ΟΧΙ ΣΕ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ!

- Μήνυμα χθες των Περιφερειαρχών της χώρας που συνεδρίασαν στα Γιάννενα

- Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (Πρόεδρος ΕΝ.ΠΕ): Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσει στην περιφερειακή διακυβέρνηση…

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: H νέα μεταρρύθμιση έχασε την ευκαιρία να αποτελέσει μία μεγάλη τομή…

PERIFEREIARXES GIANNENA

• Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, καθώς με την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα, γνωστής ως «Κλεισθένης», αλλάζει σημαντικά το τοπίο.
Κυριότερη αλλαγή η απλή αναλογική, η οποία επιβάλλει συνεργασίες για την διοίκηση Περιφερειών και Δήμων, ενώ η μεταφορά αρμοδιοτήτων, ιδιαίτερα στους φορείς του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα και μία πρόκληση απέναντι στην οποία βρίσκονται ήδη οι τοπικοί άρχοντες.
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στο πλαίσιο του 6ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που έγινε στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Du Lac». Οι Περιφερειάρχες στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάχθηκαν κατά του «Κλεισθένη» και απέρριψαν την απλή αναλογική ως εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικημένης εκλογές του 2019, εκφράζοντας την ελπίδα πως η παρουσία του Αλέξη Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών (δεν παραβρέθηκε χθες στο συνέδριο για προσωπικούς λόγους) μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των δεδομένων.
Ο Πρόεδρος ΕΝΠΕ
«Θέλουμε οι Περιφέρειες να είναι περισσότερο λειτουργικές, αποτελεσματικές και συνεργατικές. Θέλουμε το Κράτος να είναι συγχρονισμένο με την εποχή που ζούμε αλλά και να έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις», τόνισε σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του χθεσινού συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Όπως είπε, «η Αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσει στη περιφερειακή διακυβέρνηση. Αυτή είναι η δύναμη των πολιτών, η αποτελεσματικότητα, η διαύγεια, η συλλογικότητα. Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για τη μετάβαση σ’ αυτή. Ως Περιφέρειες δεν παραδοθήκαμε ποτέ. Στις δύσκολες στιγμές της χώρας, όπως το 2015, βγήκαμε μπροστά με συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής του ΕΣΠΑ και το πετύχαμε ενωμένοι και με υπερκομματικό πατριωτισμό».
Και συμπλήρωσε: «Οι αιρετές Περιφέρειες πέτυχαν να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες έργα σ’ όλη την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν το ΕΣΠΑ προς όφελος των πολιτών, να κάνουν μεγάλα έργα σε υποδομές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, για τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα».
Περί «Κλεισθένη»…
Ερωτηθείς για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «ο ‘Κλεισθένης’ δεν είναι νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση και θα ανατραπεί από την ίδια τη ζωή και από τους πολίτες. Αυτή που θεσπίζει δεν είναι απλή αναλογική, είναι… fake αναλογική. Απλή αναλογική είναι αυτή που προτείναμε εμείς, η άδολη, η ανόθευτη της πρώτης Κυριακής, αφού σ’ αυτήν τελειώνουν όλα. Η δεύτερη Κυριακή είναι Κυριακή συναλλαγής. Θα δημιουργηθούν θέματα εθνικά, συναλλαγής και ακυβερνησίας».
Καχριμάνης-Μπέγκας
Με δύο καλές ειδήσεις, την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι και τη σύνδεση του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και ψύξης (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητες) ξεκίνησε τον χαιρετισμό του χθες στο 6ο συνέδριο της ΕΝΠΕ ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος βραβεύθηκε επίσης από την ΕΝ.ΠΕ για την συνολική μέχρι τώρα προσφορά του (φωτό).
Περνώντας στα της Αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως «σκοπός των δύο βαθμών της είναι η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα. Ο κόσμος θέλει ουσία. Με τον ’Καλλικράτη’ εδώ στην Ήπειρο έγιναν πολλά πράγματα. Χειριστήκαμε άψογα το ΕΣΠΑ 2007 – 13, ενώ είμαστε στην πρωτοπορία του προγράμματος 2014 – 20. Δυστυχώς ο ‘Κλεισθένης’ έχασε την ευκαιρία να αποτελέσει μία μεγάλη τομή, να μπούμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Να γίνει δηλαδή η Περιφέρεια ένα όργανο σαν τοπική βουλή που θα λαμβάνει τοπικές αποφάσεις».
Ο κ. Καχριμάνης δήλωσε αντίθετος με την απλή αναλογική, τονίζοντας πως δε βοηθάει ούτε στην αμεσότητα, ούτε στην αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, ενώ μπορούν, όπως είπε, με τον συγκεκριμένο νόμο να κατέβουν ψηφοδέλτια ακόμη και για εμπορικούς λόγους!
• Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε πως «η Αυτοδιοίκηση μπορεί, ξέρει και τα καταφέρνει όταν είναι οπλισμένη με κατάλληλα εργαλεία και πόρους». Κατέθεσε δε την πρόταση η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι Δήμοι, να διαχειριστούν αυτοτελώς Ευρωπαϊκά προγράμματα. Σχολιάζοντας τη διοικητική μεταρρύθμιση, είπε πως ο «Καλλικράτης» έκανε τον κύκλο του και έπρεπε να εκσυγχρονιστεί, ενώ επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη επειδή, όπως ανέφερε, «με ευθύνη της ΚΕΔΕ χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το υπουργείο για τη μεταρρύθμιση και μείναμε στις καταγγελίες». Ο Δήμαρχος έκλεισε εκφράζοντας την ελπίδα η Κυβέρνηση με τη β’ φάση του «Κλεισθένη» να προχωρήσει σε μία πραγματική νομοθετική τομή.
Άλλες παρεμβάσεις
- Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας το θέμα των συνεργειών, το να βάζει ο καθένας το χάρισμα, την αγάπη και τη διάθεσή του για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων.
- Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος υπερασπίστηκε τον «Κλεισθένη», τονίζοντας πως το σημαντικότερο μέτρο του είναι η απλή αναλογική, η οποία εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Ο βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης που εκπροσώπησε την παράταξη στο συνέδριο, σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος και διαβεβαίωσε πως η Ν.Δ. θα καταργήσει την απλή αναλογική.