μπροστά από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, όμως απωθήθηκαν από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και αυτοί αντέδρασαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
Ανάγκη ομοψυχίας
Στο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα, στη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, που προεξήρχε, μίλησε για την ανάγκη της ομοψυχίας, που είναι το προαπαιτούμενο όχι μόνο της συμφιλίωσης των ατόμων, αλλά και των λαών. Επίσης τόνισε ότι η θυσία για τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες είναι μια υπέρτατη πράξη ηρωισμού, που στις ημέρες μας μπορεί να σπανίζει, αλλά τα διδάγματά της είναι πολλαπλά.
Κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου, αλλά και μετά από αυτό κυρίαρχο ήταν το συναίσθημα ότι η ορθόδοξη πίστη του Κωνσταντίνου Κατσίφα συνδυαζόταν με την αγάπη του προς τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Στο πλαίσιο αυτό ήταν το όραμά του να χτιστεί ένας μεγάλος ναός στο χωριό του, ως ενωτικό πνευματικό σημείο αναφοράς, κάτι, που θα αρχίσει σύντομα να παίρνει σάρκα και οστά, αφού γίνονται οι πρώτες προσπάθειες με τη συγκέντρωση χρημάτων.
Παρέστησαν και οι βουλευτές από την Ελλάδα Βασίλης Γιόγιακας, Νίκος Νικολόπουλος και Γιάννης Σαρίδης, αλλά και πλήθος κόσμου, παρά τους περιορισμούς.
Εθνικιστικό συλλαλητήριο
Εξάλλου λίγο μετά το μνημόσυνο του Κώστα Κατσίφα, ακραίοι Αλβανοί, με πρόσκληση, μέσω διαδικτύου, οργάνωσαν συλλαλητήριο, στην πλατεία «Τσερσίζ Τοπούλι» του Αργυρόκαστρου, δίπλα από το ελληνικό προξενείο, κατά του «ελληνικού εθνικισμού», όπως υποστήριξαν. Το σύνθημα του συλλαλητηρίου, το οποίο δεν είχε μαζική συμμετοχή, ήταν «να σώσουμε την Αλβανία». Τέτοιες ενέργειες σίγουρα δεν βοηθούν, αλλά δυναμιτίζουν το κλίμα συνεργασίας και συνύπαρξης των δύο λαών. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, ότι το μόνο, που συμφέρει Αλβανούς και Έλληνες, είναι να επιλύουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα.
Ελεύθερος ο αστυνομικός
Ξεπέρασαν κάθε όριο οι αλβανικές αρχές στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αλησμόνητου Κωνσταντίνου Κατσίφα. Συνέλαβαν και προσήγαγαν, μεταξύ άλλων, και τον συνοδό αστυνομικό του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα. Παρότι τους είπε την ιδιότητά του, θέλησαν να τον ταλαιπωρήσουν, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στο χωριό Κρανιά των Αγίων Σαράντα, Αλβανοί αστυνομικοί τους σταμάτησαν και τους έκαναν σωματική έρευνα. Διαπίστωσαν ότι ο Έλληνας αστυνομικός είχε μαζί του το υπηρεσιακό όπλο του και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα.
Ο αστυνομικός οδηγήθηκε τελικά χθες στις δικαστικές αρχές, παρότι αυτό αναμενόταν να γίνει σήμερα, Δευτέρα, και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να παρουσιάζεται κάθε δεκαπενθήμερο στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Σαράντα.
Αναπαράσταση
Στο μεταξύ, η εισαγγελία κακουργημάτων των Τιράνων, που διερευνά, με πολύ αργές διαδικασίες είναι η αλήθεια την υπόθεση Κατσίφα, διέρρευσε ότι θα γίνει αναπαράσταση του συμβάντος της εκτέλεσής του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες ανακριτικές ενέργειες, προκειμένου να διακριβωθεί αν η αστυνομία παραβίασε το νόμο. Οι ίδιες πηγές από την εισαγγελία αναφέρουν ότι η πρώην σύζυγος του Κωσταντίνου Κατσίφα δεν δέχτηκε να καταθέσει και ότι υπάρχουν μόνο η κατάθεση του πατέρα του Κωσταντίνου και κάποιες άλλες μαρτυρίες. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια δεν έχει μέχρι στιγμής στα χέρια της κανένα σχετικό έγγραφο και πόρισμα για τον αδικοχαμένο γιο της, ούτε ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.
Βορειοηπειρωτικοί φορείς
Βορειοηπειρωτικοί φορείς καταδίκασαν την αστυνομική τρομοκρατία στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ειδικότερα η «ΟΜΟ­ΝΟΙΑ» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η σκοπιμότητα όλης αυτής της τρομοκράτησης είναι εύκολο να την αντιληφθεί κανείς πως έχει να κάνει όχι απλά με τη χειραγώγηση της ΕΕΜ, αλλά με την ουσιαστική αποκοπή της απ’ τα πάτρια εδάφη με στόχο τον σταδιακό αφανισμό της. Παράλληλα με την παρεμπόδιση στα σύνορα, έγιναν πολυάριθμες προ­σαγωγές στα αστυνομικά τμήματα Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα στελεχών της Οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και απλών μελών της ΕΕΜ».
Η Ένωση Χειμμαριωτών καλεί τις αλβανικές αρχές «να επιδείξουν σύνεση σταματώντας τις διακρίσεις σε βάρος των μελών της μειονότητας και τις ελληνικές να προχωρήσουν σε κάθε θεμιτή πράξη προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών, πολίτες τόσο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Αλβανίας».
Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου επισημαίνει ότι «οι 8 στους 10, που προσπάθησαν να περάσουν από την συνοριακή διάβαση της Κακκαβιάς δεν μπόρεσαν να περάσουν επειδή οι αλβανικές αρχές δεν το επέτρεψαν. Σε δεκάδες άτομα τους δηλώθηκε εγγράφως πως είναι ανεπιθύμητοι και θεωρούνται επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια της Αλβανίας (!!!). Εκατοντάδες άτομα στοιβάχτηκαν για ώρες σαν σαρδέλες σε αίθουσα μέχρι να ανακριθούν όλοι και να αποφασίσουν οι Αλβανοί αστυνόμοι για την τύχη τους. Σε δεκάδες άτομα, μεταξύ αυτών και επώνυμοι, έγιναν προσαγωγές και παρέμειναν επί ώρες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στο Αργυρόκαστρο έδωσε αγώνα για να μπορέσει να πετύχει την απελευθέρωσή τους και για αυτό αξίζει συγχαρητήρια».
Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώ­να (ΣΦΕΒΑ) υποστηρίζει ότι «δεκάδες αστυνομικοί οπλισμένοι μέχρι τα δόντια με καλυμμένο το πρόσωπο και το δάκτυλο στη σκανδάλη, μπλόκαραν τα σταυροδρόμια σε Κρανιά και Γεωργουτσατες, κάνοντας αυστηρό έλεγχο και σημειώνοντας τα ονόματα σε δικό τους τευτέρι. Οι νεαροί με τα χέρια στο αμάξι θα περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο. Μερικοί μάλιστα οδηγήθηκαν στα κρατητήρια όπου χρειάστηκε η επέμβαση του Ελληνικού Προξενείου να τους αφήσουν ελεύθερους, ύστερα από πολλές ώρες ταλαιπωρίας».
Η. Μ.