ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Τα Γιάννενα βρίσκονται και φέτος μεταξύ των κορυφαίων Χριστουγεννιάτικων προορισμών της χώρας • Υψηλές οι πληρότητες στην πόλη και τα ορεινά • «Ζεσταίνεται» σιγά – σιγά η αγορά…

- Εκδηλώσεις παντού και γιορτινό ωράριο στα καταστήματα…

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 16 12 18

• Σε ρυθμούς γιορτινούς κινείται πλέον ολόκληρη η Ήπειρος, με τα Γιάννενα, τα ορεινά χωριά του Νομού μας αλλά και τις γειτονικές πόλεις να έχουν φορέσει τα καλά τους και να ετοιμάζονται για την υποδοχή των επισκεπτών που φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι σε σχέση με πρόσφατες Χριστουγεννιάτικες περιόδους.
Οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής μας είναι υψηλές, ενώ πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη γεμίσει ενόψει γιορτών, γεγονός που επιτρέπει στους επαγγελματίες του τουρισμού να αισιοδοξούν. Εξάλλου, ήδη τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου, όπως αυτό που πέρασε, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στα Γιάννενα, τα οποία έχουν φυσικά την τιμητική τους.
Στο μεταξύ, η Γιαννιώτικη αγορά, η οποία χθες ήταν ανοιχτή, άρχισε να «ζεσταίνεται» ενόψει γιορτών, με ντόπιους και επισκέπτες να βγαίνουν για τα καθιερωμένα ψώνια. Από σήμερα μάλιστα τα καταστήματα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Υψηλές πληρότητες
«Πρωταγωνιστής» τουριστικά αναμένεται να είναι ο Νομός Ιωαννίνων και τα φετινά Χριστούγεννα καθώς, όπως αναφέρει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος και όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», τα Γιάννενα κατατάσσονται ανάμεσα στους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας για τη χειμερινή γιορτινή περίοδο. Η πληρότητα στον Νομό αναμένεται να ξεπεράσει το 80%, «νούμερο ιδιαίτερα υψηλό, όταν αυτή την περίοδο λειτουργούν πάνω από 200 ξενοδοχειακές μονάδες», όπως τονίζεται σχετικά.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Από τη μία είναι το φυσικό ορεινό περιβάλλον στην περιοχή μας που κάνει ελκυστική την επιλογή της για Χριστουγεννιάτικες διακοπές, ενώ από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέπονται οι δυνατότητες που έχουν τα Γιάννενα όσον αφορά στη φιλοξενία χιλιάδων επισκεπτών χάρη στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και την πληθώρα μικρότερων καταλυμάτων. Εξάλλου είναι και τα χωριά του Νομού που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Γεμάτα τα ορεινά
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Νομός Ιωαννίνων διαθέτει σήμερα περίπου 3.500 ξενοδοχειακές κλίνες, με την πλειοψηφία τους, σχεδόν 2.500 κλίνες, να βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, αρκετά καινούρια καταλύματα, πολυτελή ξενοδοχεία και ξενώνες, διαθέτουν επίσης τα χωριά των Τζουμέρκων και φυσικά του Ζαγορίου, αλλά και το Μέτσοβο και η Κόνιτσα, γι’ αυτό και ανεβαίνουν διαρκώς σε επισκεψιμότητα, ενώ χτίζονται κι άλλα. Ήδη σ’ αυτές τις περιοχές δύσκολα θα βρει κανείς δωμάτιο για το δεκαπενθήμερο των γιορτών, δηλαδή από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν και προβλήματα!
Φυσικά, δεν είναι όλα… ρόδινα! Φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου εκφράζουν και την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα των τουριστικών μονάδων τους. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, οι ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού, έχουν αυξημένα λειτουργικά έξοδα, κυρίως επειδή νωρίτερα από άλλες περιοχές της χώρας ξεκινούν οι δαπάνες θέρμανσης, οπότε, η πληρότητα τις μέρες των γιορτών απλά δίνει μια ανάσα στα οικονομικά τους, δε λύνει όμως συνολικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Το ίδιο τονίζουν και παράγοντες του τουρισμού από τη Δράμα, τα καταλύματα της οποίας καταγράφουν πληρότητες πάνω από 90% ενόψει Χριστουγέννων. Όπως σημειώνουν, λύση για προορισμούς αυτού του είδους αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ζήτημα για το οποίο τόσο τα Γιάννενα όσο και η Δράμα έχουν εκπονήσει δράσεις προβάλλοντας το τουριστικό τους προϊόν.

Εκδηλώσεις – αγορά
Την προσέλκυση επισκεπτών στα Γιάννενα ευνοούν τόσο ο πληρέστερος φέτος στολισμός της πόλης όσο και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος και άλλοι τοπικοί φορείς. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες πρωτεύουσες Νομών της Ηπείρου όπου λειτουργούν Χριστουγεννιάτικα χωριά και προγραμματίζονται επίσης ποικίλες γιορτινές δραστηριότητες. Όσον αφορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, πολλούς επισκέπτες, κυρίως γονείς με παιδιά, δέχεται καθημερινά το «Χωριό του Άη Βασίλη» στον λόφο του Φρόντζου, ενώ χθες, με τη βοήθεια του καλού καιρού, πλήθος Γιαννιωτών παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο στην Πλατεία Πύρρου.
Στο μεταξύ, αυξημένη ήταν η κίνηση χθες στην αγορά της πόλης, καθώς τα καταστήματα στη μεγάλη πλειοψηφία τους λειτούργησαν κανονικά. Γιαννιώτες και επισκέπτες έκαναν τα πρώτα ψώνια ενόψει γιορτών που ήταν κυρίως δώρα αλλά και απαραίτητα είδη για το σπίτι.

Εορταστικό ωράριο
Αρχής γενομένης από σήμερα η αγορά στα Γιάννενα θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο. Πιο συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά ώρες 9.00-14.30 και 17.30-21.00. Το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 9.00-15.30 και την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 11.00-15.30. Τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά 9.00-16.00, ενώ την Τρίτη 25 και την Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά. Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 9.00-14.30 και 17.30-21.00, το Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 9.00-15.30, την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 11.00-15.30 και τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 9.00-16.00. Την Τρίτη, 1 και την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά.